Κοροναϊός – Αυτοί είναι οι λόγοι για το ιβηρικό «θαύμα» με τους εμβολιασμούς

«Είναι πολλοί οι λόγοι για το ιβηρικό ‘θαύμα’», δηλαδή για τα εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμού και την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας σε Ισπανία και Πορτογαλία, ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βαρκελώνης, Μανώλης Κογεβίνας.

Τόνισε, ωστόσο, πως «είναι λίγο περίεργο να μιλάμε για θαύμα, για κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο, όταν έχουμε μια κατάσταση με 240 εκατομμύρια περιστατικά και πέντε εκατομμύρια νεκρούς».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, και στις δύο χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία, ήταν

πολύ μικρή η επιρροή των αντιεμβολιαστών, σε αντίθεση με τη Γαλλία για παράδειγμα.

Επίσης, υπάρχουν καλά οργανωμένα  συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις δύο χώρες, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δυνατότητα καλής οργάνωσης του εμβολιασμού – κάτι που δεν ήταν εύκολο, καθώς «ειδικά στην αρχή, που δεν είχαμε πολλά εμβόλια, επικρατούσε ένα οργανωτικό χάος», σημείωσε.

Ο κ. Κογεβίνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική σύμπνοια που υπήρχε, ακόμη και στην Ισπανία όπου υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με την Καταλονία και τους Βάσκους. «Ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Υπήρχε ένα μήνυμα, ότι ‘πρέπει να εμβολιαστούμε’. Υπήρχαν άλλες διαφορές, αλλά στο εμβόλιο πήγαν όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το τρομακτικό πρώτο κύμα της πανδημίας που φόβισε την Ισπανία και το τρομακτικό τρίτο κύμα της πανδημίας που φόβισε την Πορτογαλία.

«Στην Ελλάδα δεν ισχύει τίποτα από αυτά»

«Στην Ελλάδα, δεν ισχύουν καμία από αυτές τις συνθήκες. Ξεκινήσαμε από μια σχετικά σημαντική επιρροή αντιεξουσιαστών, όχι μόνο αντιεμβολιαστών, το οποίο είναι πρόβλημα όταν χρειάζεται να πείσεις την κοινωνία» επεσήμανε, κάνοντας αναφορά στο προβληματικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας, καθώς και στην έλλειψη πολιτικής σύμπνοιας.

Ερωτηθείς για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι είναι προφανές πως εκεί υπάρχουν πολλοί οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας «και μας ξαφνιάζει αυτό, γιατί είναι ένας άλλος κόσμος», όπως είπε.

«Να είσαι πεισμένος ότι με το εμβόλιο θα μας βάλει τσιπάκι ο Μπιλ Γκέιτς ή ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε μια οργάνωση παιδεραστίας, τι να πει κανείς; Δύσκολο να κάνεις ορθολογικές πολιτικές, όταν υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει ότι όλα δουλεύουν με συνωμοσίες. Στην Αμερική, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και είναι εντυπωσιακό. Μια από τις πιο πλούσιες οικονομίες του κόσμου, αυτοί που ανέπτυξαν πρώτοι τα εμβόλια, δεν μπορούν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Είναι τρομακτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κογεβίνας.

Για τη Ρωσία και την Κίνα, ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βαρκελώνης δήλωσε ότι χρησιμοποίησαν τα εμβόλια για να κάνουν εξωτερική πολιτική. «Η Ρωσία είναι ένα διαλυμένο κράτος. Στην Κίνα, το πρόβλημα είναι πως τα δύο κινεζικά εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε σοβαρότατο πρόβλημα την έλλειψη εμβολίων στις φτωχές χώρες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. «Το είδαμε με την κλιματική αλλαγή, το βλέπουμε και με τον Covid. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο ΠΟΥ έχουν υποβαθμιστεί. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες δεν μπορούν να πληρώσουν τα εμβόλια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα χειριστούν με σωστές υποδομές. Στις πλούσιες χώρες μιλάμε εγωιστικά για την τρίτη δόση, όταν στις χαμηλού εισοδήματος χώρες είναι στο 2,9% κατά μέσο όρο ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.

«Όταν έχουμε ενεργά πεδία της πανδημίας σε πολλές χώρες, θα βγουν μεταλλάξεις σαν την Δέλτα, που μας άλλαξε το πεδίο εντελώς», προειδοποίησε.

Ερωτηθείς τέλος για τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από τις δοκιμές, καθώς μειώνονται στο μισό τα σοβαρά περιστατικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το εμβόλιο και τα βασικά μέτρα προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα