Κλείνει ο Κικίλιας τα σενάρια παραίτησης

Εκλεισε τα σενάρια παραίτησης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» με αφορμή τους χειρισμούς του στις πρόσφατες πυρκαγιές και την κακοκαιρία Daniel που βύθισε στα λασπόνερα ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ 1 σημείωσε ακόμα ότι είναι προνόμιο του πρωθυπουργού ο διορισμός υπουργών, και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αποχωρήσει από τη θέση

του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε σχέση με το τι πήγε στραβά με την κακοκαιρία Daniel ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ένταση του φαινομένου. «Έφταιξαν οι 600 – 700 τόνοι νερού της κακοκαιρίας Daniel», είπε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία εξέδωσε από νωρίς οδηγίες και έστειλε επιστολές σε περιφέρειες και δήμους προκειμένου να είναι ενημερωμένες οι τοπικές αρχές για τα ακραία φαινόμενα.

«Στον τομέα της πρόσληψης δώσαμε από την πρώτη στιγμή οδηγίες για την κακοκαιρία», τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν εστάλη μήνυμα από το 112 όταν έπρεπε και όπου έπρεπε καθώς υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων που αναφέρουν ότι το έλαβαν όταν εγκλωβίστηκαν ή ποτέ ο κ. Κικίλιας επέμεινε ότι τα 112 εστάλησαν εγκαίρως.

«Τα 112 εστάλησαν εγκαίρως και προειδοποιήθηκαν οι πολίτες», είπε ενώ πρόσθεσε ότι «θα ήταν εγκληματικό να γίνουν εκκενώσεις εν ώρα καταιγίδας».

Σε σχέση με τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων στη διαχείριση και τις καταγγελίες ότι άργησαν να επέμβουν ο κ. Κικίλιας ήταν κατηγορηματικός ότι και κλήθηκαν να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή και έσπευσαν να το κάνουν χωρίς καθυστέρηση, ενώ σημείωσε ότι με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έχουν άριστη συνεργασία.

«Η κλήση για εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων έγινε την Τετάρτη από την πρώτη μέρα και αμέσως ανταποκρίθηκαν», υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσαν να σηκωθούν νωρίτερα τα ελικόπτερα απάντησε κατηγορηματικά όχι «καθώς υπήρχαν κεραυνοί και ήταν απαγορευτικό να πετάξουν».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «σπέκουλα για εκατόμβη νεκρών στις λάσπες πράγμα που αποδείχθηκε αναληθές» και αναφέρθηκε στα πολλά θύματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Λιβύη.

«Στη μεγάλη εικόνα όμως και σε μια συγκλονιστική κατάσταση που βιώσαμε η Πολιτική Προστασία, ο στρατός, η πυροσβεστική ήταν εκεί»

Σε ερώτηση για το εάν όλα λειτούργησαν τελικά σωστά και παρόλα αυτά έχουμε αυτές τις καταστροφές ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα αξιολογήσουμε τα πάντα ενώ επικαλέστηκε τον κ. Ζερεφό λέγοντας ότι αυτά που είδαμε στην τωρινή καταστροφή θα τα ξαναδούμε σε 300-400 χρόνια.

«Στη μεγάλη εικόνα όμως και σε μια συγκλονιστική κατάσταση που βιώσαμε η Πολιτική Προστασία, ο στρατός, η πυροσβεστική ήταν εκεί. Πρόληψη υπήρχε και ενημέρωση από την 1η του μήνα, αντιμετώπιση επιχειρησιακή υπήρχε και τώρα υπάρχει αρωγή για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια».

Για το εάν υπήρξε καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Κικίλιας άφησε αιχμές λέγοντας ότι «έστειλε εγκαίρως η Πολιτική Προστασία την Παρασκευή και το Σάββατο (1 και 2 Σεπτέμβρη) μηνύματα κατεπείγοντος στις Περιφέρειες και τους Δήμους που προειδοποιούσαν για ακραία φαινόμενα, προσφέραμε να βοηθήσουμε καθ’ υπέρβαση των δυνατοτήτων μας αλλά δεν πήραμε απάντηση».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για το ποιοι είναι αρμόδιοι για μια σειρά έργα σημειώνοντας: «Για την ιστορία να θυμίσω ότι τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση είναι ευθύνη του δασαρχείου και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών είναι ευθύνη της Περιφέρειας, τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των όμβριων υδάτων στους δήμους ανήκει στους δήμους και την εποπτεία αυτών την έχει το υπουργείο Εσωτερικών. Η Πολιτική Προστασία δεν έχει κανέναν τρόπο παρέμβασης σε αυτά», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα