Ημερολόγιο «πόνου» ως εργαλείο καλλιέργειας της ευτυχίας

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην ψυχική υγεία είναι η 10η Οκτωβρίου και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη αγωνίζονται για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την ψυχική υγεία και ευημερία.

Καθημερινά όλοι όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με ματαιώσεις, απογοητεύσεις, δυσκολίες που «ροκανίζουν» την ψυχική μας ανθεκτικότητα, διακυβεύοντας την ισορροπία και την αρμονία μέσα μας.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα;

Τι μας λένε οι ειδικοί για να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα με τα συναισθήματά μας, να τα εντοπίσουμε και να τα αποδεχτούμε; Ποιος είναι ο τρόπος

για να δούμε τι είναι ο πόνος για μας, τι σημαίνει για τον δικό μας ψυχισμό και πώς επιδρά στη ζωή μας;

Αποτελεσματική άσκηση

Ο κοινωνικός επιστήμονας που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Harvard για την ευτυχία, ο Άρθουρ Μπρουκς, λέει ότι προτρέπει τους φοιτητές του να κρατούν ημερολόγιο… πόνου. Αντί για όλες αυτές τις παροτρύνσεις από τους γκουρού του ευ ζην και της αυτοβελτίωσης για ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, ο Μπρουκς, βρίσκεται στον αντίποδα. Θέτει επί τάπητος μια άλλη άσκηση.

Πώς κατορθώνουμε με πραγματιστικό τρόπο να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας;

Θέλει να κοιτάξουμε κατάματα τον πόνο μας, αποτυπώνοντάς τον στο χαρτί. Αυτό μας βοηθάει να διαπιστώσουμε πόσο μαθαίνουμε και τι μαθαίνουμε και φυσικά πώς και πόσο εξελισσόμαστε μέσα από όλα εκείνα που μας αγχώνουν, μας στρεσάρουν και βγάζουν στην επιφάνεια τον πόνο μας.

Θετικός αντίκτυπος

Εάν παρακολουθούμε καθημερινά το πώς νιώθουμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τότε όντως για ποια πράγματα είμαστε αληθινά ευγνώμονες στη ζωή μας, τι αξίζει, τι μας κρατάει σε ισορροπία, τι αποκομίζουμε από κάθε βίωμα και εμπειρία.

Σύμφωνα με τον Μπρουκς, ένα σημειωματάριο που καταγράφει τι μας μένει ως απόσταγμα από όλες τις οδυνηρές μας καταστάσεις, μπορεί να έχει πολύ μεγάλο θετικό αντίκρισμα στη ζωή μας εν γένει.

Οδηγίες… χρήσεως

Πώς καταρτίζουμε όμως ένα πραγματικά αποτελεσματικό ημερολόγιο πόνου που θα μπορέσει να μας βοηθήσει με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας;

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του, όπως το παρουσίασε στο CNBC, αυτά είναι τα απαιτούμενα βήματα από μας για να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην καλλιέργεια της καθημερινής μας ευτυχίας και ψυχικής ευημερίας:

Χρησιμοποιούμε τρεις γραμμές για κάθε μας καταχώριση.Στην πρώτη γραμμή περιληπτικά περιγράφουμε την επώδυνη εμπειρία μας και ύστερα το πώς μας έκανε να νιώσουμε.  Ας πούμε ένα παράδειγμα: «Χώρισα κι ανησυχώ για το μέλλον μου».Τη δεύτερη γραμμή την αφήνουμε κενή κι επανερχόμαστε μετά από έναν μήνα και γράφουμε τι μάθαμε απ’ αυτό που μας συνέβη, ως συμπέρασμα.Το ίδιο κάνουμε και με τη τρίτη γραμμή, οπότε και γυρίζουμε μετά από έξι μήνες πια και καταγράφουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα από όλο αυτό το δυσάρεστο που βιώσαμε.

Κάπως έτσι μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των γεγονότων στη ζωή μας και κυρίως ο τρόπος που τα αντιμετωπίσαμε εμείς οι ίδιοι όταν συνέβησαν, αλλά και αργότερα τι αποτύπωμα άφησαν στη συνολική μας πορεία.

Πόσο μαθαίνουμε και τι μαθαίνουμε και φυσικά πώς και πόσο εξελισσόμαστε μέσα από όλα εκείνα που μας αγχώνουν.

Πώς μπορούμε να μετουσιώσουμε τις επώδυνες εμπειρίες σε κάτι επωφελές για μας;

Διαύγεια σκέψης και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Είναι πολύ απελευθερωτική αίσθηση και όπως την σταχυολογεί πολύ απλά –για να «κλέψουμε» και επωφελείς συμπεριφορές από γύρω μας, όταν τις ανακαλύπτουμε- μια ανθεκτική προσωπικότητα στον πόνο και στην πίεση: πού θα βρισκόμαστε σε δέκα χρόνια από τώρα που νιώθουμε όλη αυτή την πίεση;

Στην ουσία με το ημερολόγιο μπορούμε να δούμε πού είμαστε τώρα, πού ήμασταν πριν από χρόνια ή πριν από όσον καιρό ανατρέξουμε πίσω στο παρελθόν. Έτσι βλέπουμε ότι αυτά που θεωρούσαμε φλέγοντα μια δεδομένη στιγμή, παρακάτω δεν έχουν ενδεχομένως καμία ισχύ στη ζωή μας.

Αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε για ποια πράγματα είμαστε αληθινά ευγνώμονες, τι αξίζει, τι αποκομίζουμε από κάθε βίωμα και εμπειρία.

Πολλοί από τους γκουρού της αυτοβελτίωσης και του ευ ζην, ανάμεσά τους και ο Ντίπακ Τσόπρα βρίσκουν ως πολύ ενδεδειγμένη λύση το να κρατάμε ημερολόγιο καθημερινά έστω για 15 λεπτά, γιατί μας βοηθάει να ξεκαθαρίζουμε τις σκέψεις μας, να αποκτούμε ιδιαίτερη διαύγεια, να αποκτούμε δεξιότητες στο να λύνουμε ευκολότερα τα προβλήματά μας, καθώς και να μπορούμε να προχωράμε παρακάτω, μετά από κάποιες τραυματικές καταστάσεις.

Η αποδοχή των συνθηκών, όταν τις καταγράφουμε, καθώς και των συναισθημάτων που μας γεννιούνται, αποδεδειγμένα κρύβει για μας πολλά οφέλη που δεν έχουμε παρά να τα ανακαλύψουμε, δοκιμάζοντας οι ίδιοι στην πράξη αυτό το εργαλείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα