Ιδιοκτήτης Ξάνθης και ασημικών (γήπεδο και Sale) υπάλληλος του Ιβάν

Η αποκάλυψη του ONE Channel για πώληση της εταιρείας Vialand των επιχειρηματιών Χρήστου Πανόπουλου και Πολυχρόνη Συγγελίδη στην RFA, εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, προκάλεσε πολλούς συνειρμούς κυρίως για το αν η ΠΑΕ Ξάνθη ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, που ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

–σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία– δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης και άλλης ΠΑΕ στο πρωτάθλημα της Super League, έστω και με παρένθετα πρόσωπα όπως ο κ. Νικόλας Χαλαβαζής, στέλεχος της RFA, μητρικής εταιρείας όλων των υπολοίπων εταιρειών του Ιβάν.

Προ ημερών, η «Α» ανήρτησε ένα άρθρο με τίτλο «Νιάου-νιάου στα κεραμίδια, αλλά η γάτα δεν πιάνεται», υπονοώντας ότι ακόμη κι εάν υπάρχει θέμα πολυϊδιοκτησίας, είναι κάτι που δύσκολα αποδεικνύεται. Επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα, μετά την αποκάλυψη ότι οι δύο μεγαλομέτοχοι της Ξάνθης Πανόπουλος και Συγγελίδης είχαν μεταβιβάσει τις μετοχές τους στην εταιρεία Insports (ΙΚΕ) με διαχειριστή τον Νικ. Χαλαβαζή, ο οποίος όμως διορίστηκε πρόεδρος στη Vialand, ιδιοκτησία πλέον της RFA του Σαββίδη.

Αναλυτικά, τα πράγματα έχουν ως εξής:

1) Η εταιρεία RFA του Ιβάν Σαββίδη αγόρασε την εταιρεία Vialand, ιδιοκτήτρια του Αθλητικού Κέντρο Sale και του γηπέδου Xanthi FC Arena, από τους κ.κ. Πανόπουλο και Συγγελίδη.

2) Μετά την πώλησή της, τo Δ.Σ. της Vialand έχει πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Χαλαβαζή και διευθύνοντα σύμβουλο τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ξάνθη κ. Άρη Παλιόγλου, και μέλη τους κ.κ. Χρ. Πανόπουλο και Πολ. Συγγελίδη (πρώην ιδιοκτήτες).

3) Η ΠΑΕ Ξάνθη, που έχει πλέον μεταβιβάσει τις μετοχές της στην Insports, έχει διαχειριστή τον N. Χαλαβαζή, ο οποίος ως κάτοχος των μετοχών της ΠΑΕ, συγκρότησε το Δ.Σ. ως εξής: Άρης Παλιόγλου (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Νικόλαος Χαλαβαζής (μέλος). Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι ο κ. Γεώργιος Στράτος (αντιπρόεδρος), και οι κ.κ. Δαμκαλής και Μπερμπέρογλου (μέλη).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1ον) Γιατί οι πωλητές-επιχειρηματίες ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρ. Πανόπουλος και Πολ. Σιγγελίδης, τοποθετήθηκαν ως απλά μέλη στη Vialand, σε μια εταιρεία που ανήκει πλέον στον Ιβάν Σαββίδη και όχι στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ξάνθη;

2ον) Για ποιο λόγο η εταιρεία RFA του Ιβάν αγόρασε πέραν του Sale και το γήπεδο Xanthi FC Arena, έναν χώρο εκτός πόλης που δεν παρουσιάζει ευκαιρία για αξιοποίηση εμπορικής μορφής;

3ον) Οι μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη ανήκουν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΑ, στην εταιρεία Insports, που όμως έχει διαχειριστή τον Ν. Χαλαβαζή που ανήκει στο δυναμικό των στελεχών του κ. Σαββίδη. Ασκεί ή όχι κυριαρχικό έλεγχο, ως ιδιοκτήτης των μετοχών στα πεπραγμένα της ΠΑΕ;



Με όλα τα παραπάνω, τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι τα εξής:

1ον) Ιδιοκτήτης και διαχειριστής των μετοχών της ΠΑΕ Ξάνθη είναι μέσω της εταιρείας Insports ΙΚΕ, υπάλληλος του Ιβάν Σαββίδη, ιδιοκτήτη και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

2ον) Διαχειριστής και πρόεδρος της εταιρείας Vialand είναι το ίδιο άτομο, ο κ. Χαλαβαζής, ως εκπρόσωπος της εταιρείας RFA. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Πιαλόγλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ξάνθη. Η εν λόγω εταιρεία είναι η κορωνίδα του Ομίλου των εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη, αφού μέσω αυτής ελέγχονται όλες οι εταιρείες του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία, δηλαδή οι εταιρείες Paralot, χρηματοδότης παραγωγών του OPEN TV και ιδιοκτήτρια του SDNA.gr, αλλά και των εταιρειών Dimera, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ΠΑΟΚ, η εταιρεία Belterra Holtings, των μελών της οικογενείας του Ιβάν Σαββίδη, η Atlantis Pak, εταιρεία στην οποία ανήκει η ΣΟΥΡΩΤΗ, η εταιρεία Makedonia Palace, που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Μακεδονία, και άλλες γνωστές και μη εταιρείες.

Κατά συνέπεια, από τα παραπάνω προκύπτει ότι ΠΑΕ Ξάνθη και Vialand είναι συνδεδεμένες και μεταξύ τους, μέσω παρενθέτου προσώπου, που συνδέεται με την RFA του Ιβάν Σαββίδη, με σοβαρές ενδείξεις –σύμφωνα με καταγγελία του Ολυμπιακού στην ΕΕΑ–, ότι ασκείται κυριαρχικά έλεγχος στην ΠΑΕ Ξάνθη από άτομο επιρροής άλλης ΠΑΕ.

Η ΕΠΟ είναι εκτεθειμένη γιατί κατά παράβαση του νόμου έχει καταργήσει την πολυμετοχικότητα στον ΚΑΠ.

Το όλο θέμα θα εξεταστεί από την ΕΕΑ, και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει μορφή πολυμετοχικότητας ή σοβαρής επιρροής από άλλη ΠΑΕ, οι κυρώσεις μπορεί να φτάνουν μέχρι και τον υποβιβασμό των εμπλεκομένων ομάδων κοινής ιδιοκτησίας. Σε ηπιότερη μορφή, ο νόμος προβλέπει αφαίρεση από 1 έως 10 βαθμών των εμπλεκομένων ΠΑΕ.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, πρόσωπο που έχει τη διαχείριση ή συμμετέχει στο δυναμικό δύο ΠΑΕ στο ίδιο πρωτάθλημα, εμπίπτει στις διατάξεις περί πολυϊδιοκτησίας.

Τον λόγο βεβαίως έχει στην αρχή η ΕΕΑ και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, το θέμα θα διερευνηθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα