Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες – Τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή

Στη Βουλή κατατέθηκε προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  που είχε αναλυτικά παρουσιαστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα που φέρνει αλλαγές στην έγκριση της ποινής για την αντιμετώπιση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις με στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο

που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια, προκάλεσε αντιδράσεις του νομικού κόσμου και διατυπώθηκαν ευθείες ενστάσεις από Καθηγητές της Νομικής Σχόλης, τελικά παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.

Σε αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η διάταξη που προβλέπει για μια σειρά αδικημάτων την απευθείας παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων καταργώντας το ενδιάμεσο «φίλτρο» των βουλευμάτων με τα οποία τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια αποφαίνονται για την παραπομπή ή την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Η διάταξη αυτή που μετά την ψήφιση της θα έχει αναδρομική ισχύ, λόγω του δικονομικού χαρακτήρα της, και σε παλαιότερες υποθέσεις, εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί άμεσα στην υπόθεση για την τραγωδία των Τεμπών ,γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι μετά το τέλος της ανάκρισης θα ακολουθήσει η δίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα δε, με εκτιμήσεις νομικών και δικαστικών κύκλων η εκδίκαση της σοβαρής αυτής υπόθεσης αναμένεται να προσδιοριστεί πιθανότατα στο τέλος της Άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού .

Παράλληλα, μέσα στις προωθούμενες διατάξεις περιλαμβάνεται για πρώτη φορά πρόβλεψη για την ποινική ευθύνη νομικών προσώπων σε υποθέσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων για να αποκομίσουν παράνομα οφέλη .Διάταξη που αποσκοπεί στη διαφανείς της δημόσιας ζωής .

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι αλλαγές στοχεύουν στην:

Α) Αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη.

Β) Επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα