Καρδιά: 6+1 μέτρα για να τη διατηρήσετε… νέα

Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι κάθε φορά που γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας, η καρδιά μας ακολουθεί την ηλικία μας. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να γερνάει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εμείς.

Μάλιστα και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι μισοί ενήλικοι άνδρες και το 20% των ενήλικων γυναικών έχουν καρδιά που είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία. Ωστόσο, κανείς ποτέ δεν είναι πολύ μεγάλος για να αναλάβει δράση

ώστε να κρατήσει την καρδιά του… νέα. Μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως επισημαίνουν οι  επιστήμονες της παγκοσμίου φήμης κλινικής «Cleveland», το καρδιαγγειακό σύστημα κερδίζει χρόνια ζωής.

Θέστε υπό έλεγχο τις χρόνιες παθήσεις. Οπως σημειώνει ο καρδιολόγος της «Cleveland», Dr. Vikas Sunder, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη. «Αλλες ασθένειες, όπως η θυρεοειδοπάθεια, καθώς και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να αποδυναμώσουν την καρδιά σας. Να κάνετε τακτικές εξετάσεις, να ακολουθείτε το θεραπευτικό σχέδιο του γιατρού σας και να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως αυτά σας έχουν συνταγογραφηθεί».

Μείνετε δραστήριοι. Η καρδιά, όπως και το σώμα, χρειάζεται άσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Η άσκηση αυξάνει τη δύναμη άντλησης της καρδιάς και βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε όλον τον οργανισμό. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διαχείριση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη μείωση του στρες.

«Συνιστούμε να προσπαθείτε να στοχεύετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα  – όπως είναι για παράδειγμα το  διπλό τένις ή το γρήγορο περπάτημα» προτείνει ο Dr. Sunder.

Ο ίδιος, δε, προσθέτει πως άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια που δυσκολεύει τη σωματική άσκηση μπορούν να αναζητήσουν ένα τροποποιημένο πρόγραμμα άσκησης που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις δυνατότητές τους.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Το τι επιλέγει να βάζει κανείς καθημερινά στο πιάτο του αποτελεί «δείκτη» για την υγεία της καρδιάς του.

Και αυτό διότι πολλά από τα συστατικά των τροφίμων που καταναλώνουμε μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπημένη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ειδικό, δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκλείονται… διά ροπάλου μερικές «αμαρτωλές» απολαύσεις. Εντούτοις, σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητο να επιλέγονται ωφέλιμες τροφές, όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και η άπαχη πρωτεΐνη.  Αντιστρόφως ανάλογα πρέπει να αποφεύγονται τα τρανς λιπαρά, καθώς και η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και αλμυρών σνακ, ενώ η ζάχαρη θα πρέπει  επίσης να καταναλώνεται με φειδώ.

Κόψτε μαχαίρι το κάπνισμα. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα βήματα για την προστασία της καρδιάς. Ομολογουμένως, ο καπνός είναι πολύ εθιστικός και η διακοπή του ιδιαίτερα  δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο πως ο μέσος άνθρωπος μετρά επτά αποτυχημένες προσπάθειες πριν καταφέρει να απελευθερωθεί από την κακή αυτή συνήθεια. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι εντούτοις σαφώς πολύ μεγαλύτερες εάν απευθυνθεί κανείς σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.

Περιορίστε το αλκοόλ. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσει κανείς την καρδιά του σε καλή κατάσταση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και  η μυοκαρδιοπάθεια, ενώ έχει συσχετιστεί και με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. «Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να μην ξεπερνάτε τα δύο ποτά αν είστε άντρας και όχι περισσότερο από ένα ποτό αν είστε γυναίκα» τονίζει ο Dr. Sunder.

Κάντε τακτικές εξετάσεις. Είναι σημαντικό το τσεκ απ να γίνεται στην ώρα του, ώστε ο γιατρός να ελέγχει την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη και τη χοληστερόλη. Επίσης, είναι σημαντικό να συζητά κανείς με τον γιατρό του τυχόν συμπτώματα που μπορεί να βιώνει, καθώς μπορεί να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση.

Μην αγνοείτε ασυνήθιστα συμπτώματα. Ενώ οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές, είναι επίσης σημαντικό να «ακούει» κανείς  το σώμα του όταν τον προειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά. Υποπτα συμπτώματα που  υποδηλώνουν πως πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του είναι η δύσπνοια, το πρήξιμο στα πόδια, ο πόνος στο στήθος, η ανεξήγητη κόπωση, η ξαφνική αλλαγή στην ανοχή στην άσκηση, το αίσθημα παλμών της καρδιάς, η σύγχυση και η ζάλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα