Ηρθαν πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία έναντι του... κοινού εχθρού

Κοινή επίθεση στην πολιτική των κυρώσεων εξαπέλυσαν από το Σότσι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, με αιχμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Αγκυρας λόγω της απόκτησης των S-400. Στις κοινές τους δηλώσεις τόνισαν ιδιαίτερα τη συνεργασία Αγκυρας - Μόσχας και τη δέσμευσή τους αυτή να συνεχιστεί σε μια σειρά από τομείς, με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί τις εξελίξεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμφανίζεται διατεθειμένη για άσκηση επιπλέον πιέσεων στην Τουρκία

ώστε να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου τις χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά «παράνομες» και ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του, όπως είπε. Ο τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν θα υπαναχωρήσει στις προθέσεις της, υπενθύμισε ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει υπογραφεί και διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την Τουρκία. Υπενθύμισε δε στρέφοντας το βλέμμα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα ότι η Τουρκία είναι γενικά ενάντια στην πολιτική των κυρώσεων και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν συμμετείχε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς προτιμά να λύνει τα προβλήματα με διάλογο… Να σημειωθεί ότι κατά τον Τσαβούσογλου οι σχέσεις Αγκυρας - Μόσχας δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Στο θέμα των αμερικανικών κυρώσεων με αιχμές και στην ΕΕ αναφέρθηκε και ο Λαβρόφ, εξαίροντας τη συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας, στις οποίες, όπως είπε, η Δύση επέβαλε κυρώσεις γιατί ακολούθησαν ανεξάρτητη πολιτική, βασισμένη στις εθνικές τους προτεραιότητες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Με τον «πόλεμο» ΗΠΑ - Ρωσίας να συνεχίζεται και μέσω Τουρκίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία εστίαση Μόσχας - Αγκυρας στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, «παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσιγκτον, η οποία δημιουργεί λόμπι για τα συμφέροντα των αμερικανικών κατασκευαστών χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους εκτός αγοράς».

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τέθηκαν επίσης επί τάπητος, με Τσαβούσογλου και Λαβρόφ να επαναλαμβάνουν τις δεσμεύσεις τους.

Και ενώ ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Πούτιν και ενισχύει τους δεσμούς Ρωσίας - Τουρκίας, κύκλοι στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξει. Δεδομένου δε ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θέλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θεωρούν ότι τα μηνύματα του έχουν σταλεί και είναι ηχηρά. Αναλυτές τονίζουν ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ισχυρό και σημειώνουν ότι η διεύρυνση του αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη την Τουρκία, η οποία πλέον έχει καταστεί σαφές ότι είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συζητήσει με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, στρέφοντας για ακόμα μία φορά τα πυρά του εναντίον Ελλάδας και Κύπρου για την απουσία διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Επιθετικός Ακάρ

Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, εξάλλου, με βασικό επιχείρημα ότι αποφεύγει τον διάλογο γιατί φοβάται πως  δεν έχει δίκιο, εξαπέλυσε προχθές ο Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τις επισκέψεις επισήμων σε αυτά. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατήγγειλε την Ελλάδα για προκλήσεις απέναντι στην Τουρκία που αυξάνουν την ένταση, ισχυρίστηκε ότι δεν βρήκε την υποστήριξη που ήλπιζε στην ΕΕ και χαρακτήρισε τα αιτήματα της Αθήνας εγωιστικά, κακομαθημένα και βλακώδη…

Ράμα για 12 μίλια

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις στην Αλβανία, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, προκαλεί το προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων και των γραμμών βάσης στο Ιόνιο, με στόχο την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα για μυστικές συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ράμα απάντησε υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων, μιλώντας για «αδαείς» που ρίχνουν «εθνικιστική λάσπη» και τονίζοντας ότι «όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα