Κάλπες, σφαίρες και απειλές θανάτου

Ηταν μια από τις πλέον ταραχώδεις προεκλογικές εκστρατείες στην πρόσφατη ιστορία. Οι κάτοικοι της περιφέρειας της Μαδρίτης προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης και η πόλωση είναι μεγάλη. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, φάκελοι με σφαίρες και θανατικές απειλές ταχυδρομήθηκαν σε υποψηφίους και στελέχη της κυβέρνησης και η αντιπαράθεση ξύπνησε μνήμες του εμφύλιου πολέμου της δεκαετίας του '30 στην Ισπανία. Μέσα σε όλα αυτά η Ακροδεξιά απειλεί να αποκτήσει έλεγχο στην πιο πλούσια περιφέρεια της χώρας.

Η τωρινή

πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Ιζαμπέλ Ντιάθ Αγιούζο στοχεύει την αριστερή κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιώντας ως σύνθημα της εκστρατείας της το «κομμουνισμός ή ελευθερία». Τα αριστερά κόμματα απαντούν με «δημοκρατία ή φασισμός». Η εμφυλιοπολεμική ρητορική θεριεύει καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Ντιάθ Αγιούζο, υποψήφια του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, θα κερδίσει, και πάλι όμως θα χρειαστεί τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox για να παραμείνει στην εξουσία. Τα δύο δεξιά κόμματα μαζί προβλέπεται να συγκεντρώσουν 71 από τις 132 έδρες, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα απαιτήσει για να δώσει τη στήριξή της η υποψήφια του ακροδεξιού Vox Ρόσιο Μοναστέριο.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποψήφιος του αριστερού κόμματος Podemos, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι έλαβε φάκελο που περιείχε απειλές για τη ζωή του και σφαίρες, και το ίδιο συνέβη με τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εκλογές για τη Μαδρίτη, ο Ιγκλέσιας παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνεργασίας, της οποίας ηγείται ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πιθανή συνεργασία των αριστερών δυνάμεων - Σοσιαλιστές, Unidas Podemos και Mas Madrid - θα συγκεντρώσει 65 από τις 132 έδρες, που δεν είναι αρκετές. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι ανεβαίνει η υποψηφιότητα της Μόνικα Γκαρσία του Mas Madrid, δεν φαίνεται όμως να αρκεί για μια νίκη. Η Αριστερά δεν έχει κερδίσει τις εκλογές στην περιφέρεια της Μαδρίτης από το 1995. Από την άλλη, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι κεντροδεξιοί Cuidadanos δεν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το ποσοστό 5% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στην τοπική Βουλή.

Η ένταση είναι μεγάλη καθώς η περιφέρεια της πρωτεύουσας είναι η πιο πλούσια της Ισπανίας και ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης έχει ισχυρή φωνή στην εθνική πολιτική σκηνή. Οι πρόωρες εκλογές κηρύχθηκαν αφότου η Αγιούζο διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο εν μέσω φημών ότι θα κατετίθετο πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της. Ολοι βλέπουν αυτές τις κάλπες ως ένα de facto δημοψήφισμα για το πώς κυβερνάται η χώρα, σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Πάμπλο Σιμόν στο Politico.

«Αυτές οι εκλογές διεξάγονται στο προπύργιο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε μια περιφέρεια που ηγείται στον αγώνα εναντίον της κυβέρνησης Σάντσεθ, ιδιαίτερα στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας» προσθέτει. Η 42χρονη Αγιούζο έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα από τις συνεχείς συγκρούσεις της με την κεντρική κυβέρνηση, ακόμα και τους επιστήμονες, για το ζήτημα της πανδημίας, επιμένοντας ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια της Μαδρίτης θα πρέπει να λειτουργούν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται για το καλό της οικονομίας και για την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών.

Ο Σάντσεθ φάνηκε να αποδέχεται άμεσα την πρόκληση της Αγιούζο. Ξεκίνησε ο ίδιος τις προεκλογικές εμφανίσεις επισκιάζοντας τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Ανχελ Γκαμπιλόντο. Μετά την κριτική που δέχθηκε όμως, μείωσε τις εμφανίσεις μέχρι την Κυριακή, οπότε έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο με τον οποίο την ξεκίνησε: δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα της Αγιούζο.

Οι Σοσιαλιστές έκλεισαν την καμπάνια τους στο Εντρεβίας, την πιο φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας. Ο ισπανός πρωθυπουργός συνδύασε τις προειδοποιήσεις του για τον κίνδυνο να νικήσουν «το μίσος και η μισαλλοδοξία» της Δεξιάς με την αποκήρυξη των κοινωνικών ανισοτήτων, τις οποίες απέδωσε στο ότι το Λαϊκό Κόμμα ελέγχει επί δυόμισι δεκαετίες την περιφέρεια της Μαδρίτης. Και συνέκρινε την εκλογική μάχη στη Μαδρίτη με εκείνη που δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και των πολιτικών του. Η πόλωση που ξεκίνησε στη Μαδρίτη έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ισπανία. Από τα πρωινά ραδιοφωνικά προγράμματα έως τα βραδινά ντιμπέιτ, λέξεις όπως «facha» (συντόμευση για τους «φασίστες» που χρησιμοποιούν οι αριστεροί) και «rojo» («κόκκινοι», που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιοί) ακούγονται συνεχώς. Οι σημερινές εκλογές είναι σαν να ξυπνούν μνήμες από παλιά.

Ογδοντα πέντε χρόνια μετά τη 16ήμερη πολιορκία της Μαδρίτης από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο τον Νοέμβριο του 1936, σε αρκετά μπαλκόνια υψώθηκε και πάλι η σημαία που καλούσε τους πολίτες να υπερασπιστούν την πόλη από τους φασίστες. Πολλοί χαρακτηρίζουν τις σημερινές εκλογές ως «τη νέα μάχη για τη Μαδρίτη» και φωνάζουν «No pasaran» στην Ακροδεξιά. «Τα εγγόνια εκείνων που ενεπλάκησαν στον εμφύλιο πόλεμο», λέει ο ιστορικός Αγκουστίν Μορένο, «φαίνεται ότι σκαλίζουν τις στάχτες». Με πιθανές επιπτώσεις σε όλη την Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα