Καλεσμένος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο κοροναϊός

Ενα κοινό νόσημα, όπως ο στρεπτόκοκκος, στερεί από μία οικογένεια λίγο πριν τα Χριστούγεννα ό,τι πολυτιμότερο είχε.

Το παιδί τους, πέθανε μόλις οκτώ χρονών.

Τον περασμένο Ιούνιο, είχε ξανασυμβεί το κακό με παιδί 7 χρονών στην Ημαθία.

«Κολλάει από ένα άτομο που ήδη βήχει, έχει πυρετό και φτερνίζεται.

Επίσης κολλάει από τα δερματικά εξανθήματα. Κολλάει και από τις επιφάνειες και για αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά στα σχολεία,

στα νηπιαγωγεία αλλά και σε άλλους χώρους που υπάρχουν αρκετά παιδιά, να απολυμαίνουμε αυτές τις επιφάνειες.

Δεν είναι ένα σοβαρό νόσημα που μπορεί να εμφανιστεί μόνο στα παιδιά. Μπορεί να εμφανιστεί και σε υπερηλίκους και σε άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή», θα πει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠA Θεοδώρα Ψαλτοπούλου,

Πυρετός

Συμβουλεύοντας τους γονείς, τούς κάλεσε να είναι σε επαγρύπνηση για έναν πυρετό ακατέβατο, μία γενικευμένη κακουχία, δυσκολία στην κατάποση, κεφαλαλγία και συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Το παιδί όμως κόλλησε και οι γονείς δεν φαντάζονταν ότι κάθε μία από τις τέσσερις μέρες που είχε υψηλό πυρετό, πήγαινε όλο και πιο κοντά στον θάνατο.

Είναι οι ίδιες αυτές μέρες, όπου κάθε τρόπος για να πεθάνεις στην Ελλάδα είναι δυνατός.

Εκτός από τα τροχαία και τις σφαίρες, και από απλές λοιμώξεις. Η που νομίζαμε ότι ήταν απλές μέχρι που εμφάνισαν ένα πιο βίαιο πρόσωπο.

Είναι Δεκέμβριος, και η ακρίβεια δεν είναι η μόνη που πασχίζει να σβήσει το χαμόγελο των συγγενών και φίλων που κάθονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Παραλλαγές

Είναι και τα εξελικτικά παρακλάδια του κοροναϊού, ο οποίος ποτέ δεν νικήθηκε αλλά συνέχισε να δημιουργεί νέες παραλλαγές, όπως η JN.1.

Η παραλλαγή αυτή ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα ήδη από τα τέλη Αυγούστου, και σήμερα, στην κορύφωση της εορταστικής διάθεσης, συμβάλλει λιγότερο ή περισσότερο στην εκτόξευση του αριθμού των νοσηλειών, των νεκρών, των κρουσμάτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αναλόγως της ηλικίας τους, δείχνουν να φοβούνται την μετά Covid ανάρρωση. Tα μακροχρόνια συμπτώματα.

Τελευταία στοιχεία ερευνών, κατέδειξαν ότι τα  πιο συχνά συμπτώματα μετά την COVID-19, δύο χρόνια μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2, ήταν η καταβολή στο 28% των εξετασθέντων, οι γνωσιακές διαταραχές στο 28%, και ο πόνος στο 8%.

Επίσης, οι ψυχολογικές διαταραχές, όπως το άγχος στο 13% των εξετασθέντων, η κατάθλιψη στο 18%, και τα προβλήματα ύπνου στο 21%, ήταν επίσης διαδεδομένα.

Εως και το 30% των ασθενών μπορεί να έχουν συμπτώματα που επιμένουν ακόμα και 2 έτη μετά τη νόσηση.

Σκότωσε 48

Την εβδομάδα που τελείωσε στις 10 Δεκεμβρίου, η μολυσματική δράση του ιού είχε στείλει στα νοσοκομεία 1.176 ανθρώπους για νοσηλεία και είχε σκοτώσει 48.

Μετά τα πράγματα χειροτέρεψαν.

Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται σχεδόν 1.300 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ οι εισαγωγές πλέον ξεπερνούν τις 200 σε καθημερινή βάση.

Καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη).

Η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κοροναϊός είναι «απόγονος» της παραλλαγής Pirola ή ΒΑ.2.86.

Η ακίδα

Η διαφορά της JN.1 από την «μητρική» της ΒΑ.2.86 είναι ότι η νέα υποπαραλλαγή έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα.

Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα μπορεί εύκολα να μπει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠA Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, λέει πως η JN.1 είναι μία νέα παραλλαγή της Όμικρον και μοιάζει με την Pirola που είχαμε πριν μερικούς μήνες.

Σε σχέση με τα συμπτώματα της συγκεκριμένης παραλλαγής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, έκανε λόγο για ναυτία, εμετό και προβλήματα με το γαστρεντερικό.

Στρεπτόκοκκος τα μικρά παιδιά, παραλλαγές κοροναϊού και γρίπη τους μεγαλύτερους.

Ψυχραιμία

Ψυχραιμία συστήνει  η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Αννα Παρδάλη, υπενθυμίζοντας πως οι λοιμώξεις από πυογόνο στρεπτόκοκκο είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία με την κλινική εκδήλωση αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς ή δερματικών λοιμώξεων.

Η φλεγμονή στον φάρυγγα (κυνάγχη), ο πόνος κατά την κατάποση (δυσκαταποσία) και ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα αποτελούν κοινά συμπτώματα που πιθανόν… μαρτυρούν λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

«Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρό τους ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να χορηγηθεί αμέσως αντιβίωση, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

Και αυτό διότι η αναζήτηση άμεσης εκτίμησης και θεραπείας αποτρέπει περαιτέρω τις σπάνιες, πλην όμως δυσμενείς, εξελίξεις. Εάν όμως, δεν ληφθεί θεραπεία ή η αντιβίωση δεν επαρκεί, τότε είναι πιθανόν η υπερανάπτυξη του βακτηρίου να περάσει τη γραμμή άμυνας του ασθενούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα