Κιρ Στάρμερ: Μισό χρόνο μετά, δεν πείθει τους Βρετανούς

Πώς να αισθάνεται, άραγε, ένας πρωθυπουργός που μετρά μόλις έξι μήνες στην εξουσία – στην οποία ανήλθε με το σύνθημα «Αλλαγή», υποσχόμενος να αποκαταστήσει την ελπίδα των πολιτών – αλλά βρίσκεται κιόλας αντιμέτωπος με μια οδυνηρή πραγματικότητα: τρία εκατομμύρια πολίτες ζητούν, μέσω διαδικτυακής συλλογής υπογραφών, πρόωρες εκλογές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και συνταξιούχοι επικρίνουν δριμύτατα τις πολιτικές του και η δημοτικότητά του κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις;

Ο σερ Κιρ Στάρμερ συμπλήρωσε

την περασμένη εβδομάδα μισό χρόνο στη Ντάουνινγκ Στριτ. Κι όμως, η κυβέρνηση της οποίας ηγείται δεν έχει καταφέρει – τουλάχιστον προσώρας – να πείσει τους Βρετανούς ότι μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου με ευρεία πλειοψηφία, έχει κατρακυλήσει σε επίπεδα-ρεκόρ αντιδημοφιλίας: μόλις το 19% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, ενώ σε μια δημοσκόπηση ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιλον Μασκ εμφανίζονται πιο δημοφιλείς από τον ίδιο τον βρετανό πρωθυπουργό!

Αλλη έρευνα φέρνει τους κυβερνώντες Εργατικούς πίσω από το Reform UK, το κόμμα του «δαίμονα» της βρετανικής πολιτικής σκηνής Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος «απειλεί» ότι στις επόμενες εκλογές θα… κυβερνήσει τη χώρα. Κατόπιν όλων αυτών, η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» απεφάνθη πρόσφατα ότι ο Στάρμερ είναι «ο χειρότερος πρωθυπουργός των τελευταίων πενήντα ετών» (δύσκολο, βέβαια, να το πιστέψει κανείς, φέρνοντας κατά νου τη Λιζ Τρας και τον Μπόρις Τζόνσον…) και η κυβέρνησή του «η πιο επικίνδυνη εδώ και αρκετές γενιές».

Λαϊκή οργή

Τις πταίει; Πολλά. Κατ’ αρχάς, τα οικονομικά των πολιτών δεν πηγαίνουν καλά.

Ο πρόσφατος προϋπολογισμός, που αύξησε δραματικά τη φορολογία, έχει προκαλέσει λαϊκή οργή. Το ίδιο και μια σειρά αντιδημοφιλών μέτρων, όπως η κατάργηση του χειμερινού επιδόματος θέρμανσης για περίπου 10 εκατ. συνταξιούχους και η επιβάρυνση των αγροτών με φόρο κληρονομιάς.

Δυσαρεστημένος είναι και ο επιχειρηματικός κόσμος: οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών ασφάλισης κάνουν πολλές μικρές επιχειρήσεις να ασφυκτιούν, ενώ αρκετοί επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι θα μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους σε χώρες του εξωτερικού με πιο «φιλικό» περιβάλλον.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν τις επιχειρήσεις αντί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη» προειδοποίησε η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων. Παράλληλα, το χάος στην υγεία παραμένει: περισσότεροι από 6 εκατ. Βρετανοί βρίσκονται επί μήνες σε λίστες αναμονής για εξετάσεις ή επεμβάσεις. Επιπροσθέτως, οι Εργατικοί έχουν κατηγορηθεί ότι επιτρέπουν σε εργολάβους να χτίσουν μια νέα γενιά «παραγκουπόλεων», μετατρέποντας συγκροτήματα γραφείων σε διαμερίσματα με κακό εξαερισμό.

Τα σλόγκαν δεν αρκούν

Το επιτελείο του Στάρμερ προσπαθεί να αναστρέψει την κατάσταση επιστρατεύοντας κόλπα του πολιτικού μάρκετινγκ: στην αρχή, ανακοίνωσε «πέντε αποστολές» για τη χώρα, οι οποίες στηρίζονται σε «τρία θεμέλια».

Στη συνέχεια, εξαγγέλθηκαν «έξι πρώτα βήματα».

Τώρα, οι Εργατικοί ανακοίνωσαν «έξι ορόσημα» για το μέλλον της Βρετανίας. Αρκούν όμως τα σλόγκαν; Οπως επισημαίνουν οι «Τάιμς», μόλις έξι μήνες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ο Στάρμερ κινδυνεύει να διολισθήσει στην περιοχή που είχε βρεθεί ο Σούνακ τους τελευταίους μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας: σε ένα τέλμα όπου υποσχέσεις παρέχονται αφειδώς σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο, όμως, δεν ενδιαφέρεται να τις ακούσει. Οι ψηφοφόροι είναι κουρασμένοι και δεν έχουν άλλη υπομονή, θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει σαφές όραμα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η απειλή του Φάρατζ

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η «απειλή» του Φάρατζ φαντάζει όλο και πιο σοβαρή – τόσο για τους Εργατικούς όσο και για τους Συντηρητικούς.

Ο ηγέτης του Reform UK προειδοποίησε πρόσφατα ότι μια «πολιτική επανάσταση» είναι προ των πυλών, ενώ προβάλλει ήδη ως φαβορί των εταιρειών στοιχημάτων για να αντικαταστήσει τον Στάρμερ ως πρωθυπουργός!

Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του συγκεντρώνει ποσοστό 22% κατά μέσο όρο έναντι 14% που απέσπασε στις τελευταίες εκλογές. Επίσης, ένας στους πέντε Βρετανούς δηλώνει αναποφάσιστος μεταξύ Εργατικών, Συντηρητικών και Reform UK, ενώ σύμφωνα με ανάλυση των «Τάιμς» οι Εργατικοί θα μπορούσαν να χάσουν 200 έδρες στις προσεχείς εκλογές. Ο Μόργκαν ΜακΣουίνι, προσωπάρχης του Στάρμερ, φέρεται ότι έχει προειδοποιήσει ότι το Reform UK μπορεί να έχει καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση έως τις επόμενες εκλογές.

Ο παράγοντας Ιλον Μασκ

Το κόμμα του Φάρατζ έχει προσελκύσει το διαδικτυακό ενδιαφέρον (και την υποστήριξη;) του Ιλον Μασκ, ενώ έχει γραφτεί ότι ο ιδιοκτήτης του X και της Tesla εξετάζει το ενδεχόμενο να το χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. δολάρια.

Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ζήτησε (χωρίς προφανή αιτία) την αντικατάσταση του – μέχρι πρότινος «φίλου» του – Φάρατζ στο τιμόνι του κόμματος, με τον βρετανό πολιτικό να εκφράζει την έκπληξή του, αλλά να σημειώνει ότι έκτοτε ο Μασκ «μου έκανε retweet δύο φορές και – ποιος ξέρει; – ίσως τα ξαναβρούμε».

Η αλήθεια είναι ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε συνηθίσει τους ακολούθους του σε επιθέσεις με άλλον στόχο: σχεδόν σε καθημερινή βάση βάλλει (συχνά με υπερβολές ή και ψέματα) κατά της βρετανικής κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του Στάρμερ, έχοντας φτάσει στο σημείο να «απαιτήσει» τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία!

Ακόμη όμως και χωρίς τα χρήματα του Μασκ, το Reform UK αναπτύσσεται διαρκώς: σκοπεύει να κατεβάσει χιλιάδες υποψηφίους στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο και «προβλέπει» ότι θα σαρώσει στις ουαλικές εκλογές του 2026. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι κερδίζει διαρκώς έδαφος στη Σκωτία. Θα μπορέσει ο Στάρμερ να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα και να κερδίσει (τους Τόρις, τον Φάρατζ και τον… Μασκ) στις επόμενες εκλογές;

Keywords
Τυχαία Θέματα