Κλιμακώνονται οι… εντάσεις στο κτήμα αξίας 3 δισ. λιρών που οι Ρώσοι ολιγάρχες αποκαλούν σπίτι τους

Η προειδοποίηση προς τους πλούσιους Ρώσους, που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «θα τους κυνηγήσει» και θα διασφαλίσει ότι οι ολιγάρχες δεν έχουν «που να κρυφτούν», είναι πιθανό να χτυπήσει σκληρά την πολυτελή γειτονιά του Σάρρεϋ, γνωστή και ως «Μπέβερλι Χιλς της Βρετανίας».

Οι Ρώσοι και εκείνοι από πρώην σοβιετικά κράτη κατέχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των 430 πολυτελών κατοικιών στο St George’s Hill, ένα βαριά φυλασσόμενο κτήμα 964 στρεμμάτων κοντά στο Weybridge, στο

Σάρρεϋ, όπου τα αρχοντικά αγοράστηκαν για περισσότερα από 20 εκατομμύρια λίρες το καθένα.

Η Liz Truss, η υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση καταρτίζει μια λίστα ολιγαρχών που συνδέονται με τον Πούτιν, οι οποίοι θα προστεθούν στη λίστα κυρώσεων τις επόμενες ημέρες.

«Πρέπει η κατάσταση να γίνει βαθιά οδυνηρή για τους ολιγάρχες που υποστηρίζουν το καθεστώς Πούτιν. Υπάρχουν πάνω από εκατό Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι», είπε στους Sunday Times. «Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης όσον αφορά το ποιον ή τι στοχεύουμε. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς αυτό – είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Φωτογραφία από «The Guardian»

Ο Μπραντ, ένας από τους έξι φρουρούς ασφαλείας είπε στον Guardian ότι αυτή τη στιγμή στο κτήμα ζουν περισσότεροι Ρώσοι από ό,τι κάθε φορά στα έξι του χρόνια που εργαζόταν στην πύλη.

«Φαντάζομαι ότι είναι λίγο νευρικοί για το τι μπορεί να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον τώρα που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε. «Αλλά, υπάρχει ένα πράγμα που μπορώ να σου πω με σιγουριά, δεν θα θέλουν να σου μιλήσουν και θα καλέσουμε την αστυνομία εκτός αν φύγετε τώρα», ανέφερε στους δημοσιογράφους του Guardian.

Κι έτσι κι έγινε. Κανένας από τους οδηγούς αυτοκινήτων που έβγαιναν από το κτήμα, συμπεριλαμβανομένου του σοφέρ μιας λευκής Bentley, δεν θα μιλούσε για την πιθανή απειλή κυρώσεων.

«Η κυβέρνηση να τους πάρει τα σπίτια»

«Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να απομακρυνθούν από τη χώρα», είπε στον Guardian μια 75χρονη συνταξιούχος, η οποία ζει στο διπλανό δημοτικό κτήμα, μιλώντας «για αιματοβαμμένους δύστροπους Ρώσους της διπλανής πόρτας». «Γιατί να τους επιτραπεί να ζουν εδώ, όταν εκεί γίνεται πόλεμος. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο Πούτιν είναι να ασκηθεί πίεση στους Ρώσους».

«Οι πλούσιοι Ρώσοι που ζουν στα τεράστια σπίτια εκεί πέρα», είπε η Τζόι, δείχνοντας τον φράχτη που χωρίζει τον κοινόχρηστο κήπο του δημοτικού κτήματος της από το γήπεδο γκολφ του St George’s Hill στο κτήμα, «η κυβέρνηση θα πρέπει να τους πάρει τα σπίτια».

Ο Τζόνσον έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής κυρώσεις σε περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες και οκτώ άτομα, σε αυτό που περιέγραψε ως «το μεγαλύτερο και πιο αυστηρό πακέτο οικονομικών κυρώσεων που έχει δει ποτέ η Ρωσία».

Ο Λόφος του St George

Ο Λόφος του St George φιλοξενεί μεγαλύτερη τον μεγαλύτερο αριθμό πλούσιων Ρώσων από την πλατεία Eaton της Belgravia -που ονομάστηκε Κόκκινη Πλατεία από ορισμένους ντόπιους- όπου είχαν σπίτια ο Roman Abramovich και ο Oleg Deripaska και το Highgate στο βόρειο Λονδίνο, όπου πολλές τεράστιες επαύλεις ανήκουν σε ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Witanhurst. , το δεύτερο μεγαλύτερο σπίτι του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Χτισμένο από τον προγραμματιστή Walter George Tarrant τη δεκαετία του 1910 και του 1920, το κτήμα St George’s Hill ήταν αρχικά δημοφιλές στους Βρετανούς επιχειρηματίες και διασημότητες όπως οι John Lennon, Ringo Starr, Tom Jones, Kate Winslet, Elton John και Cliff Richard.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων άρχισε να μετακομίζει εκεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 μετά την εισαγωγή του αποκαλούμενου συστήματος «χρυσής βίζας» επέτρεψε σε πλούσιους να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν επένδυαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια λίρες.

Οι τιμές των κατοικιών στο κτήμα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο πέρυσι, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Savills, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των κατοικιών στο κτήμα σε περισσότερα από 3 δισ. λίρες. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία ωστόσο ότι άτομα που αναφέρονται στη λίστα κυρώσεων ζουν στο κτήμα.

Μια βρετανική διπλωματική πηγή είπε στον Guardian ότι τα άτομα που θα υποβληθούν σε επικείμενες κυρώσεις ήταν «άτομα που έχουν διεθνή τρόπο ζωής».

«Έρχονται στο Harrods για να ψωνίσουν, μένουν στα καλύτερα ξενοδοχεία μας όποτε θέλουν, στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα δημόσια σχολεία», είπε ο διπλωμάτης. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ουσιαστικά persona non grata σε κάθε μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή πρωτεύουσα στον κόσμο. Αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο».

Keywords
Τυχαία Θέματα