Κόλπος Ομάν: Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για την επίθεση σε τάνκερ

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν, τα οποία φέρονται να αποτέλεσαν στόχο «επιθέσεων» και σύμφωνα με τους αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ υπάρχουν φόβοι για ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (13/6) όταν και άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες του κόσμου παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

«Έκρηξη δεξαμενόπλοιων στον κόλπο του Ομάν: Διεσώθη το πλήρωμα» γράφει το βρετανικό BBC.

«Επιθέσεις

σε πετρελαιοφόρα κοντά στο Ορμούζ: Φόβοι για σύγκρουση» αναφέρει το Bloomberg.

Για «διαδοχικές εκρήξεις και πληρώματα που εγκατέλειψαν τα πλοία με ασφάλεια χωρίς να αναφερθούν θύματα» έκανε λόγο η ιστοσελίδα ναυτιλιακών ειδήσεων Trade Winds.

Για «υποψίες επίθεσης στον κόλπο του Ομάν» μιλάει η ιστοσελίδα World Maritime News.

«Επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν» γράφει ο Guardian.

Στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου στέκεται η ιστοσελίδα Market Watch: «Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται μετά από επίθεση που δέχτηκαν δύο δεξαμενόπλοια κοντά στο Στενό του Ορμούζ».

«Επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, φόβοι για διαρροή πετρελαίου» γράφει το Reuters.

Οι κινήσεις από δω και πέρα

Το βασικό ζήτημα πλέον είναι να προσδιοριστεί τι ακριβώς προκάλεσε τη ζημιά στα δύο δεξαμενόπλοια. Αυτό από μόνο του θα παράσχει ισχυρές ενδείξεις για το ποιος μπορεί να έχει πραγματοποιήσει τις «επιθέσεις».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή ναυτική παρουσία στην περιοχή και θα έχουν αρκετούς τρόπους για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με το συμβάν.

Όπως αναφέρει ο διπλωματικό συντάκτης του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα είναι σε θέση να ανακτήσουν αρκετά από τα θραύσματα των επιθέσεων, ώστε «να παρουσιάσουν αξιόπιστα στοιχεία και να εντοπίσουν την "πηγή" τους».

Το τι θα συμβεί μετά είναι ζήτημα στρατηγικής κρίσης, επισημαίνει ο ίδιος.

Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία συνιστούν ήδη «αυτοσυγκράτηση» για τον φόβο μιας ραγδαίας κλιμάκωσης.

Ωστόσο, από μόνη της η ενέργεια αυτή, δηλαδή η επίθεση σε δύο εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα, αποτελεί μια εξαιρετικά βαρυσήμαντη πράξη.

Μάλιστα στην σημερινή επίθεση -σε αντίθεση με το σαμποτάζ του περασμένου μήνα- κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Το χρονικό της υπόθεσης

Από το πρωί ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος τις ανησυχητικές εξελίξεις στον Κόλπο του Ομάν, μετά τις «επιθέσεις» σε δύο τάνκερ, οι οποίες έρχονται σχεδόν ένα μήνα μετά από παρόμοια περιστατικά στην περιοχή.

Στη Μέση Ανατολή έχει σημάνει συναγερμός μετά τις ισχυρές εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία φέρεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail».

#BREAKING latest Pictures from onboard the Front Altair.#Oman pic.twitter.com/rCg2aDYOJA

— The Angel's Sword (@IamPakWarrior) June 13, 2019

Το πρώτο τάνκερ, της MT Front Altair, με σημαία «Νήσων Μάρσαλ», χτυπήθηκε από τορπίλη, ενώ το δεύτερο, το «Kokuka Courageous» (με σημαία Παναμά) φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα.

Exclusive video by @uunionnews shows one of the tankers attacked near #Oman gulf on fire. pic.twitter.com/msKLPfAcHn

— Suleiman Maswadeh סולימאן מסוודה (@SuleimanMas1) June 13, 2019

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες σχετικά με την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Front Altair είναι συγκεχυμένες.

Αυτό, διότι στην αρχή κάποια ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσαν ότι πετρελαιοφόρο Front Altair είχε βυθιστεί. Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας διέψευσε ότι το τάνκερ έχει βυθιστεί, λέγοντας ότι ακόμα επιπλέει αλλά φλέγεται.

مدير برنامج الأمن والدفاع في مركز الخليج للأبحاث د. مصطفى العاني: #أميركا ربما تلجأ لضرب السفن الإيرانية ردا على أعمالها العدائية pic.twitter.com/BNzY7tprRH

— الحدث (@AlHadath) June 13, 2019

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχουν διασωθεί και τα 44 άτομα που βρίσκονταν στο πλήρωμα και των δύο πλοίων (21 στο Kokuka Courageous και 23 στο Front Altair).

Aerial footage shows one of the oil tankers targeted in the Sea of Oman#SeaofOman
#جريدة_القدس #اخبار #فلسطين #اليوم #الشرق_الأوسط pic.twitter.com/GhTWWAuls4

— جريدة القدس (@alqudsnewspaper) June 13, 2019

Τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο περιστατικό;

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό τον τελευταίο μήνα που αφορά τη ναυτιλία κοντά στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου περνάει τουλάχιστον το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Earlier this morning, two #tankers, #FrontAltair & #Kokuka Courageous, were reportedly torpedoed off the coast of #Oman. Watch their final movements before the reported #incidents in this past track video and learn more here: https://t.co/Odj8NYkkSm #marinetraffic pic.twitter.com/78XRuBorut

— MarineTraffic (@MarineTraffic) June 13, 2019

Τον περασμένο Μάιο, τέσσερα δεξαμενόπλοια επλήγησαν από εκρηκτικές συσκευές κοντά σε λιμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια έκθεση που παρουσίασαν από κοινού τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν τοποθετηθεί εκεί από δύτες, χωρίς ωστόσο να επιρρίπτουν ευθύνη σε κάποια χώρα.

Αλλά σε αυτό το περιστατικό η ζημιά ήταν μικρή. Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό, δεδομένου ότι και τα δύο δεξαμενόπλοια βρίσκονταν εν κινήσει, σύμφωνα με όσα αναφέρει μέσα από την ιστοσελίδα του BBC ο συντάκτης ασφαλείας, Φρανκ Γκάρντνερ. Τα πλοία, συνεχίζει, εξέρχονταν από τον Κόλπο του Ομάν.

Αναρωτιέται λοιπόν κάποιος τι ήταν αυτό που προκάλεσε τέτοια ζημιά που θεωρήθηκε απαραίτητο να εκκενωθούν τα πλοία.

Το Ιράν δήλωσε ότι είναι ύποπτο ότι το περιστατικό αυτό συνέβη ακριβώς την περίοδο που φιλοξενούσε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Reported attacks on Japan-related tankers occurred while PM @AbeShinzo was meeting with Ayatollah @khamenei_ir for extensive and friendly talks.

Suspicious doesn't begin to describe what likely transpired this morning.

Iran's proposed Regional Dialogue Forum is imperative.

— Javad Zarif (@JZarif) June 13, 2019

Γιατί «τρομάζει» τόσο πολύ η υπόθεση;

Ο κόλπος του Ομάν βρίσκεται στο ένα άκρο του στρατηγικού στενού Ορμούζ. Ένα τέτοιο περιστατικό, προκαλεί φόβο, διότι θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση σε μια ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή λωρίδα, μέσω της οποίας διακινούνται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις αρχές Μαίου, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά B-52, ως απάντηση σε σχέδιο, που λέγεται ότι οργάνωσαν δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν στόχο να επιτεθούν στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, διατηρεί μια πολύ σκληρή γραμμή προς το Ιράν, κατηγορώντας ως μια αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν απάντησε σκληρά, απορρίπτοντας τους χαρακτηρισμούς και κατηγορώντας τις ΗΠΑ για επιθετική συμπεριφορά.

Τέτοιου είδους εντάσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση μετά τις επιθέσεις στα ορυχεία της 12ης Μαΐου στα ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ έκαναν λόγο για δράση κάποιου, ο οποίος λειτουργεί για λογαριασμό κάποιας κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ έδειξαν την κυβέρνηση του Ιράν, μια κατηγορία που η Τεχεράνη και πάλι τη αρνήθηκε.

«Έκρηξη» στις τιμές πετρελαίου

Άλμα σχεδόν 3% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στον Κόλπο έπειτα από δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», σύμφωνα με τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ.

Γύρω στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 1,70 δολάριο (2,83%) στα 61,67 δολάρια. Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,38 δολάριο (2,70%) στα 52,52 δολάρια.

Το χρονικό της επίθεσης

Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας και δέχθηκε «επίθεση» καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, όπως ανακοίνωσαν οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας και διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου «International Tanker Management», ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Σύμφωνα με το Associated Press, η βρετανική Ένωση για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ενημέρωσε αρχικά για «απροσδιόριστο συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν, συνιστώντας «εξαιρετική προσοχή», εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε στο Ιράν.

Η UK Maritime Trade Operations που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του βρετανικού ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο συμβάν, που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν (κατά πληροφορίες, μόλις 45 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές), σημειώνοντας πως «η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν γνώση του περιστατικού το οποίο διερευνάται».

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επικαλούμενη το δορυφορικό δίκτυο Al-Mayadeen, ανέφερε πως τα δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση – χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τους υπαίτιους και τα κίνητρα του πλήγματος.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τέσσερις πηγές από το χώρο της ναυτιλίας και του εμπορίου, τα δύο δεξαμενόπλοια έχουν εκκενωθεί, με τα πληρώματα αμφότερων να είναι ασφαλή. Οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν τα δύο τάνκερ ως το Front Altair υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous υπό σημαία Παναμά.

Όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA το Ιράν προσέφερε βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια», το ένα με σημαία Παναμά, το άλλο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπειτα από ένα «ατύχημα» που προκάλεσε πυρκαγιά στα πλοία αυτά στη θάλασσα του Ομάν.

«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».

Σύμφωνα με το IRNA, το πρώτο ατύχημα συνέβη στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

«Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο.

Το IRNA επικαλείται πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο αυτό μετέφερε μεθανόλη που είχε φορτωθεί σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και προοριζόταν για τη Σιγκαπούρη.

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», έναν μήνα αφότου παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε τέσσερα πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

To Kokuka

Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά. Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace. «Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Keywords
μμε, μμε, ομαν, κολπος, on fire, βομβα mall, bbc, bloomberg, news, guardian, πετρελαιο, market, watch, reuters, ηπα, γαλλια, pictures, onboard, front, twitter, sword, exclusive, video, gulf, fire, sea, σημαίνει, coast, track, https, ηαε, οηε, begin, forum, μαΐου, δραση, ελλαδα, εταιρεία, tanker, press, συγκεκριμένο, ship, ace, νεα κυβερνηση, φωτια, εκλογες ηπα, γερμανια, γνωση, ηαε, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θαλασσα, ιραν, οηε, σημερινη, τηλεοραση, φωτογραφιες, ωρα, bbc, bloomberg, guardian, news, reuters, αυξηση, αραβικα, ατυχημα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, δευτερο, δυναμη, δολαριο, δικτυο, εκθεση, εβδομαδα, ενεργεια, ερχονται, εταιρεία, ευθυνη, εφημεριδα, ζημια, ιδια, υποθεση, καταρ, κυβερνηση, λογο, μαΐου, ναυτιλια, νερο, νορβηγια, ομπρελα, ορυχεια, πλοια, πλοιο, πρωι, σαουδικη αραβια, συγκεκριμένο, σιγκαπουρη, σχεδιο, σωσιβια, τιμη, τρια, ace, ασφαλεια, begin, coast, ενωση, forum, front, fire, gulf, ship, https, χωρα, watch, japan, market, onboard, on fire, πηγες, pictures, πληροφοριες, press, σημαια, σημαίνει, sword, tanker, track, sea
Τυχαία Θέματα