Ιμπραήμ Καλίν: Δώστε μας F-16 άνευ όρων και μην προμηθεύσετε με F-35 την Ελλάδα

Όλο και εντονότερος γίνεται ο εκνευρισμός της Άγκυρας για το θέμα των F-16 με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν να θέτει νέες προϋποθέσεις να κάνει νέα «ανατολίτικα παζάρια» και να βάζει στο «στόχαστρό» του και την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε αν οι ΗΠΑ θέσουν τα F-16 ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σουηδίας και

της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και απαντήσουν και στο ελληνικό αίτημα για τα F-35 η Τουρκία θα αντιδράσει.

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ φέρουν το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητα τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα», είπε αρχικά.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν προϋποθέσεις, χάνουν την ουδετερότητά τους θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο. Δεν είναι δεμένα τα χέρια μας. Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις δικές δυνατότητες για να εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε ακόμα ο Ιμπραήμ Καλίν.

Στη συνέχεια όπως και Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στην εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

«Γνωρίζουμε την πρόθεση και την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά εάν το θέμα κολλήσει στο Κογκρέσο, θα κάνουμε μια ανάλογη εκτίμηση. Η Τουρκία εξακολουθεί να ψάχνει φια εναλλακτικές λύσεις. ‘Έχουν γίνει τρομερά βήματα στον τομέα της τεχνολογίας των UAV τα τελευταία χρόνια. Το το Κόκκινο Μήλο (Kizilelma, όπως λέγεται το νέο UAV της Τουρκίας) έχει ξεκινήσει πτήσεις και ελπίζω πως σύντομα να ενταχθεί στα αποθέματά», είπε ακόμα.

«Για να υπάρξει εξέλιξη με τη Σουηδία θα πρέπει να εξαλείψει τους τρομοκράτες»

Ακόμα ο Ιμπραήμ Καλίν αναφέρθηκε και στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως αν δεν εξαλείψει τους τρομοκράτες και δεν εφαρμόσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο δεν θα υπάρξει και εξέλιξη.

«Συμφωνήσαμε σε κάποιες αρχές για το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία ένταξης και δημιουργήσαμε τον τριμερή μηχανισμό γι’ αυτόν τον σκοπό. Κάναμε δύο συναντήσεις για τον μηχανισμό. Επρόκειτο να κάνουμε και τρίτη συνάντηση αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες αλλά λόγω των γεγονότων στη Σουηδία, αποφασίσαμε να γίνει αυτή τη συνάντηση στο μέλλον και την αναβάλλαμε για μία νέα ημερομηνία. Η νέα ημερομηνία εξαρτάται από τις εξελίξεις και τα βήματα που θα γίνουν. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας εφόσον όμως πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Έχομε υποστηρίξει και έχουμε θέσει αντικειμενικές αρχές από το ξεκίνημα. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αν δεν εξουδετερωθούν τα τρομοκρατικά στοιχεία που αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, τότε η διαδικασία ένταξης δεν θα προσχωρήσει, ειδικά για τη Σουηδία», συμπλήρωσε.

«Να επιτρέπεις να καίγεται το κοράνι δεν είναι αποδεκτό»

«Στις συζητήσεις με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους μου και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ πάντα έλεγα ότι αν γίνουν κάποια βήματα, η Τουρκία δεν θα τα αφήσει αναπάντητα. Το εκφράσαμε στη συμμαχία ως μέλος του ΝΑΤΟ και αξιολογούμε τη διαδικασία θετικά, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα», είπε ακόμα και σημείωσε:

«Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και πως χρειάζεται χρόνο. Αυτές οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η σουηδική πλευρά λέει ότι μόλις γραφτεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Εμείς θα το ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια ανάλογη αξιολόγηση. Με τη Φινλανδία δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα όπως με τη Σουηδία».

«Να επιτρέπεις να καίγεται το κοράνι και να γίνονται διαδηλώσεις που έχουν ως στόχο τον πρόεδρό μας, αυτό δεν είναι αποδεκτό για εμάς όποιο και αν είναι το νομικό πλαίσιο ή η έννοια της ελευθερίας», κατέληξε.

Παρόμοια στάση και από Τσαβούσογλου

Την «ξεκάθαρη» άρνηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ούγγρο ομόλογό του.

«Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, καθόμαστε να το συζητήσουμε. Υπό αυτές όμως τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα» είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η Άγκυρα «δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη Φινλανδία. Όταν κοιτάμε τη Σουηδία, αυτές οι δραστηριότητες εξακολουθούν να αυξάνονται».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «αν η Σουηδία εκπληρώσει μια μέρα την υποχρέωσή της, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα