Κεντρική Μακεδονία: Γαλάζιος πονοκέφαλος

Αν πριν από 30 χρόνια έλεγε κάποιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα είχε αναδειχθεί πανελλαδικά με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα, αλλά η εκλογική της επίδοση θα ήταν χαμηλότερη στην Κεντρική Μακεδονία κατά 2% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σίγουρα θα απορούσε ο συνομιλητής του.

Ομως, τις τελευταίες δεκαετίες, αργά αλλά σταθερά η Κεντρική Μακεδονία έχει αναδειχθεί

σε περιφέρεια όπου έχουν αποκτήσει ισχυρή επιρροή κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα τοποθετημένα σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Ελληνική Λύση έλαβε το 7,7% και η Νίκη 5,2%, ποσοστά υπερδιπλάσια της πανελλαδικής τους επίδοσης, αθροίζοντας συνολικά ένα 13% του εκλογικού σώματος. Αντίστοιχα εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπερέβη οριακά το 17%, κυρίως λόγω του σχετικά καλύτερου ποσοστού στην Α' Θεσσαλονίκης.

Η ενδεχόμενη είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης στην επόμενη Βουλή θα επηρεάσει ουσιαστικά την κατανομή των εδρών κυρίως όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτή θα «προσφέρει» έδρες προς όφελος των δύο νεοεισερχομένων κομμάτων.

Πέλλα

Πιθανότητα για βουλευτή από τη Νίκη

Στην Πέλλα, οι δύο έδρες της Νέας Δημοκρατίας (τις οποίες θα κατέχουν οι Λάκης Βασιλειάδης και Διονύσης Σταμενίτης) θεωρούνται δεδομένες, όπως επίσης και η έδρα της Θεοδώρας Τζάκρη για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η τρίτη έδρα θα προσκυρωθεί στη Νέα Δημοκρατία (ο Γιώργος Καρασμάνης, πρώην υπουργός θα βρίσκεται στην τρίτη θέση), εφόσον η Νίκη δεν υπερβεί πανελλαδικά το 3%. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ένας βουλευτής της Πέλλας θα προέρχεται από τη Νίκη.

Ημαθία

Κούρσα για την 4η έδρα

Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι τρεις έδρες της Νέας Δημοκρατίας στην Ημαθία, με τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Τάσο Μπαρτζώκα και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη να ετοιμάζονται για μια νέα θητεία. Από εκεί και πέρα, η τέταρτη έδρα του νομού θα κατανεμηθεί είτε στη Νέα Δημοκρατία (με τη Στέλλα Αραμπατζή να είναι στην τέταρτη θέση της λίστας), είτε στον Αγγελο Τόλκα του ΣΥΡΙΖΑ ή, με πολύ λιγότερες πιθανότητες, στη Νίκη.

Πιερία

Η γαλάζια επικράτηση και ο άγνωστος «Χ»

Σχετικά ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην Πιερία, καθώς βέβαιες θεωρούνται οι 3 έδρες της Νέας Δημοκρατίας, με την τέταρτη να εξαρτάται από το αν η Νίκη (που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά στην Πιερία με 7,6%) εισέλθει στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή η τέταρτη έδρα του νομού θα κατανεμηθεί στο νεοεισερχόμενο κόμμα, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ δίχως εκπροσώπηση. Φώντας Μπαραλιάκος, Αννα Μάνη Παπαδημητρίου και Στέλιος Κουλκουδίνας είναι σχετικά βέβαιοι βουλευτές, με τον πρώην δήμαρχο Κατερίνης και βουλευτή μεταξύ 2019 και 2023, Σάββα Χιονίδη, να αγωνίζεται για την τέταρτη έδρα.

Σέρρες

Μάχη για δύο από τις πέντε θέσεις

Στις Σέρρες, μάχη αναμένεται να γίνει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις δύο από τις πέντε έδρες του νομού, έχοντας ως δεδομένες τις δύο έδρες για τη Νέα Δημοκρατία (τις οποίες θα καταλάβουν ο τέως υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο Τάσος Χατζηβασιλείου) και την έδρα της Ελληνικής Λύσης (την οποία θα καταλάβει ο Κώστας Μπούμπας). Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η επιστροφή της Φωτεινής Αραμπατζή στα βουλευτικά έδρανα, εις βάρος, κατά πρώτο λόγο, του Κωνσταντίνου Καρπουχτσή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δεύτερο επίπεδο, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (βουλευτής ΝΔ μεταξύ 2019 και 2023), ελπίζει να «κλέψει» την έδρα του ΠΑΣΟΚ, την οποία κατέχει σήμερα ο Μιχάλης Τζελέπης.

Κιλκίς

Ο «παλιός» και οι «καινούργιοι»

Και στο Κιλκίς, ακολουθώντας την κατανομή των εδρών στις τριεδρικές περιφέρειες, εκτός απροόπτου η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσουν τις έδρες τους. Ο «παλιός» Γιώργος Γεωργαντάς και οι «καινούργιοι» Στέφανος Παραστατίδης και Πέτρος Παππάς θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Λιγοστές ελπίδες έχει ο δεύτερος στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος στοχεύει σε αύξηση των ποσοστών της ΝΔ στον νομό κατά περίπου 2-3 ποσοστιαίες μονάδες, με αντίστοιχη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διεκδικήσει την τρίτη έδρα του νομού.

Α’ Θεσσαλονίκης

Οι σίγουροι, οι αμφίβολοι και οι εκπλήξεις

Η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με τις 17 έδρες, αναμένεται να τις κατανείμει σε όλα τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Αν δεν εισέλθει άλλο κόμμα στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό να μη μεταβληθεί η υπάρχουσα κατανομή των εδρών, με μια ενδεχόμενη απώλεια της 4ης έδρας του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουροι για την επόμενη Βουλή είναι οι 8 πρώτοι της λίστας της Νέας Δημοκρατίας (Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Αννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Διαμαντής Γκολιδάκης και Στράτος Σιμόπουλος και ασφαλώς – εφόσον διατηρήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης – ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα, ο Δημήτρης Βενιέρης - Βελόπουλος και ο Παναγιώτης Κόκκορης έχουν μπροστά τους μια μεγάλη πρόκληση. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο οι τρεις πρώτοι της λίστας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ράνια Θρασκιά και ο Χρήστος Γιαννούλης, μπορούν να αισθάνονται σίγουροι, με τον Γιάννη Αμανατίδη να περιμένει είτε μια σημαντική αύξηση του ποσοστού του κόμματος στην περιοχή είτε τη διατήρηση της πεντακομματικής Βουλής. Σίγουρη θεωρείται η έδρα του ΠΑΣΟΚ – την οποία διατήρησε εις βάρος του Χάρη Καστανίδη ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και του ΚΚΕ την οποία κατέχει ο Χρήστος Δελλής, ενώ αμφίβολη είναι η διατήρηση της δεύτερης έδρας της Ελληνικής Λύσης. Σε περίπτωση εισόδου στη Βουλή βέβαιη θεωρείται η έδρα και της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης.

Β’ Θεσσαλονίκης

Ο αριθμός των κομμάτων θα καθορίσει τις έδρες

Ανατροπές αναμένεται να φέρει η πιθανή είσοδος κομμάτων και στη Β’ Θεσσαλονίκης, με τη δεύτερη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ (την οποία κατέχει η Δώρα Αυγέρη) να είναι πολύ δύσκολη να διατηρηθεί, καθώς αναμένεται είτε να καταλήξει στη Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής, είτε να πάει στην Πλεύση Ελευθερίας ή στη Νίκη, εφόσον ένα εκ των δύο υπερβεί το 3%. Σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής, η ΝΔ θα περιοριστεί στις 3 έδρες, μία λιγότερη από όσες εξέλεξε την 21η Μαΐου. Οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Θόδωρος Καράογλου και Φάνης Παππάς θεωρούνται δεδομένοι στην επόμενη Βουλή, με τον Σάββα Αναστασιάδη να αναμένει τον τελικό αριθμό των εδρών στη Β’ Θεσσαλονίκης. Σίγουρη θεωρείται η έδρα του πρωτοεμφανιζόμενου ως βουλευτή Θανάση Γκλαβίνα του ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Χήτα της Ελληνικής Λύσης και του Λεωνίδα Στολτίδη της Ελληνικής Λύσης.

Χαλκιδική

Οι νέες κάλπες δεν θα φέρουν αλλαγές

Εξαιρετικά απίθανη θεωρείται οποιαδήποτε άλλη κατανομή των εδρών στη Χαλκιδική σε σχέση με αυτή που προέκυψε στις πρόσφατες εκλογές. Επομένως, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος (που επικράτησε οριακά του Γρηγόρη Τάσιου), η Κυριακή Μάλαμα και ο Απόστολος Πάνας θα είναι οι τρεις βουλευτές του νομού στη νέα Βουλή για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα