«Κοκτέιλ» γρίπης – κοροναϊού: Το καλό και το κακό σενάριο για τον χειμώνα στην Ελλάδα
Όλες τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές για το ποιος, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο της εποχικής γρίπης φέτος εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, καθώς από αυτό φθινόπωρο για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.
Και μπορεί να έχουν περάσει περίπου επτά μήνες που ο κοροναϊός χτύπησε τη χώρα μας, ωστόσο ακόμη παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19
Το in.gr συνομίλησε με επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται τόσο με την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης όσο και με την πανδημία του κοροναϊού, και μας δίνουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Αλλά και το τι πρέπει να περιμένουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Κοροναϊός και γρίπη: Η αισιόδοξη πλευράΤο θετικό είναι πως η εποχική γρίπη «χτυπά» διαφορετικές χρονικές περιόδους τα δύο ημισφαίρια, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να έχουν ήδη κάποια πρώτα στοιχεία για την συμπεριφορά της γρίπης εν μέσω κοροναϊού στο Νότιο Ημισφαίριο, και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αμερική.
Το παράδειγμα της ΑυστραλίαςΤα πρώτα στοιχεία λοιπόν από την Αυστραλία ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, αν σκεφτεί κάποιος πως τον Απρίλιο η Αυστραλία κατέγραψε τον χαμηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων γρίπης της τελευταίας δεκαετίας.
Ειδικότερα ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στην Αυστραλία έπεσε από 7.002 τον Φεβρουάριο σε μόλις 95 τον Απρίλιο.
Μάλιστα σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία εξάπλωσης της γρίπης, θα έπρεπε η Αυστραλία να έχει σε διάστημα τριών μηνών 18.667 κρούσματα.
Επομένως η εξέλιξη αυτή ήταν μία απρόβλεπτη ενθαρρυντική συνέπεια των μέτρων που επιβλήθηκαν για την εξάπλωση του COVID-19 και τα οποία ωφέλησαν και τον περιορισμό της εποχιακής γρίπης.
Οι Έλληνες επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό κάτι τέτοιο να ισχύσει και στην Ελλάδα, καθώς ήδη έχουν ληφθεί πληθώρα μέτρων που προστατεύουν από κάθε άλλο μικρόβιο.
Πρώτο και καλύτερο μέτρο είναι φυσικά η χρήση μάσκας, η οποία αν χρησιμοποιηθεί από όλους όπως πρέπει θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της γρίπης τον χειμώνα.
Μακάρι η θεωρία να ισχύσει και στην πράξηΈνα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση, καθώς παραμένει κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο, είναι το κατά πόσο δύσκολο είναι να κολλήσει κάποιος κοροναϊό, αν έχει προσβληθεί ήδη από γρίπη.
Η θεωρία λέει πως όποιος έχει γρίπη είναι δύσκολο να κολλήσει για ένα διάστημα οποιαδήποτε άλλο μικρόβιο, καθώς ο οργανισμός του δημιουργεί μία ασπίδα απέναντι σε όποιον «απειλητικό εχθρό».
Αυτό μπορεί να σημαίνει πως αν κάποιος έχει γρίπη ενδεχομένως έχει λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει κοροναϊό για ένα μικρό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι ακόμη γνωστή η συμπεριφορά του Covid-19 σε οργανισμό που έχει προσβληθεί από γρίπη ενώ η μικρή περίοδος «ανοσίας» συνήθως δεν ισχύει για ασθενή με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Κοκτέιλ γρίπης-κοροναϊού: Φόβοι και αβεβαιότητεςΦυσικά όλα αυτά τα μέτρα, οι ενημερώσεις και οι συμβουλές από το ΕΣΥ και τους ειδικούς έχουν μεγάλη σημασία, καθώς το «κοκτέιλ» γρίπης και κοροναϊού μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει προβλήματα.
Πρώτον μια «κακή» σεζόν γρίπης σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης μέχρι στιγμής στη χώρα μας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.
Με άλλα λόγια αν έχουμε πολλούς βαριά ασθενείς με γρίπη και πολλούς βαριά νοσούντες από κοροναϊό τότε θα πιεστεί το σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα οι ΜΕΘ.
Η άλλη μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι πως θα αντιδράσει ο οργανισμός ασθενών αν χτυπηθούν από κοροναϊό και γρίπη μαζί.
Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος προσβληθεί από κοροναϊό και γρίπη μαζί, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει πιο βαριά συμπτώματα, πόσο μάλλον ο ασθενής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
Εμβόλιο γρίπης και παιδιάΈνα άλλο ερώτημα που έχει προκύψει είναι το αν τελικά πρέπει όλα τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης ή όχι.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θα πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά που είναι στις ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά και υγιή παιδιά που είτε στο σπίτι τους υπάρχει μωρό κάτω των 6 μηνών είτε ζουν με κάποιο άλλο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.
Ειδικότερα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά που έχουν τις παρακάτω παθήσεις:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειεςΚαρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχήΑνοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)Μεταμόσχευση οργάνουΔρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημαΧρόνια νεφροπάθειαΝευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματαΠαιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.Με νοσογόνο παχυσαρκία.Ωστόσο κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά καθώς αυτά είναι η κύρια πηγή διασπορά της γρίπης στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως αυτό δεν είναι αναγκαίο στην παρούσα φάση, καθώς πρωταρχικός στόχος είναι να εμβολιαστούν απευθείας οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν, κατά προτεραιότητα, το αντιγριπικό εμβόλιοΕπίσης σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. ‘Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4. ‘Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6. ‘Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9. ‘Αστεγοι.
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Πότε πρέπει να γίνεται για να είναι αποτελεσματικόΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Πάνω από 350 σήμερα τα νέα κρούσματα - Μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας οι περισσότεροι
- «The Booth»: Η χαμηλή τηλεθέαση και το μεγάλο λάθος του Open
- Το «ευχαριστώ» Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Ράνια Τζίμα: Δεν είμαστε κληρονόμοι κάποιας δυναστείας, ούτε εγώ ούτε ο Γαβριήλ
- Η ανάρτηση του Ευθύμη Λέκκα για το πατρικό του: Οι αναμνήσεις δεν χάνονται στην πλημμύρα
- Φίδι αρπάζει ψάρι που ψάρεψε εξάχρονος
- Άρχισαν τα... όργανα με Ουάρντα στο Βόλο (videos)
- Εμβόλιο γρίπης : Οι οδηγίες του Υπ. Υγείας – Ποιοι πρέπει να το κάνουν και πότε
- Ηράκλειο: Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 65χρονος
- Άγριες Μέλισσες - Νίκος Πολίτης: Ο αδελφός του Κώστα Μαρτάκη «εισβάλλει» στη σειρά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- ΕΝΦΙΑ: Ποιοι πρέπει να διορθώσουν τα εκκαθαριστικά – Που εντοπίζονται τα περισσότερα λάθη
- Ρινικό σπρέι θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον κοροναϊό στη ρίζα του
- ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα στον Πομπέο και πήρε το απόλυτο τίποτα
- Σούδα: Κι όμως, τη βάση την κατασκεύασαν… οι Τούρκοι
- Θετικός στον κοροναϊό παραμένει ο Μπερλουσκόνι - Εναν μήνα μετά
- Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Καρφιά» Ρωσίας για τη στάση της Τουρκίας
- «Κοκτέιλ» γρίπης – κοροναϊού: Το καλό και το κακό σενάριο για τον χειμώνα στην Ελλάδα
- Εφτασε στη Θεσσαλονίκη η Κρασνοντάρ
- Γερμανός λοιμωξιολόγος: Είμαστε απροετοίμαστοι για τις ψυχολογικές συνέπειες του κοροναϊού
- Περισσότεροι από 900 πρόσφυγες μεταφέρονται από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Κοκτέιλ» γρίπης – κοροναϊού: Το καλό και το κακό σενάριο για τον χειμώνα στην Ελλάδα
- Γερμανός λοιμωξιολόγος: Είμαστε απροετοίμαστοι για τις ψυχολογικές συνέπειες του κοροναϊού
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 14:00
- Σούδα: Κι όμως, τη βάση την κατασκεύασαν… οι Τούρκοι
- Ρινικό σπρέι θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον κοροναϊό στη ρίζα του
- Εφτασε στη Θεσσαλονίκη η Κρασνοντάρ
- Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Καρφιά» Ρωσίας για τη στάση της Τουρκίας
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 16:00
- ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα στον Πομπέο και πήρε το απόλυτο τίποτα
- Περισσότεροι από 900 πρόσφυγες μεταφέρονται από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μόσχα: Ο Πούτιν θα κάνει το εμβόλιο Σπούτνικ για τον κορονοϊό
- Έξαλλο το προσωπικό με την Ελισάβετ: Εξεγέρθηκαν, δεν θέλουν να κάνουν μαζί της Χριστούγεννα -Εκνευρισμένη η βασίλισσα
- «Οχι άλλο χρήμα στ' αφεντικά - Τα διαφημιστικά μηνύματα για τη δημόσια υγεία να είναι δωρεάν»
- Ωχ, εκπομπή για τη γλώσσα από τη Βίκυ Φλέσσα
- Μήνυμα ελπίδας από τον ΠΟΥ την ίδια ώρα που φουντώνει η πανδημία
- Το κόκκινο της ασφάλτου
- Markopoulo Park: Στον ΧΑΒΙΛΝΤΑΡ το Κύπελλο Ακροπόλεως – Πλήθος νικητών στο ΣΚΟΡ 6
- Το «ευχαριστώ» Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Ο δράστης της επίθεσης στα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα
- Big Brother spoiler: Πιάνονται στα χέρια, Άννα Μαρία και Πυργίδης