Καλογηράτος: Επιτακτική ανάγκη η βιώσιμη χρηματοδότηση για στροφή στην πράσινη ναυτιλία

Στο ετήσιο συνέδριο του Greek House Davos στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners LP κ. Jerry Καλογηράτος.

Σε μια συζήτηση με τον επίτιμο πρόεδρο της Boston Consulting Group, Hans – Paul

Brueckner και την πρόεδρο του Greek House Davos, Ειρήνη Βανταράκη με θέμα: «Βιώσιμη χρηματοδότηση και παγκόσμια ηγεσία», ο κ. Καλογηράτος ανέλυσε τη στρατηγική σημασία της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και την ανάγκη για βιώσιμη χρηματοδότηση και παγκόσμια/υπερεθνική ηγεσία στον κλάδο των μεταφορών.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Καλογηράτος υπογράμμισε πως η ελληνική ναυτιλία ελέγχει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου, «μια τόσο μικρή χώρα που ελέγχει τις τύχες του διεθνούς εμπορίου».

Ως παγκόσμιος κλάδος μεταφορών, η ναυτιλία μεταφέρει πάνω από το 90% των εμπορευμάτων και ευθύνεται μόλις για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Καλογηράτος «παρότι η ναυτιλία αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς αγαθών και στο περιβαλλοντικό κομμάτι, οφείλει με τη σειρά της να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα».

Επιτακτική ανάγκη η βιώσιμη χρηματοδότηση

Σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ο κ. Καλογηράτος σημείωσε πως «το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων για το 2050 έχει υπολογιστεί περίπου στα 9,2 τρισ. και απαιτεί βιώσιμη χρηματοδότηση, καθώς και ηγέτες που θα είναι σε θέση να το αξιοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε μια προσωπική ιστορία που αποδεικνύει τη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης και της ανάγκης για ηγεσίας σε παγκόσμιο ή υπερεθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Capital Product Partners LP, φαίνεται πως «πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις μέτρα βασισμένα στην αγορά, που ενθαρρύνουν τις πράσινες επενδύσεις και την χρήση των εναλλακτικών καυσίμων. Αυτό για να πραγματοποιηθεί απαιτεί ηγεσία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά έτσι πρέπει να κάνει και ο International Maritime Organization (IMO)».

Υπεύθυνος ενεργειακός παίκτης η Ελλάδα

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ο κ. Καλογηράτος τόνισε πως η Ελλάδα είχε την τύχη να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη για να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο που μεταφέρεται με αγωγούς.

Παράλληλα, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, φαίνεται πως η χώρα βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. «Η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και έχει δείξει ότι μπορεί να είναι ένας υπεύθυνος ενεργειακός παίκτης στην Ευρώπη με τη δυνατότητα να γίνει επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας για την υπόλοιπη ήπειρο».

Όσον αφορά την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, ο κ. Καλογηράτος σημείωσε πως ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς «στην ενεργειακή κρίση που προέκυψε, το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου LNG ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό» και παράλληλα τόνισε πως «οι κλάδοι μεταφοράς μπορούν επίσης να θεωρηθούν στρατηγική βιομηχανία για την ΕΕ και πρέπει να υποστηριχθούν με τις κατάλληλες υποδομές».

Keywords
Τυχαία Θέματα