Καθ’ οδόν προς την κλιματική κόλαση

«Στον δρόμο προς την κλιματική κόλαση βρίσκεται η ανθρωπότητα», προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι ο αγώνας για να παραμείνει βιώσιμος ο πλανήτης μας θα κερδηθεί ή θα χαθεί σε αυτή τη δεκαετία. Ο Γκουτέρες μιλούσε σε ηγέτες απ' όλο τον κόσμο κατά τη χθεσινή έναρξη της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, όπου τόνισε: «Είμαστε στον αγώνα

της ζωής μας και χάνουμε... Και ο πλανήτης μας πλησιάζει γρήγορα σε σημεία καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο. Βρισκόμαστε στον δρόμο προς την κλιματική κόλαση με το πόδι μας στο γκάζι».

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σκληρή επιλογή κατά το επόμενο δεκαπενθήμερο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαρκέσουν οι συνομιλίες: είτε οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεργαστούν για να συνάψουν ένα ιστορικό σύμφωνο που θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα θέσει τον κόσμο σε μια πορεία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είτε θα επέλθει αποτυχία, η οποία θα επιφέρει την κλιματική κατάρρευση και την καταστροφή περιοχών όπου ζουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι.

Συλλογική αυτοκτονία

«Μπορούμε να υπογράψουμε ένα σύμφωνο κλιματικής αλληλεγγύης ή ένα σύμφωνο συλλογικής αυτοκτονίας», τόνισε σημειώνοντας όμως ότι ο κόσμος μας διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζεται για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην καθαρή ενέργεια και την τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. «Ενα παράθυρο ευκαιρίας παραμένει ανοιχτό, αλλά απομένει μόνο μια στενή αχτίδα φωτός», ανέφερε. «Ο παγκόσμιος αγώνας για το κλίμα θα κερδηθεί ή θα χαθεί σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία - στη δική μας βάρδια. Ενα πράγμα είναι βέβαιο: όσοι τα παρατάνε είναι βέβαιο ότι θα χάσουν».

Περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ χθες για δύο ημέρες κλειστών συνεδριάσεων και δημόσιων εκδηλώσεων προκειμένου να συζητήσουν την κλιματική κρίση. Μεταξυ άλλων, παρόντες ήταν ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα μεταβεί στην Αίγυπτο αργότερα μέσα στην εβδομάδα, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Μία Μότλεϊ, πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, θα παρουσιάσει μια νέα πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση του κλίματος για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ στις συνομιλίες συμμετέχουν και πολλοί αφρικανοί ηγέτες. Από την Τετάρτη, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα παραδώσουν τη σκυτάλη σε αξιωματούχους και υπουργούς για το υπόλοιπο των δεκαπενθήμερων συνομιλιών. Πάντως, έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η κλιματική αλλαγή λιώνει με ταχείς ρυθμούς τις παγωμένες περιοχές του πλανήτη, με τους καλοκαιρινούς πάγους της Αρκτικής να είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Μόλις φέτος, τον Μάρτιο έπεσαν βροχές στην Ανατολική Ανταρκτική, καθώς οι θερμοκρασίες του αέρα ήταν ασυνήθιστα θερμές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Αλπεις έχασαν το 5% της παγοκάλυψής τους. Και τον Σεπτέμβριο, η Γροιλανδία σημείωσε νέο ρεκόρ τήξης για φθινόπωρο, αναφέρει η έκθεση του ερευνητικού δικτύου International Cryosphere Climate Initiative.

Λιώνουν γρηγορότερα

Μετά τα οκτώ θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι παγωμένες περιοχές του πλανήτη λιώνουν με αυξανόμενους ρυθμούς - και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες. Οι συντάκτες της νεότερης έκθεσης υπογράμμισαν την «τελική διάγνωση» για τους πάγους που σχηματίζονται και επιπλέουν στην κορυφή του Αρκτικού Ωκεανού κάθε καλοκαίρι. «Ακριβώς όπως δεν υπάρχει πλέον αξιόπιστος δρόμος για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, δεν υπάρχει αξιόπιστος δρόμος για την αποφυγή ενός καλοκαιριού χωρίς πάγους», τονίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα