«Κόκκινο χαλί» στον Αμπάς έστρωσε ο Ερντογάν

Τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Παλαιστινίους και να πιέζει τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον οποίο υποδέχθηκε την Τετάρτη στην Αγκυρα. Απευθυνόμενος στον Μαχμούντ Αμπάς – ο οποίος προερχόταν από τη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο έλαβε ανάλογες υποσχέσεις – ο Ερντογάν κάλεσε παράλληλα τα κράτη του μουσουλμανικού

κόσμου να εντείνουν τις προσπάθειές έτσι ώστε να συναφθεί συμφωνία για εκεχειρία και να προχωρήσει η υπόθεση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, την ασφάλεια του οποίου έχει επανειλημμένως προσφερθεί να εγγυηθεί.

«Θα δείξουμε ότι ο κ. Αμπάς έχει το δικαίωμα να μιλά ενώπιον του κοινοβουλίου μας, ακριβώς όπως ο Νετανιάχου έχει το δικαίωμα να απευθύνεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» τόνισε επίσης την Τετάρτη, σε ομιλία του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), λίγο πριν από τη συνάντηση με τον επίσημο προσκεκλημένο του. Αναφερόταν δε στην έκτακτη ολομέλεια του κοινοβουλίου που ο ίδιος συγκάλεσε για χθες με σκοπό να ανέβει στο βήμα της ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (κάτι που συνέβη για τρίτη φορά) – απόφαση που έλαβε αμέσως μετά την 25η Ιουλίου, όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Θα πάω στη Γάζα κι ας σκοτωθώ»

Ο δε Αμπάς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε για να προαναγγείλει επίσκεψή του (χωρίς να ορίσει πότε), μαζί με άλλους παλαιστίνιους αξιωματούχους, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στην Ιερουσαλήμ. «Θα πάω, ακόμη και αν μου κοστίσει τη ζωή μου» είπε ο 88χρονος πολιτικός καταχειροκροτούμενος. Αν και πρόκειται για κινήσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα υλοποιηθούν, καθώς το Ισραήλ ελέγχει τις δύο περιοχές και τη συνοριακή διάβαση της Ράφας, προφανώς στοχεύουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι (οι οργανώσεις των οποίων υπέγραψαν πρόσφατα στο Πεκίνο συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας) θέλουν να έχουν το πάνω χέρι μετά το τέλος του πολέμου.

Οσον αφορά τον Ερντογάν, το σίγουρο είναι πως, με την πρόσκλησή του στον Αμπάς, ήρθε να επιβεβαιώσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του στο Παλαιστινιακό. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι πόρτες του «παλατιού» του ήταν πάντοτε ανοιχτές και για τον Ισμαήλ Χανίγια, τον τέως ηγέτη της Χαμάς – την οποία αποκαλεί συστηματικά «εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση» – ενώ μετά την πρόσφατη δολοφονία του στην Τεχεράνη από τους Ισραηλινούς κήρυξε μία ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία.

Νέο πακέτο 20 δισ. δολαρίων

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πέρα από τις διαρκείς επιθέσεις στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του, όπως και στις ΗΠΑ που εξακολουθούν να εφοδιάζουν το Ισραήλ με πανάκριβα σύγχρονα οπλικά συστήματα (μόλις προχθές εγκρίθηκε ένα νέο πακέτο ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων), η Αγκυρα δραστηριοποιείται έντονα και σε άλλα επίπεδα. Για του λόγου το αληθές, έχει υποβάλει αίτημα προς το Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στηρίζοντας την προσφυγή που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα