Καζάνι που βράζει η Καταλονία μετά τις ποινές για το δημοψήφισμα του 2017

Εκρηκτικές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της Καταλονίας η ανακοίνωση των αποφάσεων για τους πολιτικούς που δικάζονταν για την οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017 με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης.

Tο απόγευμα η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Πρατ της καταλανικής πρωτεύουσας.

Στο αεροδρόμιο Πρατ συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές,

ενώ υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Συνολικά, ακυρώθηκαν 67 πτήσεις.

Την κινητοποίηση στο αεροδρόμιο συντονίζει η οργάνωση Tsunami Democràtic (Δημοκρατικό Τσουνάμι), μια πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε για να υπάρξει μαζική απάντηση στις διαφαινόμενες καταδίκες. Καλέσματα έγιναν και από άλλες οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ποινές φυλάκισης στους πρωτεργάτες του δημοψηφίσματος

Η δίκη ενώπιον του Ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου κράτησε τέσσερις μήνες και εξετάστηκαν συνολικά 422 μάρτυρες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Γιουνκέρας και ηγέτης του μεγαλύτερου σήμερα πολιτικού σχηματισμού της Καταλονίας, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας, καταδικάστηκε για στάση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης στα οποία δεν θα μπορεί και να διεκδικήσει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα, η υπουργίος εργασίας Ντολόρς Μπάσα και ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης καταδικάστηκαν για τα ίδια αξιώματα σε 12 χρόνια φυλάκισης και 12 χρόνια στέρηση του δικαιώματος εκλογής σε δημόσιο αξίωμα.

Η Κάρμε Φορκαντλε, πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια, ενώ δύο πρώην υπουργοί, οι Γιοκίμ Φορν και Ζοσέπ Ρουλ σε 10,5 χρόνια.

Δύο σημαντικοί οργανωτές του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας οι καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές 9 ετών.

Δόθηκαν επίσης μικρότερες ποινές και πρόστιμα σε άλλα στελέχη του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε ξανά το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζσδεμόντ, που παραμένει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

Ανοιχτή πληγή το ζήτημα της Καταλονίας

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάτσεθ (η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης) δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Οι καταδίκες επανέφεραν στο προσκήνιο ένα ζήτημα που αποτελεί την μεγάλη ανοιχτή θεσμική πληγή του ισπανικού κράτους. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ευθεία αμφισβήτηση των ισορροπιών του Συντάγματος του 1978 τόσο από το κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, όσο όμως (σε αντίθεση κατεύθυνση) και από τις πολιτικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς αλλά και τμήματα του κρατικού μηχανισμού, που επιθυμούν μια πιο συγκεντρωτική έννοια της κρατικής ενότητας.

Στην ίδια την Καταλονία, πάντως, το σύνθημα ‘Libertat presos polítics’ (λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους) παραμένει το σημείο αναφοράς των πολιτών που επιμένουν στην ανεξαρτησία.

Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό όλα αυτά θα επηρεάσουν και το πολιτικό κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα