Ινδία: Εορτασμός της Ημέρας της Δημοκρατίας

Με μια εντυπωσιακή παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν από άρματα μάχης μέχρι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, που έκαναν ακροβατικά πάνω σε μηχανάκια, και συνοριοφύλακες με καμήλες, η Ινδία γιόρτασε σήμερα τα 70 χρόνια από την ανεξαρτησία της, τιμώντας τον πολιτισμό και τη στρατιωτική ισχύ της.

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στο Νέο Δελχί, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένα. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας είχαν αποκλειστεί προκειμένου να διεξαχθεί η παρέλαση, παρουσία

πολλών ξένων ηγετών. Τιμώμενο πρόσωπο φέτος ήταν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.

Περίπου 25.000 αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στην πόλη.

Στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρέθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι, η κεντρική μορφή του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν πολλές σκηνές από τη ζωή του. Φέτος η χώρα γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκάντι, ο οποίος διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με τη Νότια Αφρική. Έζησε και εργάστηκε εκεί επί 21 χρόνια και εκεί εμπνεύστηκε την ιδέα της παθητικής αντίστασης.

Η 26η Ιανουαρίου εορτάζεται ως η Ημέρα της Δημοκρατίας στην Ινδία, καθώς στις 26 Ιανουαρίου 1950 τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα της χώρας.

Η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία το 1947, αλλά παρέμεινε υπό ειδικό καθεστώς (dominion) για τα επόμενα τρία χρόνια.

Χθες, παραμονή της εθνικής εορτής, ο πρόεδρος της Ινδίας, Ραμ Νατ Κόβιντ, κάλεσε όλους τους κατοίκους να συμμετάσχουν στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το Μάιο.

«Οι εκλογές δεν είναι απλώς μια πολιτική άσκηση. Είναι μια συλλογική έκκληση για σύνεση και δράση» είπε ο Κόβιντ στην ομιλία του, χαρακτηρίζοντας «ιερή πράξη» την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, θα δώσει σκληρή μάχη για να επανεκλεγεί στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ο Μόντι κυβερνά από το 2014, παραμένει πολύ δημοφιλής, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη δυσαρέσκεια λόγω της υψηλής ανεργίας και των ανισοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα