«Ηρεμούν» τα νερά του Αιγαίου; Συρίγος και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά στο MEGA

Ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνών σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ και ο Νίκος Σπανός, υποναύαρχος ε.α. μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη για τις τουρκικές προκλήσεις και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Μιλώντας στα εγκαίνια των νέων γραφείων της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εχθές Κυριακή (26/7), αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις εδαφικές κατακτήσεις του Μωάμεθ του Πορθητή και σε όσους διαμαρτυρήθηκαν στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Αιώνες μετά την κατάκτηση,

επιτέλους το τζαμί της Αγίας – Σοφίας είναι ανοιχτό στη διαδικασία λατρείας, όπως ήταν στην Κωνσταντινούπολη το 1453. Γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική.

«Δεν νιώσαμε την πίεση του Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και το πεδίο των μεταναστών, που δεν το νιώσαμε», σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνών σχέσεων, βουλευτή της ΝΔ. «Μια πίεση προς τα εκεί, τον θέλγει», συμπλήρωσε.

«Μιλά για την Αγία Σοφία με όρους κατακτήσεως. Λέει κατακτήσαμε την Πόλη το 1453, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε γιατί είναι κατακτημένη», ανέφερε για το πως χειρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Ενώ υπενθύμισε ότι πριν πέντε χρόνια ο Ερντογάν εκπροσωπούσε την Τουρκία στον διάλογο των πολιτισμών, τονίζοντας ότι οι θρησκείες πρέπει να αποτελούν γέφυρες και όχι λόγους για να φανατίζονται οι λαοί. Πλέον έχει πάρει άλλη πορεία.

«Η Τουρκία λέει εδώ και καιρό «ελάτε να διαπραγματευτείτε με τους όρους μας»».

«Η Αγία Σοφία αποτελεί την επιτομή των αντιλήψεών του», σημείωσε.  «Μας λέει εδώ και καιρό «ελάτε να διαπραγματευτείτε με τους όρους μας, αλλιώς θα προχωρήσουμε». Εκεί εντάσσουμε και το Oruc Reis, και όσα θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η Τουρκία έχει στόλο με ερευνητικά πλοία. «Δεν τελειώνουμε 2 Αυγούστου, με το Oruc Reis, αλλά στις 3 Νοεμβρίου που θα γίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ αν βγει ο Μπάιντεν ή στις 20 Ιανουαρίου το 2021 που θα αναλάβει τα καθήκοντά του. «θα παίζει με ένα πόλεμο νεύρων».

Όσο πλησιάζουμε στις Αμερικανικές εκλογές, θα αυξάνεται η πίεση, σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων. Ο Ερντογάν θέλει να μας οδηγήσει σε διάλογο πιέζοντας στρατιωτικά.

Ο Νίκος Σπανός, υποναύαρχος ε.α. σημείωσε από πλευράς του, ότι «η Ελλάδα πάντα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό στον δικό της χώρο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε οποιαδήποτε επέμβαση».

«Πιστεύω επειδή ξέρω πόσο επιθετική είναι η στάση της Τουρκίας, η δική μας η στάση πάντα θα είναι στο επίπεδο στο οποίο βλέπετε, ο ελληνικός λαός να κοιμάται ήσυχος, η Τουρκία δεν θα ξεμπέρδεψει εύκολα, φοβάται την Ελλάδα».

«Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό κράτος που να συζητάει αν το έδαφός του, του ανήκει».

Ο Κ. Συρίγος συμφώνησε ότι η ανακοπή της Τουρκίας έγινε λόγω της άμεσης απάντησης του ελληνικού στόλου.

«Ο Ερντογάν έβγαλε μια παράνομη Navtex και βγήκε ο στόλος του στο Αιγαίο. Με διαφορά λίγης ώρας πήγαμε κι εμείς στις θέσεις μας κι αυτό τον απέτρεψε από το να συνεχίσει, ενώ έδωσε και το ελεύθερο στην διπλωματία να δράσει. Αυτό ήταν η δεύτερη φορά που απέτυχε ο αιφνιδιασμός».

«Ένα τυχαίο λάθος οδηγεί σε μία σύγκρουση, αυτό που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα, είναι ο τρόπος που φέρεται διπλωματικά. Έχει στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Σπανός.

Αναφορικά με το αν πρέπει να διαπραματευτούμε ή όχι, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον διάλογο και την διαπραγμάτευση.

«Οπωσδήποτε πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία. Όταν έχεις έναν επικίνδυνο γείτονα όπως η Τουρκία δεν μπορείς να πεις δεν συζητάω μαζί του. Άλλο η συζήτηση άλλο η διαπραγμάτευση.

Πιστεύω πως αν διαπραγματευτούμε κάτι, θα είναι το πως θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο για να λύσει την οριοθέτηση υφαλοκρυπίδας και ΑΟΖ.

«Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό κράτος που να συζητάει αν το έδαφός του, του ανήκει. Αυτό είναι εκτός διαλόγου, όπως και η αποστρατιωκοποίηση των νησιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα