Κλεγκ: Λάθος το «όχι» του Κάμερον στην ΕΕ

Όπως επισημαίνει ο «Observer», παρά το ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κλεγκ στήριξε αρχικά τον πρωθυπουργό στην απόφασή του, στη συνέχεια μεταστράφηκε και (ανεπίσημα) χρεώνει πλέον στον Κάμερον αποτυχημένες διαπραγματεύσεις εκ μέρους του και για μία απόφαση που βάζει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της βρετανικής οικονομίας, τα οποία ο Κάμερον τόνισε ότι προασπίζεται.

Πηγή της εφημερίδας ανέφερε ότι ο Κλεγκ όταν πληροφορήθηκε τα γεγονότα τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν πίστευε ότι ο Κάμερον είπε «όχι» και
δεν διαπραγματεύτηκε για να κερδίσει περισσότερο χρόνο.

Παραταύτα, την Παρασκευή ο Κλεγκ μιλούσε για «μετριοπαθή και εύλογα αιτήματα» που έθεσε ο Κάμερον.

Η ίδια πηγή μεταφέρει στον «Observer» την εκτίμηση του Κλεγκ για την απομόνωση της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ και για πλήγμα στα οικονομικά της συμφέροντα. Την θέση του αυτή επισήμανε τηλεφωνικά και στον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει αύριο τη Βουλή των Κοινοτήτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Η θέση του είναι ότι επρόκειτο για δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση εν γνώσει των συνεπειών της.

«Δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση»

Όπως υπογραμμίζει ο «Observer», πρόκειται για την μεγαλύτερη διαφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού που μετρά ήδη 1,5 χρόνο ζωής.

Πάντως, παρά την απογοήτευση του Κλεγκ για τα αποτελέσματα της Συνόδου και τη στάση του Πρωθυπουργού, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων μιλώντας στο BBC υπογράμμισε ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική ενότητα, που πρέπει να διαφυλαχθεί, καθώς τυχόν κατάρρευση του συνασπισμού θα έφερνε «οικονομική καταστροφή» στη βρετανική οικονομία εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας.

Προειδοποίησε δε ότι μία Βρετανία εκτός ΕΕ «θα είναι ένας πυγμαίος μέσα στο κόσμο όπου θέλω να είμαστε όρθιοι και να ηγούμαστε». Τάχτηκε δε κατά ενός δημοψηφίσματος για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.

Δέσμιος των ευρωσκεπτικιστών ο Κάμερον;

Ο Κλεγκ φαίνεται να πιστεύει, επισημαίνει ο Observer, ότι ο πρωθυπουργός πιέστηκε από σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές μέσα στο κόμμα του οι οποίοι για χρόνια συγκροτούν μία ξεκάθαρη ομάδα.

Στελέχη των Φιλελεύθερων επισήμαναν ότι ο Κάμερον επέλεξε να βάλει τα συμφέροντα του Σίτι, του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου, «πάνω από τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Κάνουν δε λόγο για απομόνωση της Βρετανίας ακόμα και έναντι των ΗΠΑ οι οποίες δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να βρει λύσεις για τα προβλήματά της.

Θετικά κρίνει τον Κάμερον η κοινή γνώμη

Ωστόσο, η στάση του Κάμερον φαίνεται να κερδίζει τους Βρετανούς ψηφοφόρους που εκφράζουν σε πολύ έντονο βαθμό ευρωσκεπτικιστές τάσεις.

Δημοσκόπηση της Mail on Sunday δείχνει ότι το 62% των Βρετανών υποστηρίζει τη στάση του Κάμερον, ενώ μόνο το 19% θεωρεί ότι ήταν λάθος.

Εξίσου σημαντικό είναι το ποσοστό του 66% που θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ. Σχεδόν
Keywords
Τυχαία Θέματα