Κολχικίνη : Πώς η ελληνική ιδέα έγινε ισχυρό πανδημικό όπλο
Οταν οι ερευνητές ξεκινούν να μελετούν μία υπόθεση οδηγούνται σε αβέβαια μονοπάτια. Η περίπτωση της κολχικίνης δεν διαφέρει και ίσως ποτέ να μην αποκαλυπτόταν ότι αποτελεί ένα «κρυφό χαρτί» στον πόλεμο κατά του SARS-CoV-2 εάν δεν έμπαινε στο μικροσκόπιο έμπειρων επιστημόνων με ειδίκευση στην καρδιολογία που γνωρίζουν τις «ιδιότητες» της παλιάς αυτής δραστικής ουσίας.
«Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδωνα Δευτεραίο και εποπτεύοντα τον ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ,
Και συνεχίζει: «Οταν ξεκίνησε η πανδημία παρατηρήθηκε πως αρκετοί ασθενείς που διασωληνώνονταν ή κατέληγαν είχαν υποκείμενη νόσο της καρδιάς. Επίσης είδαμε ότι 60% αυτών που εισάγονται στις ΜΕΘ είχαν ενεργή μυοκαρδική βλάβη. Και τρίτον διαπιστώθηκε ότι ο ιός αυτός προξενεί μία καλπάζουσα φλεγμονή που χτυπάει όλα τα ζωτικά όργανα, από τους πνεύμονες έως την καρδιά (γνωστή και ως «καταιγίδα κυτταροκινών»). Ολα τα παραπάνω μας οδήγησαν στη σκέψη ότι εάν χορηγήσουμε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο με αποδεδειγμένη καρδιοπροστασία πιθανόν να αποφεύγονταν οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19».
Η ελληνική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και περίπου τρεις μήνες μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open». Ειδικότερα, η μελέτη που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe) και των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University) έφερε στο φως τα ευεργετικά αποτελέσματα της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους με Covid-19.
«Ηταν η πρώτη μελέτη παγκοσμίως που εστίαζε στη δράση της κολχικίνης έναντι του ιού SARS-CoV-2», υπογραμμίζει ο κ. Σιάσος, διευκρινίζοντας πως εκείνη την περίοδο οι περισσότεροι «επένδυαν» στην εύρεση αντιιικής αγωγής. Τη ν«GRECCO-19» ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ενώ μια αντίστοιχη μεγάλη έρευνα («RECOVERY») διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τουλάχιστον 175 κέντρα.
Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Καρδιολογίας
Τα ευρήματα των ελλήνων επιστημόνων επιβεβαιώθηκαν μόλις το περασμένο Σάββατο από τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη στον Καναδά, σε δείγμα 4.488 εξω-νοσοκομειακών ασθενών. Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί ότι στηδιπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, που οργανώθηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ («COLCORONA») συμμετείχε και η Ελλάδα, συμβάλλοντας στις επιστημονικές εξελίξεις.
Μικρές δόσεις
Μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια που είχαν παρατηρήσει οι έλληνες ειδικοί έπειτα από την πολυετή έρευνά τους σχετικά με τη δράση της κολχικίνης είναι ότι «δρα αποτελεσματικά σε μικρές δόσεις και συνεπώς δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες συγκριτικά με άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα», τονίζει από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στην Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, Γιώργος Γιαννόπουλος.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ίδιο, όταν χορηγείται σε υψηλότερες δόσεις πιθανόν να προκαλέσει διάρροιες, ναυτία εμέτους, όμως στην περίπτωση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 δεν απαιτείται μεγάλη δοσολογία. «Και μπορεί να μοιάζει περίεργο που οι μελέτες αυτές δεν ξεκίνησαν σε πνευμονολογικά ή λοιμωξιολογικά κέντρα -από επιστήμονες με μάχιμη ειδικότητα εν μέσω πανδημίας - όμως οι καρδιολόγοι ήταν εκείνοι που είχαν τη συγκεκριμένη εμπειρία», προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος που δεν ξεχνά να τονίσει ότι στην Ελλάδα πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως είναι η γραφειοκρατία, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην εγχώρια ερευνητική «μηχανή».
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που προσφέρουμε σε όλο τον κόσμο την πρώτη από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην παγκόσμια υγεία και να αποτρέψει της επιπλοκές της νόσου Covid-19 σε εκατομμύρια ασθενείς» δήλωνε την Κυριακή ο Dr. Jean-Claude Tardif, καθηγητής-διευθυντής του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Μόντρεαλ και επικεφαλής της μελέτης «COLCORONA».
Μάλιστα, είχε ήδη πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα εντάχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς η κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι τους, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις αυτές «προσφέρουν ελπίδα στους πολίτες».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Έπεσε νεκρός λίγες ώρες αφού έκανε το εμβόλιο για τον κορονοϊό
- Survivor: Πιάστηκαν στα χέρια οι παίκτες και ο λόγος είναι σοβαρός
- Συγκλονίζει ο Καλλιάνος: Ο αδελφός μου νοσηλεύεται με κορονοϊό - Δεν έπεφτε ο πυρετός για 10η ημέρα
- Καιρός: Χιονοκαταιγίδα στη Ροδόπη – Εντυπωσιακές εικόνες (vid)
- Ανησυχία για τα 842 σημερινά κρούσματα - Μπορεί να αναθεωρηθούν τα μέτρα
- Βρετανία: Κοκτέιλ φαρμάκων εμποδίζει στο 100% τη μόλυνση από κορωνοϊό
- Σήφης Βαλυράκης : Τι απαντά το υπουργείο ναυτιλίας στις καταγγελίες για ανθρωποκτονία
- ΕΡΤ2: «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» – Μια συγκλονιστική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα
- ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Βαθιά μπλεγμένες σε επικίνδυνα σχέδια
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κολχικίνη : Πώς η ελληνική ιδέα έγινε ισχυρό πανδημικό όπλο
- Μετάλλαξη : Ψάχνουν πότε ήρθε στην Ελλάδα το νέο στέλεχος του κοροναϊού
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης : Οταν ο κ. Τσίπρας απειλεί τον Τύπο…
- Ανέτοιμες οι φαρμακευτικές για την επόμενη πανδημία
- Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός: Και να μπορούσε, δεν τον άφησαν
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κολχικίνη : Πώς η ελληνική ιδέα έγινε ισχυρό πανδημικό όπλο
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης : Οταν ο κ. Τσίπρας απειλεί τον Τύπο…
- Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός: Και να μπορούσε, δεν τον άφησαν
- Ανέτοιμες οι φαρμακευτικές για την επόμενη πανδημία
- Μετάλλαξη : Ψάχνουν πότε ήρθε στην Ελλάδα το νέο στέλεχος του κοροναϊού
- Σήφης Βαλυράκης : Γενετικό υλικό από την προπέλα συλλέγουν οι Αρχές
- Βαθμολογία : Ανέβηκε στη δεύτερη θέση ο Άρης
- Πρώτο τηλεφώνημα Μπάιντεν και Πούτιν
- Λιμενικό : Άκαρπες οι έρευνες για 81χρονο αγνοούμενο στο Αγκίστρι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γαλλία: Το Κέντρο Πομπιντού θα κλείσει για ανακαίνιση από το 2023 και για 4 χρόνια
- Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινούν την Παρασκευή οι πληρωμές - Δείτε τους πίνακες
- Κορονοϊός στο Μεξικό: 1.743 θάνατοι σε 24 ώρες - Με ήπια συμπτώματα πρόεδρος Ομπραδόρ
- Αποστόλης Τότσικας: "Δεν μπορώ τα ρηχά"
- ΗΠΑ: Η πανδημία κόστισε 240 δις δολάρια στη βιομηχανία εστιατορίων το 2020
- Τουρκία : Το 82% έκρινε πιο σημαντικό έργο του 2020 τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμ
- Κολομβία: Τριήμερο «εθνικό πένθος» για τον θάνατο του υπουργού Άμυνας και τα θύματα της πανδημίας
- Έλα στη θέση μου επεισόδιο 94: Τι θα γίνει την Τετάρτη 27/01 – Ο Φώτης χάνει την εμπιστοσύνη της Βάνας
- Ο καιρός τρελάθηκε σε Αριζόνα, Νεβάδα και Καλιφόρνια
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης