Κόλπος του Ομάν: Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν. Πρόκειται για το τάνκερ «St. Nikolas» (πρώην Suez Rajan), σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Στο τάνκερ ανέβηκαν ένοπλοι το πρωί της Πέμπτης, οι οποίοι σύμφωνα με την Τεχεράνη ανήκουν στο Πολεμικό

της Ναυτικό. Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey δήλωσε ότι «έξι μαυροντυμένοι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο τάνκερ. Οι άνδρες είχαν κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης κατά την εισβολή.

Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, κοντά στην πόλη του Ομάν, Σοχάρ, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε ένα άρθρο που αναγνωρίζει την κατάσχεση από το ναυτικό του Ιράν. Το άρθρο δεν προσδιορίζει ποιο είναι το πλοίο, αλλά αναφέρει ότι η κατάσχεση έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής.

«Το Πολεμικό Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την κατάσχεση ενός αμερικανικού πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν με δικαστική εντολή», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του Στρατού την Πέμπτη.

Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Μετά την κατάσχεση του τάνκερ πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Δεν είναι σαφές γιατί τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν το τάνκερ ως αμερικανικό σκάφος.

Έλληνας ναυτικός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος

Το πλήρωμα του τάνκερ αποτελείται από 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας, ανέφερε ο φορέας εκμετάλλευσης, προσθέτοντας ότι το πλοίο είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Tupras.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας ο Έλληνας ναυτικός είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

The tanker which the Iranians have boarded today in the Gulf of Oman is the ST NIKOLAS (9524475); carrying Iraqi oil. Formerly known as the SUEZ RAJAN; she was seized by the US government for having transported a million barrels of Iranian oil in connection to a US company. pic.twitter.com/0eMLbtIjwO

— TankerTrackers.com, Inc. (@TankerTrackers) January 11, 2024

Η διαμάχη ΗΠΑΙράν για το τάνκερ

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλακεί και σε υπόθεση παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ παράλληλα έχουν και νομοθεσία σε ισχύ που επιβάλλει περιουσιακά στοιχεία οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές να χρησιμοποιούνται για αποζημίωση θυμάτων τρομοκρατίας, όπως π.χ. τα θύματα της 11/09/2001.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ενώ παράλληλα υπήρξε και αίτημα κατάσχεσης του φορτίου του συγκεκριμένου πλοίου, επειδή θεωρήθηκε ότι τα χρήματα από την πώλησή του θα κατέληγαν στους Φρουρούς της Επανάστασης που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαμάχης το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης για μήνες. Τελικά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation θα δηλώσει ένοχη στη βάρος της κατηγορία, θα πληρώσει πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα συμμορφωθεί στο αίτημα κατάσχεσης του φορτίου, που τελικά θα μεταφορτωθεί τον περασμένο Αύγουστο. Οι αμερικάνικες αρχές είχαν θεωρήσει την υπόθεση μια μεγάλη επιτυχία τους.

Στη συνέχεια το πλοίο θα μετονομαστεί από Suez Rajan  σε St Nikolas και θα αναχωρήσει από το Χιούστον του Τέξας.

Έτσι η τρέχουσα εξέλιξη με την κατάληψη του πλοίου ενώ αυτό μετέφερε πετρέλαιο από την Μπάσρα του Ιράκ προς την Τουρκία και την ανακατεύθυνσή του προς ιρανικό λιμάνι, αποτελεί ένα είδος απάντησης της Τεχεράνης.

Τι λέει η διαχειρίστρια εταιρεία

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Keywords
Τυχαία Θέματα