Ιταλία: Πίσω από την ανάπτυξη,τα δομικά προβλήματα

Ξανά στην επιφάνεια βγαίνουν δομικά προβλήματα της οικονομίας της Ιταλίας, απειλώντας την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, ISTAT, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2024 θα διαμορφωθεί στη χώρα μόλις σε 0,5% αντί για 1% που είναι ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ISTAT, η Ιταλία θα μπει ξανά στη λίστα με τις οικονομίες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν τη χαμηλότερη απόδοση, επιφέροντας πλήγμα στις προσπάθειες της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Reuters

– το οποίο κάνει λόγο επίσης για ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας.

Ως τέτοιες διαρθρωτικές αδυναμίες προσδιορίζονται μεταξύ άλλων οι εξής: χαμηλότερες επενδύσεις από τις απαραίτητες όσον αφορά την εκπαίδευση, τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλη γραφειοκρατία, τράπεζες που δεν θέλουν να αναλαμβάνουν κινδύνους, υποανεπτυγμένο χρηματιστήριο και αναποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης. Ολες αυτές οι αδυναμίες παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση εδώ και πολλά χρόνια, όπως αναφέρεται.

Επιπλέον γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έπειτα από αυτό της Ελλάδας. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 138% του ΑΕΠ το 2026 από 135% πέρυσι.

Εάν η ανάπτυξη για το 2025 κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 1,2% που θέτει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της Ιταλίας, κάτι που αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν πλέον ότι θα συμβεί, τότε το χρέος αυτό ως ποσοστό επί της οικονομικής δραστηριότητας είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, σημειώνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να διστάζουν πιο πολύ να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, των οποίων ήδη οι αποδόσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 3,42% σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ταυτόχρονα η Ιταλία έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η οποία απαιτεί από τη Ρώμη να λάβει μέτρα για το μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η ιταλική κυβέρνηση να μην έχει ευχέρεια να τονώσει την ανάπτυξη με νέες δαπάνες.

Επιπλέον, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021 και οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Επίσης ο κλάδος των υπηρεσιών ο οποίος είχε τονώσει την οικονομία φέτος, τώρα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, αναφέρεται ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα