«Κληρώνει» για την προεδρική εκλογή

Το ρολόι πλέον μετρά αντίστροφα: η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου την Τετάρτη, στις 15 του μήνα, αποτελεί το χρονικό σημείο καμπής για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να τοποθετείται σε συζητήσεις που φαίνεται πως έγιναν. Αυτό ωστόσο που έχει κλειδώσει, είναι το χρονοδιάγραμμα: με διάγγελμα, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσημα το πρόσωπο το διήμερο 15-16 Ιανουαρίου, ενώ εκτιμάται πως η πρώτη αναφορά στο μέλλον της Σακελλαροπούλου θα γίνει στη μεταξύ τους συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης θέλει να «τρέξουν» οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου – καθώς, όποιο κι αν είναι το πρόσωπο, ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμα και τρεις ψηφοφορίες για την ανάδειξή του.

Στο γαλάζιο μπλοκάκι

Στο γαλάζιο οικοσύστημα προσπαθούν, μέσα από τις τελευταίες παρεμβάσεις Μητσοτάκη, να διακρίνουν την επιλογή του – εκτιμώντας πως ο συμβολισμός της θα «δείχνει» τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, από το διεθνές ταραγμένο περιβάλλον, γεωπολιτικά και οικονομικά, έως τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό το στοιχείο ίσως δείχνει και την κατεύθυνση για το πρόσωπο: ακόμα και αν η μια πλευρά του νεοδημοκρατικού στρατοπέδου προσπαθεί να αποσυνδέσει το ζητούμενο της ενότητας από την παράδοση ο Πρόεδρος να προέρχεται από την αντίπαλη όχθη, σ’ αυτό που όλοι συμφωνούν είναι πως μοιάζουν πιο πολλές οι πιθανότητες ο Μητσοτάκης να αποφασίσει να προτείνει ένα πολιτικό πρόσωπο και όχι καθαρά τεχνοκράτη ή ακαδημαϊκό, με εμπειρία και επαφές στο εξωτερικό, που μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο σε κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις. Στην γκάμα των ονομάτων που ακούγονται πιο έντονα αυτές τις μέρες περιλαμβάνονται, έστω κι αν κάποιοι συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες, εκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή φαίνεται πως είναι η επίτευξη συναίνεσης, η οποία αφορά κυρίως τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ – επιδιώκοντας να αφήσει ένα πρώτο αποτύπωμα και στη μάχη του Κέντρου.

Το κριτήριο του ΠΑΣΟΚ

Στην αντιπολίτευση υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μια, το ΠΑΣΟΚ κρατά στάση αναμονής μέχρι την επιλογή Μητσοτάκη: επισήμως στο σημερινό Πολιτικό Κέντρο η ατζέντα είναι η πρόταση για το στεγαστικό, η τροπολογία για τα ασφάλιστρα, και οι προτάσεις για τα περιφερειακά συνέδρια. Δεν αποκλείεται ο Ανδρουλάκης να τοποθετηθεί, εκφράζοντας ωστόσο την ήδη διατυπωμένη πασοκική θέση – δηλαδή πως ο Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει για τη μη ανανέωση ή για την αποδυνάμωση της σημερινής Προέδρου. Αυτό σημαίνει πως ονόματα θα πέσουν στο πασοκικό τραπέζι μόνο στην περίπτωση που κάποιο μέλος επιλέξει να ανοίξει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, πρώτο κριτήριο για το ΠΑΣΟΚ είναι το πρόσωπο του Προέδρου, αν δεν είναι το σημερινό, να προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκάθαρα διάκεινται θετικά στην περίπτωση Βενιζέλου, τον οποίο περιγράφουν ως σάρκα από τη σάρκα της παράταξης, για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, ωστόσο, θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, η σημερινή συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας αφορά κυρίως την Προεδρία και την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα εκ μέρους των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, διάθεση που τουλάχιστον από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ δεν διαφαίνεται. Ο Φάμελλος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή πως είναι «αρνητικό για τα προοδευτικά κόμματα να περιμένουν την πρόταση Μητσοτάκη» – σήμερα, επομένως, αναμένεται να γίνει γνωστό και το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση. Με δεδομένο πως θα πιέζει δυνητικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Αριστερά, πιθανότητες συγκεντρώνουν προφίλ όπως αυτό της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα