Ιράν: Ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια για τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ

Οι γυναίκες στο Ιράν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν συνεχίσουν να αψηφούν τον υποχρεωτικό νόμο για το χιτζάμπ της χώρας, σύμφωνα με ένα αυστηρότερο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν οι Αρχές.

Προβλέπεται μάλιστα και το κλείσιμο επιχειρήσεων που θα εξυπηρετούν γυναίκες χωρίς χιτζάμπ.

Μαζική διαδήλωση μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί

Ο αυστηρότερος ενδυματολογικός κώδικας, που ισοδυναμεί με «απαρτχάιντ φύλου», είπαν ειδικοί του

ΟΗΕ, έρχεται ένα χρόνο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση επειδή φέρεται ότι φορούσε λανθασμένα την ισλαμική μαντίλα. Ο θάνατός της, μετά τον φερόμενο ξυλοδαρμό της από την Αστυνομία, οδήγησε στο μεγαλύτερο κύμα λαϊκών αναταραχών εδώ και χρόνια στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον Guardian, η διάρκεια των ποινών φυλάκισης που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ήταν συγκρίσιμες με εκείνες για σοβαρά αδικήματα όπως ο φόνος και η διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε ο Ιρανός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Χοσεΐν Ραεσί.

«Είναι γελοίο και μόνο που το σκέφτεσαι» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο νόμου για το χιτζάμπ και την αγνότητα προβλέπει ποινές όπως 60 χτυπήματα με μαστίγιο, βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως 10 ετών. Προειδοποιεί επίσης τις επιχειρήσεις με «λουκέτο» και άλλες σοβαρές συνέπειες εάν διαπιστωθεί ότι παρέχουν υπηρεσίες σε γυναίκες με «ακατάλληλο ενδυμασία».

Πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

«Ποιο είναι το επόμενο;»

Η Ελνάζ, μια Ιρανή δημοσιογράφος, είπε: «Με τον νέο νόμο, η κυβέρνηση λέει σε εμάς τις γυναίκες ότι θα πάμε φυλακή για έως και 10 χρόνια εάν δεν φοράμε χιτζάμπ. Ποιο είναι το επόμενο? Θανατική ποινή για παράβαση του νέου νόμου για το χιτζάμπ;»

Το σχέδιο νόμου έρχεται μετά την ανανεωμένη περιπολία της «αστυνομίας ηθών» και διευρύνει τον «διαχωρισμό των φύλων» σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πάρκα και χώρους εργασίας. Αντιπροσωπεύει μια προφανή προσπάθεια «να καταπιεστούν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε πλήρη υποταγή», είπε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Θέλουν να διαγράψουν τις γυναίκες από την κοινωνία»

Η Farah, μια φοιτήτρια οικονομικών από την Τεχεράνη, είπε: «Η Ισλαμική Δημοκρατία πήρε το ‘σήμα’ από τους Ταλιμπάν για να μας απαγορεύσει σιγά σιγά από τους δημόσιους χώρους. Θέλουν να διαγράψουν τις γυναίκες από την κοινωνία».

Η οργάνωση Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (Human Rights Activists) δήλωσε ότι ο νέος νόμος εξετάζεται από το Guardian Council του Ιράν, ένα ισχυρό όργανο που ελέγχει τη νομοθεσία και επιβλέπει τις εκλογές. Αποτελείται από 12 άνδρες και διευθύνεται από έναν πρόσφατα επανεκλεγμένο 97χρονο κληρικό, τον Ahmad Jannati, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του από το 1988.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δημιουργήσει περισσότερα σημεία ελέγχου για να συλλαμβάνουν γυναίκες

Είναι επιφορτισμένοι με την αναθεώρηση των διατάξεων του νομοσχεδίου και τη διασφάλιση της ευθυγράμμισής του με τον ισλαμικό νόμο. Μόλις εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, ανέφερε η οργάνωση.

«Έξυπνες» κάμερες

Οι ιρανικές αρχές επενδύουν πολλά σε έξυπνες κάμερες που χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών. Λέγεται ότι οι κάμερες μπορούν επίσης να στέλνουν ειδοποιήσεις όταν εντοπίζουν μεγάλο αριθμό ατόμων που συγκεντρώνονται σε ένα μέρος.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της πατρίδας της Αμινί, της επαρχίας Saqqez, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δημιουργήσει περισσότερα σημεία ελέγχου για να συλλαμβάνουν γυναίκες που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας και επίσης εκείνες που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν για την επέτειο του θανάτου της.

Keywords
Τυχαία Θέματα