Ισραήλ: Αναζητούν καταφύγιο για τις οικογένειές τους στα Airbnb της Ελλάδας οι Ισραηλινοί

Με αγωνιώδεις προσπάθειες και πολλές φορές και υπό συνθήκες πανικού, τρόμου και φρίκης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, Ισραηλινοί ψάχνουν καταφύγιο στα Airbnb της Ελλάδας.

Αναζητούν κυρίως για τις οικογένειες τους – τις γυναίκες και τα παιδιά – προσωρινή στέγη, μακριά από την πατρίδα τους, μακριά από την εμπόλεμη ζώνη.

Ελλάδα και Κύπρος, οι φιλικές χώρες

Οι Ισραηλινοί νιώθουν άλλωστε

πως η Ελλάδα είναι μια από τις κοντινές και συνάμα φιλικές χώρες. Το ίδιο νιώθουν και για την Κύπρο.

Δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί τα τελευταία χρόνια είχαν επιλέξει τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Οι Ισραηλινοί μάλιστα είχαν ανέβει στο top 5 των κορυφαίων πελατών για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, μαζί με τους Αμερικάνους.

Είναι ενδεικτικό πως το 2022 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από το Ισραήλ στην Ελλάδα φθάνοντας σε 722.549 επισκέπτες

Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα το 11% των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται προέρχεται από Ισραηλινούς. Άρα είναι μια γνωστή χώρα για αρκετούς από αυτούς οι οποίοι όμως αυτή τη φορά δεν έρχονται για να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι αλλά αναγκάζονται να φύγουν άρον άρον από την χώρα τους λόγω του πολέμου

Τα ακίνητα στην Ελλάδα

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στον ΟΤ, οι Ισραηλινοί που έρχονται στη χώρα μας ψάχνουν να βρουν κάποιο ακίνητο μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς δεν ξέρουν για πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνουν στη χώρα μας, ώστε να είναι ασφαλείς μακριά από τον πόλεμο.

Προτιμούν μάλιστα τα ακίνητα αυτά έναντι των ξενοδοχείων καθώς είναι μια λύση για διαμονή με μικρότερο κόστος . Την ίδια ώρα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων με Ισραηλινούς που θα προχωρούσαν τις επόμενες ημέρες ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο ή μπαίνουν στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας

Το καταφύγιο του Airbnb

O κ. Γιώργος Κανελλόπουλος μέλος του ΔΣ του STAMA (σύνδεσμος εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης) αναφέρει στον OT: «Είναι γεγονός πως από την περασμένη εβδομάδα έχουμε μεν ακυρώσεις από Ισραηλινούς που είχαν κλείσει εδώ και καιρό για τις διακοπές τους κάποιο ακίνητο μας και προφανώς καθώς βρίσκονται εν μέσω πολέμου δεν μπορούν να έρθουν. Από την άλλη ταυτόχρονα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ακίνητα τύπου Airbnb από ανθρώπους που ψάχνουν καταφύγιο στην Αθήνα, μακριά από τον πόλεμο.»

Οι περισσότεροι αναζητούν, όπως μας λέει ο κ. Καννελόπουλος, κάποιο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας. Άλλους πάλι Ισραηλινούς ο πόλεμος του βρήκε σε διακοπές σε κάποια άλλη χώρα και χρησιμοποιούν την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό και καταλύουν σε κάποιο ακίνητο (airbnb) μέχρι να δουν τι θα γίνει.

Χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος ενός ζευγαριού που βρισκόταν στην Ιταλία όταν έγινε η πρώτη επίθεση από τη Χαμάς. «Βρήκαν καταφύγιο στην Αθήνα νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης μέχρι να δουν τι θα κάνουν.»

Ίδια εικόνα μας μεταφέρει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων,Κοσμάς Θεοδωρίδης . «Μόλις πριν από λίγο δέχθηκα ένα ακόμη τηλέφωνο από Ισραηλινό πελάτη μου που με ρωτούσε εάν μια περιοχή στην Αθήνα όπου βρήκε σπίτι με βραχυχρόνια μίσθωση είναι ασφαλής για να στείλει τη γυναίκα και τα παιδιά του»

Tα συμβόλαια που ακυρώνονται

Οι Ισραηλινοί εδώ και καιρό κατακλύζουν το ελληνικό real estateαγοράζοντας το ένα ακίνητο μετά το άλλο καθώς η Ελλάδα έχει χαμηλές ελκυστικές τιμές σε σχέση με το Ισραήλ αλλά υπάρχει και το κίνητρο της Golden Visa με αποτέλεσμα να δείχνουν μέχρι και πριν λίγες ημέρες (πριν τον πόλεμο) έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στο κέντρο των Αθηνών αλλά και στα Νότια Προάστια.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων, Κοσμάς Θεοδωρίδης τις τελευταίες ημέρες συμβόλαια για αγορά ακινήτων ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο: «Για παράδειγμα μου ακυρώθηκε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο για ακίνητο που θα αγόραζε ένα Ισραηλινός επενδυτής αλλά όπως με ενημέρωσε μόλις επιστρατεύτηκε. Κάποιοι έχουν επιστρατευθεί ήδη και κάποιοι είναι στην αναμονή αλλά και ακόμη εάν δεν επιστρατευτεί κάποιος και βρίσκεται ασφαλής μακριά από τον πόλεμο είναι δύσκολο κάποιος να προχωρήσει σε μια επένδυση σε καιρό πολέμου» εξηγεί ο κύριος Θεοδωρίδης.

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα