Ηθελε δημοκρατία

Α, ρε Βολοντίμιρ, πώς την πάτησες έτσι. Πέρυσι τέτοιες μέρες, το ΤΙΜΕ σε ανακήρυσσε πρόσωπο της χρονιάς. Η Δύση, ενωμένη, θαύμαζε τις ικανότητες της πολεμικής σου μηχανής, χάρις στα δικά της όπλα βεβαίως, και σε παρομοίαζε με τον Τσόρτσιλ. Ησουν το πρότυπό μας, ένα πρότυπο ελευθερίας και δημοκρατίας, ένας ευγενικός Δαβίδ που θα νικούσε σίγουρα τον αποτρόπαιο Γολιάθ. «Θα στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», διακήρυσσαν οι δυτικοί ηγέτες. Κι όμως, έναν μόλις χρόνο μετά, αυτή η πρωτοφανής ενότητα έχει διαρραγεί, τα υπερσύγχρονα όπλα σταμάτησαν να φτάνουν στο Κίεβο, και η οικονομική βοήθεια

που χρειάζεσαι απεγνωσμένα για να μη χρεοκοπήσεις είναι όμηρος των εκβιασμών των Ρεπουμπλικανών και του Ορμπαν.

Αλλά κι εμείς, ρε φίλε, δεν το κρύβουμε: κουραστήκαμε. Είπαμε, να πολεμήσεις, αλλά όλα έχουν ένα όριο. Δεν πήγε καλά η αντεπίθεση, τώρα πρέπει να διαπραγματευτείς. Ειρήνη, αγαπητέ, θέλουμε ειρήνη. Είδες, κι ο Λαβρόφ χθες που τον ρώτησαν αν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, είπε πως εξαρτάται από σένα. Εννοεί προφανώς ότι πρέπει να φανείς ρεαλιστής, να αναγνωρίσεις τα δεδομένα στο πεδίο των μαχών και να συμβιβαστείς. Αν δώσεις το 30% της χώρας, νομίζω πως οι Ρώσοι θα ξεθυμάνουν, για την ώρα τουλάχιστον. Αλλά εσύ έφτασες να πεις ότι θα πολεμάτε μέχρι να πάρετε πίσω την Κριμαία. Η Υβρις τιμωρείται, αγαπητέ Βολοντίμιρ.

Βασικά, έκανες ένα λάθος από την αρχή: αντιτάχθηκες στον Τσάρο. Ηθελες δημοκρατία – αλλά πού ακούστηκε μια δημοκρατία δίπλα στη Ρωσία; Δεν βλέπεις τι καλά που τα κατάφερε ο Λουκασένκο; Τότε που κατέβασε ολόκληρο αεροπλάνο για να συλλάβει εκείνο τον τύπο όλοι τον είχαν ξεγράψει, αλλά ο άρχων του Κρεμλίνου τον έσωσε. Το ίδιο συνέβη και με τον Ασαντ. Πόσες φορές είχαμε προβλέψει την πτώση του; Ε, ζει και βασιλεύει, χάρις στη στήριξη της Μόσχας.

Θα μου πεις, οι Ουκρανοί μπορεί να στράβωναν και να έβγαιναν στους δρόμους, όπως το 2014 με τον διεφθαρμένο προκάτοχό σου. Εδώ είναι το δεύτερο λάθος σου: αυτά τα κόβεις μια και καλή. Δες πώς το κάνει ο Πούτιν: από τότε που εισέβαλε στη χώρα σου μέχρι σήμερα,  έχουν συλληφθεί 19.884 ρώσοι πολίτες μόνο και μόνο επειδή αντιτάσσονται στον πόλεμο κι έχουν φάει από 6 ως 25 χρόνια φυλακή. Δες πώς το κάνει ο Σίσι: ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο τρέχει με 40%, η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί κατά 275% μέσα σε έναν χρόνο, αλλά δεν κουνιέται φύλλο, οι 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι δείχνουν το κόστος της αντίστασης.

Ποια είναι η διαφορά σου από αυτούς τους δύο; Ξέρεις πολύ καλά. Εκείνοι περνάνε ζωή χαρισάμενη, ενώ εσύ έχεις να κοιμηθείς δύο χρόνια. Εκείνοι θα κερδίσουν και τις νέες «εκλογές», ενώ εσύ κατηγορείσαι από τους αντιπάλους σου ότι δεν κάνεις εκλογές εν μέσω πολέμου. Ηθελες δημοκρατία, Βολοντίμιρ. Ας πρόσεχες.

Keywords
Τυχαία Θέματα