«Καμπάνα» από το δικαστήριο στον βουλευτή, Πάνο Σκουρολιάκο

Δικαστική νίκη κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και τομεάρχη Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνου Σκουρολιάκου, πέτυχε η  πρώην γενική διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), καθηγήτρια της Νομικής, Ειρήνη Σταματούδη. Αφορά σε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης για την οποία ο κ. Σκουρολιάκος καταδικάστηκε να πληρώσει 10.000 ευρώ, τα δικαστικά έξοδα, να διαγράψει τα όποια συκοφαντικά κ.λπ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία κλασική μέθοδος που μετέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

για καταγγελίες διαφθοράς για όσα έκανε την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα, είναι να απαντά επιχειρώντας να αποδομήσει ηθικά τους καταγγέλλοντες.

Αυτή τη μέθοδο υπέστη και η Ειρήνη Σταματούδη, πρώην γενική διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που παραιτήθηκε το 2018 προβαίνοντας σε πολύ συγκεκριμένες και σοβαρές καταγγελίες για πάρτι ημετέρων με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων.

Η Ειρήνη Σταματούδη, με μεγάλη διεθνή εμπειρία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ανέλαβε τον ΟΠΙ το 2007. Το έργο της αξιολογήθηκε θετικά από σειρά κυβερνήσεων, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2018, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί. Το πιο σημαντικό της έργο ήταν ότι συγκρούστηκε με την πανίσχυρη ΑΕΠΙ που από το 1930 συνέλεγε για λογαριασμό των δημιουργών μουσικής πνευματικά δικαιώματα. Η Σταματούδη κατόρθωσε να στείλει τους ιδιοκτήτες της στα ποινικά δικαστήρια κατηγορούμενους για σωρεία κακουργημάτων που αφορούσαν μεταξύ άλλων σε παρακράτηση πνευματικών δικαιωμάτων της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν διανεμήθηκαν στους δικαιούχους, σε υπέρογκες αμοιβές μελών του διοικητικού συμβουλίου και συγγενών τους και σε δάνεια που έδινε η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ.

Παραίτηση και καταγγελίες

Το 2018 η Σταματούδη παραιτήθηκε από τη θέση της καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΙ που είχε διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με αδιαφάνεια μη δημοσιεύοντας στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα έξοδά του. Επίσης ο τότε πρόεδρός του, Γιάννης Αντωνιάδης, διεκδικούσε υπέρογκους μισθούς ενώ παράλληλα δεν κατέθετε στον εισαγγελέα έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση της ΑΕΠΙ. Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δεν προχώρησε σε έλεγχο των καταγγελιών και κατηγορείται ότι έκρυψε το θέμα κάτω από το χαλί.

Τότε ανέλαβε να αλλάξει την εικόνα ο Πάνος Σκουρολιάκος, τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύοντας ότι θα καλυφθεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία προσπάθησε να αποδομήσει την Σταματούδη αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελευταία είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο. Για να το επιτύχει, εντόπισε κάποιο ποσό που είχε δώσει η ΑΕΠΙ στον ΟΠΙ ως τμήμα των οφειλών της προς τον ΟΠΙ και το Ελληνικό Δημόσιο. Ακολούθως βάφτισε την οφειλή σε δωρεά και άρχισε να λέει ότι η ΑΕΠΙ χρημάτιζε τον ΟΠΙ και ότι δήθεν για τον λόγο αυτόν απομακρύνθηκε η Σταματούδη από τη θέση της διευθύντριας προσπαθώντας έτσι να καλύψει τις καταγγελίες που είχε εκείνη καταθέσει στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Σταματούδη με εξώδικα τον κάλεσε να ανακαλέσει και να πει δημόσια την αλήθεια αλλά ο Σκουρολιάκος την αγνοούσε επιδεικτικά και συνέχιζε ακάθεκτος.

Η δίκη και η καταδίκη

Στη δίκη που έγινε ήταν όλοι αυτοί παρόντες. Η τότε υπουργός Πολιτισμού έδωσε ένορκη κατάθεση υπέρ του Σκουρολιάκου. Δικηγόρος του ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΠΙ, Γιάννης Αντωνιάδης, τον οποίο είχε καταγγείλει η Σταματούδη για κακοδιοίκηση. Η απόφαση του δικαστηρίου (Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών 1718/2022) ήταν συντριπτική για τον Σκουρολιάκο και την ομάδα του.

Έκρινε ότι εν γνώσει του προέβη σε σωρεία συκοφαντικών και ψευδών δηλώσεων περί δήθεν δωρεάς της ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ. Τον υποχρέωσε να καταβάλει στην Σταματούδη το ποσό των 10.000 ευρώ, να διαγράψει από την προσωπική του ιστοσελίδα όλες τις συκοφαντικές και ψευδείς δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί.

Κήρυξε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή για μέρος του ποσού και τον υποχρέωσε να προβεί σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα περίληψης του διατακτικού της απόφασης προκειμένου να λάβουν όλοι γνώση με ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός (1) μηνός σε περίπτωση που δεν το πράξει. Τον καταδίκασε επίσης σε δικαστικά έξοδα.

Απομένει ένα τελευταίο σημείο. Να εξηγήσει επιτέλους η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά για ποιο λόγο δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει τις εξαιρετικά σοβαρές και τεκμηριωμένες καταγγελίες Σταματούδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα