ΗΠΑ: Διατεθειμένος για συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ υπό προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει με το Ιράν για μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε άρση των αμερικανικών κυρώσεων, όμως η Τεχεράνη θα πρέπει να περιορίσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και την υποστήριξή της σε πληρεξουσίους σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Ιράν «μπορεί να έρθει στο τραπέζι ή να δει την οικονομία του να καταρρέει», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα οι ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Χουκ μιλούσε τηλεφωνικώς από το Ομάν, όπου περιοδεύει σε χώρες του Κόλπου προτού μεταβεί στο Παρίσι.

Οι αμερικάνικες κυρώσεις

Δύο ημέρες μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone) από ιρανικό πύραυλο στην στρατηγική περιοχή του Κόλπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως «επιπλέον σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα χωρίς να διευκρινίσει το είδος των κυρώσεων.

Υπέρμαχος της αμερικανικής πολιτικής για άσκηση «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της διπλωματίας Μάικ Πομπέο βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον και μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο των Ιρανών.

Productive meeting with King Salman bin Abdulaziz Al Saud today to discuss heightened tensions in the region and the need to promote maritime security in the Strait of Hormuz. Freedom of navigation is paramount. pic.twitter.com/efuZq5EOpK

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) June 24, 2019

Είπε ότι συζήτησε με τους Σαουδάραβες ηγέτες για την «ανάγκη να προωθηθεί η ναυτική ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ», ένα στρατηγικής σημασίας σημείο διέλευσης για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου το Ιράν κατέρριψε το αμερικανικό drone και όπου επιθέσεις έθεσαν στο στόχαστρο δεξαμενόπλοια τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Πομπέο είχε δηλώσει ότι εξετάζει τη «δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού» απέναντι στο Ιράν το οποίο κατηγόρησε «ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον ζήτησε τη διεξαγωγή σήμερα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε το Ιράν ότι θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις, αν συνεχίσει τις «επιθετικές πολιτικές» του, αλλά είπε πως το Ριάντ θέλει να αποφύγει τον πόλεμο.

«Σήμερα, το Ιράν βρίσκεται υπό σκληρές οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ στην εφημερίδα Le Monde, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα. «Αν το Ιράν συνεχίσει τις επιθετικές πολιτικές του, θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.

Το Ιράν υποβαθμίζει την επίδραση των αμερικανικών κυρώσεων

Στο μεταξύ, το Ιράν υποβάθμισε την επίδραση των νέων αμερικανικών κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάνει ό,τι μπορούσαν προκειμένου να το τιμωρήσουν οικονομικά.

Σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση των κυρώσεων ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε: «Δεν γνωρίζουμε στα αλήθεια ποιες είναι (αυτές οι κυρώσεις), ούτε πού (ποιον τομέα) θέλουν να πλήξουν ακόμη κι άλλο, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Λαμβάνουμε ωστόσο σοβαρά υπόψη οποιεσδήποτε (νέες) κυρώσεις, τις οποίες θεωρούμε εχθρική πράξη που συνάδει με την οικονομική τρομοκρατία και τον οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του έθνους μας». πρόσθεσε.

Σύμμαχος του Ιράν, η Ρωσία χαρακτήρισε «παράνομες» τις εξαγγελθείσες κυρώσεις.

«Θεωρούμε παράνομες αυτές τις κυρώσεις. Αυτό είναι όλο κι όλο αυτό που μπορούμε να πούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Ιράν να προβεί σε παραχωρήσεις πέρα από τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η Ουάσινγκτον πρέπει να προσφέρει κίνητρα που θα υπερβαίνουν επίσης εκείνα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ένας σύμβουλος του προέδρου Χασάν Ροχανί.

Τα σχόλια αυτά είναι μια σπάνια ένδειξη από την Τεχεράνη ότι μπορεί να συζητήσει νέες παραχωρήσεις με την Ουάσινγκτον, αν και ο σύμβουλος του προέδρου Χεσαμεντίν Ασενά επανέλαβε τη θέση του Ιράν πως οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες έως ότου η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις που επανέφερε μετά την αποχώρησή της από την πυρηνική συμφωνία πέρυσι.

«Η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις χωρίς όρους δεν είναι αποδεκτή ενόσω συνεχίζονται οι κυρώσεις και οι απειλές. Αν θέλουν κάτι πέρα από την JPOA (την πυρηνική συμφωνία), πρέπει να προσφέρουν κάτι πέρα από την JPOA – με διεθνείς εγγυήσεις», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα