Κιμ Γιονγκ Ουν: Γιατί επέβαλλε lockdown σε μία ολόκληρη πόλη

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έθεσε σε κατάσταση lockdown μία ολόκληρη πόλη για έναν ιδιαίτερα περίεργο λόγο. Ο λόγος είναι ότι χάθηκαν 653 σφαίρες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής αποχώρησης. Αν και οι αξιωματούχοι του δικτάτορα έκαναν εξονυχιστική έρευνα για τα πυρομαχικά τελικά δεν βρήκαν τίποτα.

«Η πόλη… θα παραμείνει σε lockdown μέχρι να βρεθούν και οι 653 σφαίρες», είπε ανώνυμα στην Κορεατική Υπηρεσία της RFA κάτοικος της βόρειας επαρχίας Ριανγκάνγκ

όπου βρίσκεται η Χιεσάν. Η εξαφάνιση των πυρομαχικών διαπιστώθηκε στις 7 Μαρτίου, όταν στρατιώτες του 7ου Σώματος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας αποσύρονταν από την περιοχή γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα.

Σε εξέλιξη η έρευνα για την εύρεση των σφαιρών

Είχαν αναπτυχθεί εκεί το 2020 για να επιβάλουν το κλείσιμο των συνόρων στην αρχή της πανδημίας της Covid-19. «Αποχώρησαν εντελώς μεταξύ 25 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου, αλλά μια εκτεταμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω απώλειας σφαιρών κατά τη διαδικασία εκκένωσης», είπε ο κάτοικος της Ριαάνγκανγκ.

Όταν συνέβη, οι στρατιώτες δεν το ανέφεραν αρχικά αλλά προσπάθησαν να βρουν οι ίδιοι τις σφαίρες που έλειπαν, σύμφωνα με την πηγή. «Όταν όμως οι σφαίρες που έλειπαν δεν μπόρεσαν να βρεθούν, ειδοποίησαν τους κατοίκους και ξεκίνησαν μια αυστηρή έρευνα», είπε.

Η αστυνομία και ο στρατός ξεκίνησαν έρευνα, σφράγισαν ολόκληρη την πόλη και άρχισαν να ερευνούν σπίτι σε σπίτι, είπε η πηγή. «Όσοι έχουν δει ή σηκώσει οποιονδήποτε αριθμό σφαιρών πρέπει να τις αναφέρουν το συντομότερο δυνατό». Όσοι δεν αναφέρουν τυχόν σφαίρες που βρήκαν θα μπορούσαν να τιμωρηθούν, είπε η πηγή. «Δεν υπήρξαν ενδείξεις ακόμη και μετά την παρέλευση δέκα ημερών από την έναρξη αυτής της έρευνας», είπε η πηγή.

«Προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στους κατοίκους μπλοφάροντας ότι η απόσυρση ήταν ένας ελιγμός»

Οι κάτοικοι περίμεναν με ανυπομονησία την απόσυρση του στρατού από την περιοχή, αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνας θα έχουν ακόμη λιγότερη ελευθερία κινήσεων, είπε αξιωματούχος της επαρχίας ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. «Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν εντολές σε εργοστάσια, αγροκτήματα, κοινωνικές ομάδες και μονάδες παρακολούθησης της γειτονιάς στην επαρχία να συνεργαστούν ενεργά με την έρευνα που σχετίζεται με τα πυρομαχικά», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι όταν οι σφαίρες δεν ανακτήθηκαν μετά από δέκα ημέρες, οι αρχές κατέφυγαν…στο ψέμα για να σκορπίσουν φόβο στο κοινό.

«Προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στους κατοίκους μπλοφάροντας ότι η απόσυρση ήταν ένας ελιγμός που σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας από τις ξένες δυνάμεις», είπε ο αξιωματούχος Η μετακίνηση μιας τόσο μεγάλης δύναμης από τη συνοριακή περιοχή για την προστασία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τον λαό ότι η χώρα δέχεται επίθεση και ότι οι εισβολείς πίεζαν προς την Πιονγκγιάνγκ.

Δύο νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι εάν δεν υπάρξει λύση τότε οι αρχές θα τιμωρήσουν τυχαία κάποιον που μπορεί να είναι εντελώς αθώος, είπε ο αξιωματούχος. «Κάποιοι κάτοικοι λένε ότι οι αρχές ανεβάζουν καθημερινά την ατμόσφαιρα οξείας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Βορρά και του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Νότος προκαλεί πόλεμο», είπε ο αξιωματούχος. «Επειδή αυτό το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο έντασης, οι κάτοικοι παρακολουθούν στενά πώς θα τελειώσει η έρευνα».

Τη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, δήλωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, στην τελευταία σε μια σειρά δοκιμών που σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ είναι απάντηση στις μεγάλες αμυντικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας. Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσης την εκτόξευση, με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης να επικαλούνται αξιωματούχους να λένε ότι και οι δύο πύραυλοι έπεσαν έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα