Καιρός : Ερχεται το σκανδιναβικό ψύχος - εξπρές - Που θα χτυπήσει

Αγριεύει ο καιρός από σήμερα καθώς τη χώρα μας και κυρίως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται να «χτυπήσουν» ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χαλάζι.

Ήδη οι περισσότεροι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για το νέο κύμα ψύχους που έρχεται, ενώ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για χτες και σήμερα Πέμπτη εξέδωσε και η ΕΜΥ.

Έκτακτο
δελτίο επιδείνωσης καιρού

Κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (15-01-2020) στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (15-01-2020)

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

β. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο.

2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (16-01-2020) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-01-2020)

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα την Πέμπτη (16-01-2020) στις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα Δωδεκάνησα.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (17-01-2020) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη (16-01-2020) στο νότιο Αιγαίο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Νέο κύμα ψύχους θα χτυπήσει τη χώρα μας

Την ίδια ώρα, μεγάλη κακοκαιρία προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, που αναφέρει στον λογαριασμό του στο Facebook ότι  θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας και γύρω από αυτή.

Αναλυτικά, ο κ. Μαρουσάκης γράφει στην ανάρτησή του:

Όπως είχα ενημερώσει και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε φαίνεται να λαμβάνει χώρα μια ισχυρή ψυχρή εισβολή που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας. Όπως είχα αναλύσει σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου μοντέλου μας ένας εκτεταμένος και πολύ ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) αναμένεται να καλύψει τη βορειοδυτική Ευρώπη με τάση να εισχωρήσει ανατολικότερα. Τα προγνωστικά θέλουν στο εσωτερικό αυτού του αντικυκλώνα η βαρομετρική πίεση να προσεγγίζει τα 1045hpa, μια τιμή αρκετά μεγάλη σε αντικυκλωνική κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι οποιασδήποτε έντασης κυκλωνογέννεση (σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού) λάβει χώρα ανατολικότερα ή και νοτιότερα, θα δημιουργήσει ισχυρή ροή ψύχους από τα βόρεια προς τα νότια της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι οι θάλασσές μας και γενικότερα η Μεσόγειος έχουν κρατήσει θερμότητα λόγω και της μεγάλης διάρκειας καλοκαιρία που είχαμε μέσα στο Φθινόπωρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας και γύρω από αυτή.

Βασιζόμενος σε αυτά τα δεδομένα επιμένω για άλλη μια φορά να υπάρχει μια ετοιμότητα από πολίτες και πολιτεία μιας και ο Γενάρης όπως έγραψα ίσως να μην έχει ολοκληρώσει τις επιδόσεις του στον Χειμώνα και για να μην ζήσουμε ξανά καταστάσεις που είδαμε πριν λίγες ημέρες να τρέχουν φορείς να βγάζουν ανακοινώσεις κτλ και με δεδομένο ότι στον «λευκό επισκέπτη» δεν είμαστε και ιδιαίτερα μαθημένοι, ας «μαγειρέψουμε» πριν πεινάσουμε…..

Επισυνάπτω χάρτες από το δικό μας παγκόσμιο μοντέλο αλλά και από το Μετεωρολογικό κέντρο του Καναδά. Οι πρώτοι δύο είναι από το μοντέλο μας και απεικονίζουν ο μεν πρώτος το πεδίο βαρομετρικών πιέσεων ο δε δεύτερος την θερμοκρασία των αερίων μαζών στα 1500 μέτρα περίπου από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ο τρίτος χάρτης είναι από το Καναδικό μοντέλο και απεικονίζει επίσης την θερμοκρασία στα 1500 μέτρα. Τονίζω ότι σε αυτό το ύψος εξετάζουμε την δυναμική μιας θερμής ή ψυχρής εισβολής.

Πτώση θερμοκρασίας και στην Αττική

Μάλιστα, σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο κ. Μαρουσάκης είχε αναφέρει ότι ίσως έχουμε θερμοκρασίες υπό του μηδενός ακόμα και στην Αττική.

«Γύρω στις 24 με 27 του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας, δίνει νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή πιθανόν την ισχυρότερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα με την ισόθερμη των -10 με -12 στα 850hpa στα όρια της Αττικής και τον αντικυκλώνα μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας να προσεγγίζει σε πίεση τα 1045hpa με κυκλωνογέννεση στο νοτιοανατολικό.

Αρναούτογλου: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

«Βαρετοκαιρία» στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κακοκαιρία στη νότια Ελλάδα από την Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα ο μετεωρολόγος έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή.

Κρήτη, Εύβοια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Αττική φαίνεται πως μέχρι την Κυριακή θα έχουν την… τιμητική τους, αφού στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί σχεδόν αίθριος. Μάλιστα, ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει πως δεν διαφαίνεται κάποια σημαντική αλλαγή για τις επόμενες 5-10 ημέρες για τη βόρεια Ελλάδα που διανύει μια ιδιαίτερα παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη, από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Θράκη. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και στη Μακεδονία πιθανώς να σημειωθούν ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις στα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στην Ήπειρο τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -2 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα νότια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά και από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νότια.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα