ΗΠΑ – Κοροναϊός: Σοκάρουν οι μαρτυρίες των γιατρών – «Είναι σκέτη κόλαση»

Οι νότιες και δυτικές πολιτείες αντιμετωπίζουν ελλείψεις καίριου εξοπλισμού για τεστ αλλά και ενός αντιικού φαρμάκου σημαντικού για τη θεραπεία των ασθενών. Τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν με θύματα κοροναϊού. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται και ασθενείς παίρνουν πρόωρα εξιτήριο. Και οι γιατροί φοβούνται ότι οι εντεινόμενες πιέσεις στα νοσοκομεία θα κρατήσουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα επίκεντρα του ιού, όπως η Νέα Υόρκη.

Κανονικοί θάλαμοι

μετατρέπονται σε ΜΕΘ και εγκαταστάσεις μακροχρόνια ασθενών δημιουργούνται για εκείνους που δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν ακόμη στο σπίτι τους. Όμως τα νοσοκομεία, όπως λένε οι γιατροί, βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Σαν ατύχημα λεωφορείου

«Όταν τα νοσοκομεία και οι επαγγελματίες υγείας μιλούν για ικανότητα άμεσης παρέμβασης, συχνά αναφέρονται σε ένα και μόνο γεγονός», εξηγεί ο Τζον Σίνοτ, διδάσκων στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και επικεφαλής επιδημιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα. «Όμως αυτό που έχουμε μπροστά μας αντιστοιχεί σε ένα ατύχημα λεωφορείου την ημέρα, κάθε μέρα, και απλώς συνεχίζει να συμβαίνει».

Η Φλόριντα αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες εξάρσεις σε όλη τη χώρα, μαζί με το Τέξας, την Καλιφόρνια και την Αριζόνα. 43 μονάδες εντατικής θεραπείας στις 21 κομητείες της Φλόριντα έχουν αγγίξει πληρότητα και δεν διαθέτουν πια ελεύθερες κλίνες.

«Είμαστε σε οικτρή κατάσταση»

Ο Δρ. Κρίστοφερ Μακλέι, ιατρικός επιθεωρητής του νοσοκομείου, σημειώνει ότι κάθε πρωί προσεύχεται γονατιστός, ενώ συχνά ξεκινά και στις συσκέψεις του με τον ίδιο τρόπο, ζητώντας καθοδήγηση από τον Θεό για το πώς θα διαχειριστεί την πανδημία. «Είμαστε ήδη σε οικτρή κατάσταση», δηλώνει.

Στο Μισισιπί, πέντε από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πολιτείας έχουν ήδη αγγίξει πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Δρ. Τόμας Ντομπς, αρχίατρος της πολιτείας. «Τα νοσοκομεία του Μισισιπί δεν είναι σε θέση να περιθάλψουν τους ασθενείς του Μισισιπί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο νοσοκομείο 463 κλινών στο Ράντσο Μιράζ, ανατολικά του Λος Άντζελες, α κρούσματα κοροναϊού αυξήθηκαν από τα περίπου 10 τον Μάιο, σε 77 αυτή την εβδομάδα. Από τις 34 κλίνες ΜΕΘ, οι περισσότερες έχουν ήδη γεμίσει, με τις μισές σχεδόν να καταλαμβάνονται από κρούσματα κοροναϊού.

«Είναι σκέτη κόλαση»

«Χαίρομαι που ορισμένοι από εσάς έχετε αποφύγει την εικόνα του ανεξέλεγκτου κοροναϊού. Είναι σκέτη κόλαση», έγραψε ο Ρίτσαρντ Λόφτους, ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου, σε ανάρτησή του σε ομάδα γιατρών στο Facebook, αφού ένας υπάλληλος του νοσοκομείου βγήκε θετικός στον ιό.

Ο Δρ. Ντιέγκο Μασέλι Κασέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, δήλωσε στους New York Times ότι έχει δει τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από νοσηλεία σε ΜΕΘ να επταπλασιάζονται μέσα σε ένα μήνα, γεμίζοντας τρεις ορόφους του νοσοκομείου αντί για έναν. Ο φόρτος εργασίας του έχει αυξηθεί στις 15 ώρες τη μέρα.

«Βομβαρδιζόμαστε από πολλαπλές κλήσης κάθε λεπτό», εξηγεί, αναφερόμενος στις ειδοποιήσεις ότι κάποιος ασθενείς έχει άμεση ανάγκη από φροντίδα που ανακοινώνονται από τα μεγάφωνα, κάνοντας γιατρούς και νοσηλευτές να σπεύσουν για να σώσουν τις ζωές των ασθενών.

«Ακούς τις κλήσεις και τρέχεις από τη μία άκρη στην άλλη, σαν να σβήνεις φωτιές, και προσπαθείς να βοηθήσεις όσο περισσότερο μπορείς. Είναι δυσβάσταχτο».

Κι όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πληρότητα των ΜΕΘ δεν αντανακλά με ακρίβεια τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Οι κανονικές κλίνες μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ, τονίζουν οι γιατροί και οι ειδικοί. Η πραγματική πρόκληση είναι το να υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι νοσηλευτές, πιστοποιημένοι για τη φροντίδα τέτοιου είδους ασθενών, αλλά και εξοπλισμού όπως οι αναπνευστήρες.

Καθώς οι εργαζόμενοι κολλούν τον ιό και παίρνουν αναρρωτική άδεια, τα νοσοκομεία μένουν χωρίς πολύτιμο προσωπικό. Μεταξύ άλλων, αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για εξέταση, που αποθαρρύνει αρκετούς ασθενείς που αποχωρούν πριν λάβουν διάγνωση ή θεραπεία.

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

Η Ρούπα Γκάνγκα, λοιμωξιολόγος σε δύο νοσοκομεία κοντά στην Τάμπα, αναφέρει ότι υπάρχει έλλειψη ρεμδεσιβίρης, του αντιικού φαρμάκου, αναγκάζοντάς την να επιλέξει ποιοι ασθενείς την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον, οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν λίγες ημέρες μετά, όταν τα συμπτώματά τους σημειώνουν επιδείνωση.

«Περίπου πέντε άτομα επέστρεψαν μέσα σε μια εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα», τονίζει. «Αυτό με κάνει να νιώθω ότι πρέπει να κινούμαστε με πιο αργούς ρυθμούς».

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που μίλησαν στους New York Times σημειώνουν ότι η κατάσταση που βιώνουν δεν θυμίζει καμιά προηγούμενη εμπειρία τους.

Ο Ρικ Στερν, έμπειρος νοσηλευτής ογκολογία που τώρα εργάζεται με ασθενείς κοροναϊού, αναφέρει ότι η δουλειά του έχει μετατραπεί σε ένα χάος από γάντια, ποδιές, μάσκες, προσωπίδες και σπαρακτικό πόνο.

Την πρώτη του μέρα στη μονάδα, όπως λέει, είδε έναν καρκινοπαθή που κόλλησε τον ιό να πεθαίνει μέσα σε 15 ώρες. Υπήρξαν διαστήματα, θυμάται, που ακόμη και τρεις ασθενείς πέθαιναν κάθε μέρα στο θάλαμό του. Τρεις ήταν δικοί του ασθενείς.

Ένας από τους ανθρώπους που περιθάλπει αυτή την περίοδο είναι μόλις 35 ετών.

«Έχω εμπειρία με το θάνατο», αναφέρει χαρακτηριστικά, «όμως αυτό είναι διαφορετικό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να φύγουν».
Keywords
Τυχαία Θέματα