ΚΙΝΑΛ – Οι κόντρες του ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων

Χωρίς εκπλήξεις ή μεγάλες ανατροπές αναφορικά με το πολιτικό στίγμα και την ατζέντα με την οποία πορεύονται προς τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου κύλησε το ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων (δεν συμμετείχε ο Γιώργος Παπανδρέου) προέδρων του ΚΙΝΑΛ  ωστόσο παρά τους χαμηλούς και ήπιους τόνους αναδείχτηκαν διαφωνίες για μείζονα ζητήματα.

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στο ντιμπέιτ ήταν η στιγμή που ο Αντρέας Λοβέρδος έθεσε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που ήταν υπέρ

των Πρεσπών.

«Να ρωτήσετε όλους τους συνυποψηφίους μου αν είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν» είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος και επανερχόμενος στο θέμα τόνισε:

«Ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξυφαίνονται ύποπτα σενάρια από κάποιους κύκλους να είναι πρότυπο οι Πρέσπες για τα ελληνοτουρκικά. Είναι πρότυπο; Πρέπει να είναι καθαροί όλοι οι υποψήφιοι».

Ως προς αυτό το θέμα ο Παύλος Χρηστίδης σήκωσε το γάντι δηλώνοντας «περήφανος για τη στάση της Φώφης Γεννηματά που είπε «όχι» χωρίς ακρότητες». Κατά τα λοιπά ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Τουρκία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι υποψήφιοι κινήθηκαν στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής».

Ο Χάρης Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του ενιαίου αμυντικού δόγματος του Αντρέα Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας για ένα νέο Ελσίνκι τόνισε ότι το κίνητρο για την προσέγγιση με την Τουρκία θα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης αλλά με ρήτρες κυρώσεων όταν η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αντρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ως προς τα ζητήματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας.

Ο κ. Λοβέρδος υπεραμύνθηκε της διαφοροποιήσής του στη Βουλή και της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων σε αντίθεση με τη στάση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ που ψήφισε «παρών» λέγοντας ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι βασικός κανόνας για να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα. Έχω υποσχεθεί ότι θα αλλάξει η πολτική του ΚΙΝΑΛ σε θέματα προστασίας του Πολίτη».

«Διαφωνώ πλήρως με τον Αντρέα για την αυστηροποίηση στο θέμα των ποινών. Οι αυστηρές ποινές δεν έφεραν μείωση των ανθρωποκτονιών» σχολίασε ο κ. Καστανίδης.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων ανάμεσα στους υποψηφίους ο κ. Χρηστίδης έθεσε το ερώτημα στον Αντρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε τους ποινικούς κώδικες της ΝΔ αφού δεν περιλάμβαναν την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» με τον κ. Λοβέρδο να απαντά πως αυτό το έθιξε στη Βουλή λέγοντας πως είναι υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν -όπως είπε- έχει ατέλειες.

Μία ακόμα στιγμή η οποία ξεχώρισε για τις «συντροφικές» αιχμές που εμπεριείχε το θέμα της αρχηγίας της κοινοβουλευτικής ομάδας αν εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος κάποιος που δεν είναι ενεργεία βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στο σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και Ισπανίας όταν «οι κ.κ. Κόστα και Σάντσεθ που δεν ήταν βουλευτές κατάφεραν να κάνουν τα κόμματά τους κόμματα εξουσίας» ενώ αντιπαραβάλλοντας αυτά τα παραδείγματα με τη Γαλλία όπου «δεν επέλεξαν την ανανέωση αλλά την ανακύκλωση με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το σοσιαλιστικό κόμμα από το πολιτικό χάρτη» ο κ. Ανδρουλάκης κατέληξε λέγοντας ότι «προφανέστατα ο άνθρωπος που θα επιλέξω θα εκπροσωπεί την άποψή μου και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα».

«Δεν είναι στην ευχέρεια κανενός να ορίσει τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κοινοβουλευτική ομάδα θα το αποφασίσει» ανταπάντησε ο Αντρέας Λοβέρδος στον κ. Ανδρουλάκη.

Δύο ακόμα στιγμές που έχουν τη δική τους σημασία είναι οι αιχμές που άφησε ο Παύλος Γερουλάνος κάνοντας λόγο για «εστίες μούχλας μέσα στο κόμμα» απαντώντας στο ερώτημα του Αντρέα Λοβέρδου γιατί αρνήθηκαν την πρόταση που στήριξαν οι δύο τους να υπάρξει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με αφορμή τη διαφοροποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για τους ποινικούς κώδικες ο Αντρέας Λοβέρδος ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι με δική του προεδρία πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεσμεύονται από κομματική πειθαρχία ενώ σε ότι αφορά την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα σημείωσε ότι κομματική πειθαρχία θα υπάρχει για τα μεγάλα ζητήματα.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση κρίσεων με επίκεντρο την πανδημία ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων» και ζήτησε να αποσυρθούν τα φθηνά rapid test. Από εκεί και πέρα επανέλαβε ότι δεν θεωρεί προοδευτική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας βοηθός εκπληρώσεως των στόχων του Αλέξη Τσίπρα για την επάνοδό του στην εξουσία.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στις συνεργασίες, λέγοντας ότι είναι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, όχι για διανομή θέσεων και κατηγόρησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτά που απαιτούνται για να γίνουν συνεργασίες.

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι «άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση», σημειώνοντας ότι ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ρύθμιση της αγοράς.

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας» και μίλησε για παραλογισμούς στη διαχείριση της πανδημίας με «υπογραφή Μητσοτάκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα