Κοροναϊός - Ισπανία: Στους 598 οι νεκροί - Κοινό μέτωπο απέναντι σε έναν αόρατο και ανελέητο εχθρό ζήτησε ο Σάντσεθ

Με τους νεκρούς να έχουν φθάσει τους 598, όπως ανακοίνωσε  ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, η Ισπανία είναι η δεύτερη πληγείσα χώρα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.

Ειδικότερα σε 13.716 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ισπανία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 598.

Συγκριτικά, την Τρίτη τα κρούσματα ανέρχονταν στα 11.178 (αύξηση 18%) και οι θάνατοι στους 491 (αύξηση 21,8%). 774 άτομα έχουν εισηχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 1.081 άτομα με συμπτώματα έχουν πάρει εξιτήριο.

Στο

μεταξύ η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης του κοροναϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μιλώντας σήμερα σε ένα σχεδόν άδειο κοινοβούλιο και κάλεσε όλους να συστρατευθούν στον «πόλεμο», όπως τον χαρακτήρισε, εναντίον του ιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο κοινοβούλιο, μόνο 28 βουλευτές και πέντε υπουργοί ήταν εκεί για να ακούσουν τον Σάντσεθ, με αποτέλεσμα η αίθουσα της βουλής των 350 μελών να είναι ασυνήθιστα άδεια.

«Δεν έχουμε περάσει ποτέ κάτι παρόμοιο και η κοινωνία μας, η οποία μεγάλωσε συνηθισμένη σε αλλαγές που διευρύνουν τις δυνατότητές μας για γνώση, υγεία και ζωή, βρίσκεται τώρα σε πόλεμο προκειμένου να προασπίσει όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα», είπε ο Σάντσεθ.

Ανάμεσα στις ομιλίες, ένας καθαριστής με μάσκα και γάντια ανέβαινε τα σκαλιά που οδηγούν στο βήμα του ομιλητή για να απολυμάνει την κουπαστή, καθώς και το έδρανο και τα μικρόφωνα.

«Είναι σαφές πως το ετήσιο ΑΕΠ θα μειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2020 δεν θα έχει 12 μήνες, αλλά 10, ακόμη και εννέα», είπε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο.

«Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της απασχόλησης και τη διάρθρωση της παραγωγής όσο διαρκεί η κρίση χωρίς μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά, στο τέλος της κρίσης θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη, περιλαμβανομένου και ενός πιθανού ριμπάουντ που θα επιταχύνει τη δραστηριότητα», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τη βαναυσότητα μιας κρίσης που οδήγησε την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα, ο Σάντσεθ σημείωσε πως εκείνοι που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα από την ασθένεια δεν μπορούν να τους κάνουν μια κανονική κηδεία.

Ο Πάμπλο Κασάδο, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Σάντσεθ, παρότι είπε πως η κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει στο ξέσπασμα και θα έπρεπε να λάβει πολύ πιο δραστικά μέτρα.

Ο Κασάδο κάλεσε τους Ισπανούς να είναι ενωμένοι απέναντι σε έναν «αόρατο και ανελέητο εχθρό».

«Τώρα είναι η ώρα για να τραβήξουμε όλοι κουπί προς την ίδια κατεύθυνση», είπε.

Ο βουλευτής του ακροδεξιού Vox Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος κατηγόρησε κι αυτός την κυβέρνηση ότι έδρασε πολύ αργά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των συνόρων.

«Προσπαθήσατε να μας κάνετε όλους να πιστέψουμε πως η κρίση θα ήταν μικρότερη απ΄ό,τι είναι», είπε ο Εσπινόσα.«Η απόκρυψη της σοβαρότητας του προβλήματος εμποδίζει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού», είπε.

Η Ισπανία πήρε αρχικά λίγα μέτρα για να καταπολεμήσει την κρίση και στη συνέχεια κινήθηκε απότομα, κλείνοντας τα καταστήματα και περιορίζοντας τη δημόσια ζωή μόλις πριν από μία εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να ανεβαίνει στα ύψη.

Η Ισπανία ανακοίνωσε χθες ένα πακέτο 200 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να προστατεύσει τους εργαζομένους και άλλες ευάλωτες ομάδες που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού, περιλαμβανομένων κρατικών εγγυήσεων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις και βοήθειας για τις ευάλωτες ομάδες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος χαιρέτισε τα μέτρα: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω πως ο καθένας θα τα υποστηρίξει», είπε στη δημόσια ραδιοφωνία RNE.

Keywords
Τυχαία Θέματα