ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2025 με άλμα επενδύσεων

Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ωστόσο τους κινδύνους που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον, ιδιαιτέρως από την επαναφορά τάσεων προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο, τις γεωπολιτικές εντάσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και από το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνικό οικονομία, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

Νίκος Βέτας επεσήμανε τη συνέχιση των θετικών τάσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά με ένταση αβεβαιοτήτων και κινδύνων, ειδικά από το εξωτερικό περιβάλλον. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή του 2,4%, λόγω κυρίως της τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αβεβαιότητες γύρω από την εξέλιξη των τιμών φέτος είναι ιδιαίτερα έντονες, με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων να είναι ορατό, ενώ το νέο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό ενδεχομένως να δημιουργεί νέες κρίσιμες προκλήσεις, κυρίως στο διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η νέα προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες, ιδιαίτερα ως προς την επίδρασή της στο διεθνές εμπόριο και την πιθανή εφαρμογή πολιτικής προστατευτισμού. Η επιβολή εμπορικών περιορισμών ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στις εμπορικές ροές, ελλείψεις προϊόντων και, κατά συνέπεια, περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.

 

Παράταση της ρύθμισης

για χρέη στους δήμους

Με την προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση των 60 δόσεων για τις οφειλές προς τους δήμους να λήγει στις 31 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης έως και έξι μήνες, προκειμένου να διευκολύνει τόσο τους οφειλέτες όσο και τους δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση είσπραξης, αλλά και φόρτο εξυπηρέτησης των χιλιάδων αιτημάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου, όπου οι καρτέλες οφειλετών ξεπερνούν τις 200.000, αντικατοπτρίζοντας το βάρος που σηκώνουν οι δημοτικές υπηρεσίες σε μεγάλους πληθυσμιακά δήμους. Το πρόβλημα εντείνεται και από την έλλειψη βασικών υποδομών σε αρκετούς δήμους, όπως η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κωδικών RF, IRIS κ.λπ. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές οφειλές προς τους δήμους ξεπερνούν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Απορροφητικότητα

Ταμείου Ανάκαμψης

Στα 176,5 εκατ. ευρώ ανήλθε συνολικά η αξία των συμβάσεων που υπογράφηκαν και των προσκλήσεων που προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το 2024 για έργα και δράσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Η απορροφητικότητα φτάνει στο 43,7% καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχει αναλάβει το υπουργείο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται σε 404 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Οσον αφορά τις δαπάνες/πληρωμές έως το τέλος του 2024 για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ανήλθαν στο ύψος των 118,9 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 29,43% επί του συνολικού προϋπολογισμού.

Οι Ελληνες θέλουν

καλύτερη ζωή

Οι Ελληνες είναι ο δεύτερος λιγότερο ικανοποιημένος από τη ζωή του λαός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο τρίτος σε όλη την Ευρώπη, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat και αφορά το 2023. Οι Ελληνες καταλαμβάνουν την προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βαθμολογία ικανοποίησης για τη ζωή τους 6,9, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία που είναι ακόμα πιο χαμηλά με 5,9. Αρνητική πρωτιά σε επίπεδο Ευρώπης καταλαμβάνει η Τουρκία με βαθμολογία 5,6. Η βαθμολογία που έδωσαν οι Ελληνες, όπως προκύπτει από τη Eurostat, απέχει 0,4 μονάδες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που διαμορφώθηκε στις 7,3 μονάδες. Η Φινλανδία κατέγραψε την υψηλότερη βαθμολογία με 7,8, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία (7,7 η καθεμία).

Καταναλωτές

εναντίον Μeta

Κατά της Meta και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στρέφονται οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική ΕΚΠΟΙΖΩ. Οι ενώσεις καταναλωτών τονίζουν ότι με το μοντέλο «πληρωμή ή συγκατάθεση» (pay or consent) που επιβάλλει στους χρήστες του Facebook και του Instagram να συναινέσουν στην επεξεργασία των δεδομένων τους ή διαφορετικά – δηλαδή αν θέλουν να διατηρήσουν τα δεδομένα τους – να πληρώσουν. Σύμφωνα με τις ενώσεις, η κίνηση αυτή της Meta ενδέχεται να παραβιάζει τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών, τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ), καθώς και την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα