Κοντά σε συμφωνία η ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ

Κοντά σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης βρίσκονται η ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ, όπως έγινε γνωστό από πηγές της πρώτης μετά τη συνάντηση των διοικήσεων των δύο εταιρειών που πραγματοποιήθηκε απόψε, Τρίτη, στα γραφεία της ΔΕΗ.

Κατά τις πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει μείωση του όγκου της παραγωγής νικελίου (άρα και της κατανάλωσης ρεύματος) της

ΛΑΡΚΟ, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από τις διεθνείς τιμές του προϊόντος.

Θα υπάρχουν επίσης εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή τουλάχιστον της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργεια, ώστε να μην αυξάνονται οι συσσωρευμένες οφειλές.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι διαβουλεύσεις που αφορούν την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών είναι πυρετώδεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι από πλευράς ΔΕΗ τίθεται ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας η δέσμευση της ΛΑΡΚΟ για την αποπληρωμή τουλάχιστον της τρέχουσας κατανάλωσης ρεύματος, με αξιόπιστες εγγυήσεις για την τήρηση του εν λόγω όρου, που μπορεί να περιλαμβάνουν και την εκχώρηση τιμολογίων πελατών της ΛΑΡΚΟ.

Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο εταιρείες, έως τώρα σε υπηρεσιακό επίπεδο, ξεκίνησε έπειτα από μεσολαβητική παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη. Πέρα από τη μεταβίβαση πρόσθετων χρηματορροών στη ΔΕΗ, το πλαίσιο που έθετε ο κ. Σταθάκης είναι να προσαρμόσει επίσης η ΛΑΡΚΟ το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, καθώς και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

Nα σημειωθεί πως η ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη παραγωγός εταιρεία σιδηρονικελίου στην Ε.Ε., καλύπτοντας το 5% των αναγκών της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο μέταλλο (βασικό συστατικό για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα). Το 2016 η εταιρεία παρήγαγε 17.071 τόνους νικελίου (το 2017 υπολογίζονται σε 17.500). Από την άλλη πλευρά όμως τόσο η εξόρυξη όσο και ο τρόπος κατεργασίας της πρώτης ύλης είναι κοστοβόρα και το τελικό αποτέλεσμα που εξάγεται και πωλείται σε χαμηλές τιμές (λόγω πτώσης τιμών νικελίου) δεν μπορεί να καταστήσει κερδοφόρα την επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα