Ινδική μετάλλαξη: Πόσο μεταδοτική είναι – Αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια;
Την ώρα που ο πλανήτης συνεχίζει να μάχεται την πανδημία μέσω των εμβολιασμών που κινούνται με αρκετά πιο ταχείς ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οι μεταλλάξεις που αναδύονται από διάφορες περιοχές του κόσμου αναγκάζουν τις φαρμακοβιομηχανίες να στραφούν και στην παραγωγή ενισχυτικών σκευασμάτων απέναντι σε μια πανδημία που αλλάζει διαρκώς, ενώ προκαλούν «αρρυθμίες» στην επιδημιολογική κατάσταση χωρών και συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.
Τελευταίο παράδειγμα, το νέο στέλεχος κοροναϊού που εντοπίστηκε στην Ινδία -η οποία πλήττεται βάναυσα από την πανδημία- και βρίσκεται στο
Πάντως, δεν είναι ακόμη γνωστό κατά πόσο έχει διαδοθεί ανά την υφήλιο και κατά πόσο αυτό ευθύνεται για το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της πανδημίας που μαστίζει την Ινδία, ενώ σχεδόν μηδαμινές είναι οι πληροφορίες -λόγω ελλιπών δεδομένων- σχετικά με τη μεταδοτικότητά του και την ανθεκτικότητά του στα εμβόλια.
Τι είναι το ινδικό στέλεχοςΌπως αναφέρει σε ανάλυση του το BBC, oι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και παράγουν διαφορετικές εκδοχές ή -για να το πούμε καλύτερα- στελέχη του εαυτού τους.
Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι αδιάφορες -ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάποιες καθιστούν τον ιό λιγότερο επικίνδυνο- αλλά ορισμένες μπορεί να δημιουργήσουν ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό με μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στα εμβόλια.
Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πλέον γνωστό ως Β.1.617 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις».
Θεωρείται πιο επικίνδυνο;Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κοροναϊού είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
Σύμφωνα με τον δρ. Jeremy Kamil, ιολόγο στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, η μετάλλαξη του ιού έχει κάποιες ομοιότητες με αυτές του βραζιλιάνικου και του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Κατά την άποψή του, πιθανώς η μετάλλαξη να βοηθήσει τον ιό να γίνει πιο ανθεκτικός έναντι των αντισωμάτων του οργανισμού – αντισώματα που μπορεί να έχουν αποκτηθεί λόγω πρότερης νόσησης από κοροναϊό ή μέσω εμβολιασμού.
Όμως, για την ώρα η βρετανική μετάλλαξη του ιού θεωρείται πιο ανησυχητική, η οποία εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. «Αμφιβάλλω αν η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Πάντως, δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει» προσθέτει ο δρ. Kamil.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε πως είναι μια μετάλλαξη που δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι η μεταδοτικότητά της δεν φαίνεται τόσο δυνατή. «Δύσκολα να εκτοπίσει την βρετανική στην χώρα μας και, αν έχει αυστηρή επιτήρηση, μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα».
Τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν;Η πεποίθηση των επιστημόνων θέλει τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κοροναϊό να μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το ινδικό στέλεχος, αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση.
Πάντως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και την υπογράφει ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Ravi Gupta, και η ερευνητική του ομάδα, κάποια μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αναπόφευκτα, θα διαφεύγουν από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό των εμβολίων έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι τρέχοντες εμβολιασμοί έχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιβραδύνουν σημαντικά την εξάπλωση της πανδημίας. «Για τον περισσότερο κόσμο, αυτά τα εμβόλια κάνουν τη διαφορά από το να μη νοσήσει ή να νοσήσει ελαφρά, από το να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει» αναφέρει ο δρ. Kamil. «Παρακαλώ, κάντε το εμβόλιο που σας προσφέρεται. Μην κάνετε το λάθος να διστάσετε και να περιμένετε για κάποιο ‘ιδανικό’ εμβόλιο».
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να πιάνει εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».
Δύο κρούσματα στην ΕλλάδαΣτην Ελλάδα, το απόγευμα της Κυριακής, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το περιστατικό βρέθηκε από Κινητή Μονάδα και πρόκειται για αλλοδαπή 33 ετών, που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στις αρχές Απριλίου στο Ντουμπάι, όπου είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ το οποίο είχε βγει αρνητικό.
Όπως τονίζεται, εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
Ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει ήδη την ιχνηλάτηση των επαφών της.
Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Πάτρα και είχε ανάλογη επιδημιολογική εξέλιξη, χωρίς νοσηλεία, ενώ δεν είχε δείξει ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης: Πέθανε υπάλληλος με κορωνοϊό – Τι καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων
- Σκουτέλης: «Όχι» εμβόλιο της AstraZeneca σε έγκυες και όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν
- Τροχαίο στη Γαύδο: Ναρκωτικές ουσίες εντοπίστηκαν στο αίμα του οδηγού
- Συνελήφθη νοσηλευτής του γηροκομείου στα Χανιά
- Τρεις αλλαγές για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται φέτος
- Αλέξης Παππάς: Η ερώτηση που δεν περίμενε να ακούσει και η αντίδρασή του
- Hackers «μόλυναν» εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα με κακόβουλο λογισμικό
- Νέα δεδομένα για τις συνθήκες θανάτου της 27χρονης Κορίνας στη Γαύδο (video)
- Βύρωνας: Ελεύθερη η 37χρονη που πέταξε πετρέλαιο σε 4 ανήλικα κορίτσια (video)
- Μιχάλης Κόμης: Παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι την τελευταία του πνοή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τροχαίο στη Γαύδο: Τι βρέθηκε στο αίμα του οδηγού
- Κτηματολόγιο: Μεταβιβάσεις - εξπρές με το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό
- Όσκαρ 2021: Όλοι οι μεγάλοι νικητές της 93ης απονομής
- Απίστευτο περιστατικό στον Βύρωνα: Γυναίκα περιέλουσε με πετρέλαιο 15χρονες
- Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου: Το Πάσχα θα υπάρχει διασπορά – Απαραίτητα τα self test πριν από το πασχαλινό τραπέζι
- Ινδική μετάλλαξη: Πόσο μεταδοτική είναι – Αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια;
- Τελευταία ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις της Εφορίας
- H φοβερή εμφάνιση του Αντετοκούνμπο κόντρα στους Χοκς
- Τυχόν αδιέξοδο δεν θα επηρεάσει μόνο τους Ελληνοκύπριους λέει ο Αναστασιάδης
- Έρχεται θητεία διπλής επιλογής και για Ναυτικό - Αεροπορία
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ινδική μετάλλαξη: Πόσο μεταδοτική είναι – Αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια;
- H φοβερή εμφάνιση του Αντετοκούνμπο κόντρα στους Χοκς
- Μαρτίνς vs ΑΕΚ: Την έχει κάνει… πελάτισσα
- Το Βερολίνο θα στείλει οξυγόνο και άλλη ιατρική βοήθεια στην Ινδία
- Τυχόν αδιέξοδο δεν θα επηρεάσει μόνο τους Ελληνοκύπριους λέει ο Αναστασιάδης
- Γενοκτονία Αρμενίων: Η καθυστερημένη απάντηση της Ιστορίας - Πού οδηγεί η απόφαση των ΗΠΑ
- Τελευταία ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις της Εφορίας
- Επιταχύνεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» – Αρχίζει ο εμβολιασμός για 3 εκατ. πολίτες 30-39 ετών
- Ο πρόεδρος της Βαρβακείου για την κίνηση στην αγορά και το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού
- Η ΑΕΚ ήθελε, αλλά ο Ολυμπιακός μπορούσε…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλβανία: Οδηγός ΙΧ εκτός ελέγχου - Περαστικός μπαίνει από το παράθυρο και τον σταματά
- Λάρισα: Δεν κρατιούνται – «Βροχή» οι κρατήσεις σε τσιπουράδικα, εστιατόρια και μπαρ της πόλης
- Weboxit, η πρώτη ελληνική εταιρεία Green Courier
- Ζαχαράκη: Όποιοι περιορισμοί υπάρχουν για τους Έλληνες, ισχύουν και τους τουρίστες
- Σοκαριστική επίθεση με πετρέλαιο εναντίον 14χρονων κοριτσιών στον Βύρωνα
- Μεγάλη Εβδομάδα: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις - Ο "οδικός χάρτης" λειτουργίας μαγαζιών και εκκλησιών
- Oscars 2021: Οι 10 ωραιότερες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί
- Κύπρος: Σε ισχύ από τις 5 το πρωί καθολικό lockdown δύο εβδομάδων
- Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ινδία – Πάνω από 350.000 κρούσματα σε 24 ώρες
- Τσιμέντωμα Ακρόπολη: Και ο Κρίτων Αρσένης μιλά για τσιμέντο, παρά την απάντηση