Κατασκοπευτική βάση στην Κούβα από το 2019 έχει η Κίνα

Βάση για κατασκοπεία στην Κούβα τουλάχιστον από το 2019 λειτουργεί η Κίνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πεκίνου να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες από όλο τον κόσμο. Αυτό αναφέρει σε  δημοσίευμά του, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

γνωρίζουν για την εγκατάσταση της Κίνας στην Κούβα, όπως και για τα επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών σε όλο τον κόσμο αρκετό καιρό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εντείνει τις προσπάθειές της να αποτρέψει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να επεκτείνει τις κατασκοπευτικές του επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος εκτιμάει ότι έχει σημειώσει κάποια πρόοδο μέσω της διπλωματίας και άλλων ενεργειών.

Η ύπαρξη βάσης της Κίνας στην Κούβα, επιβεβαιώθηκε μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη Πέμπτη ότι η Κίνα και η Κούβα κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτρονικών υποκλοπών. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Κίνα σχεδιάζει να καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια στην Κούβα μετρητά ως μέρος των διαπραγματεύσεων.

Από τη μεριά της η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε το δημοσίευμα ως ανακριβές.

«Έχω δει το δημοσίευμα στον Τύπο, δεν είναι ακριβές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξη στο MSNBC την ίδια ημέρα. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ανησυχούμε από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης για τις προσπάθειες επιρροής της Κίνας σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα σε αυτό το ημισφαίριο και σε αυτήν την περιοχή, το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά».

Οι υπηρεσίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι η κατασκοπεία της Κίνας από την Κούβα είναι ένα «διαρκές» θέμα και «δεν είναι μια νέα εξέλιξη», όπως τόνισε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Κάρλος Φερνάντεζ ντε Κόσιο διέψευσε επίσης το δημοσίευμα με ανάρτησή του στο Twitter χθες Σάββατο.

«Η συκοφαντική εικασία συνεχίζεται, προφανώς προωθούμενη από ορισμένα μέσα ενημέρωσης για να προκαλέσει ζημιά και αναταραχή χωρίς να τηρούνται τα ελάχιστα πρότυπα επικοινωνίας και χωρίς να παρέχονται δεδομένα ή στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτά που διαδίδουν», έγραψε.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021 για μια σειρά ευαίσθητων ζητημάτων που αφορούν τις δραστηριότητες της Κίνας σε όλο τον κόσμο.

Κινέζοι αξιωματούχοι εξατάζουν περιοχές που εκτείνονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τον Ινδο-Ειρηνικό. Στο πλαίσιο αυτό, την εξέταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Κούβα, με την Κίνα να πραγματοποιεί αναβάθμιση των κατασκοπικών επιχειρήσεών της στη χώρατο 2019, είπε ο αξιωματούχος.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν παρούσες σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν.

Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις μπορεί να έφθασαν στο ναδίρ πέρυσι μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν. Αυτή η επίσκεψη, η πρώτη από έναν εν ενεργεία πρόεδρο της Βουλής μετά τον Νιουτ Γκίνγκριτς το 1997, οδήγησε την Κίνα, η οποία διεκδικεί το νησί ως έδαφός της, να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Η ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις κλιμακώθηκε στις αρχές του έτους, όταν οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε διασχίσει τη χώρα.

Η κινεζική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη με τη στάση του προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα που περιελάμβανε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι. Ο ΜακΚάρθι φιλοξένησε τον ηγέτη της Ταϊβάν στην προεδρική Βιβλιοθήκη Ronald Reagan στη νότια Καλιφόρνια.

Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται θετικός στην επανέναρξη διμερών συνομιλιών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, ένα ταξίδι που ακυρώθηκε όταν σημειώθηκε το επεισόδιο με το αερόστατο. Ο Μπλίνκεν  αναμένεται να βρεθεί στο Πεκίνο στις 18 Ιουνίου για συναντήσεις με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους, όπως αναφέρουν πηγές της Ουάσιγκτον υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν ακόμη επιβεβαιώσει το ταξίδι.

Τον περασμένο Μάιο, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον ομόλογό του Κινέζο αξιωματούχο. Τον Μάιο επίσης, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του στη Βιέννη για δύο ημέρες και του κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τις επαφές με την κινεζική πλευρά

Προσφάτως, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε σύντομη συνομιλία με τον Λι Σάνγκφου, τον κινέζο υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο εναρκτήριο δείπνο ενός φόρουμ για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη. Η Κίνα είχε νωρίτερα απορρίψει το αίτημα του Όστιν για συνάντηση στο περιθώριο του φόρουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα