Κοροναϊός – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αδύναμα συστήματα υγείας δοκιμάζουν τις αντοχές των ευρωπαϊκών κρατών
Το τέταρτο κύμα πανδημίας του κοροναϊού «χτυπά» ξανά την Ευρώπη, με λίγες χώρες να γλυτώνουν την εκ νέου ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω εποχής δεν βοηθούν την κατάσταση, καθώς ο ιός ευδοκιμεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ο εμβολιασμός αποδεικνύεται απαραίτητος αλλά όχι επαρκής για να περιοριστεί η διασπορά, και χώρες που έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα το καλοκαίρι, εξετάζουν την εφαρμογή νέων κανόνων για να ανακόψουν την αυξητική τάση κρουσμάτων και νοσηλειών.
Όπως
Το Politico παρουσιάζει μία έκθεση με στοιχεία για εμβολιασμούς, νέα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους σε όλη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλοντας και διαδραστικούς χάρτες. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, φαίνεται πως ο εμβολιασμός παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας περιορισμού της πανδημίας. Ωστόσο ο συνδυασμός μέτρων όπως η χρήση μάσκας ή το διαβατήριο εμβολιασμού αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών.
Δείτε τους διαδραστικούς χάρτες του Politico εδώ
Που κατατάσσονται οι χώρεςΠρώτη στην κατηγορία «επιτυχίας», σύμφωνα με έρευνα του Politico, είναι η Πορτογαλία, η οποία έχει περιορίσει επιτυχώς τις λοιμώξεις, τις νοσηλείες και τος θανάτους σε χαμηλά επίπεδα.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020, ενώ με μόλις ένα μικρό ποσοστό ενηλίκων εμβολιασμένων, η πανδημία εξαπλώνεται τάχιστα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οδηγώντας τα συστήματα υγείας τους προς την κατάρρευση.
Ταυτόχρονα, η επιτυχία ή η αποτυχία των χωρών έχει διαχωριστεί σε τέσσερις ομάδες ως εξής:Οι άριστες (Overachievers): Η επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία – όπου το 80% ή περισσότερο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως – μεταφράζεται άμεσα σε πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλειών.
Θα μπορούσαν και καλύτερα: Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού στο εύρος του 60% έως 75%, αλλά δεν είναι αρκετό για να ανακοπεί η αύξηση νέων κρουσμάτων. Επίσης, η χαλάρωση των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτέλεσε ισχυρό παράγοντα για την εμφάνιση νέων μολύνσεων.
Έχουν μείνει πίσω (Falling Behind): Τα τρία κράτη της Βαλτικής και ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Σλοβενία, αντιμετωπίζουν από τα υψηλότερα ποσοστά καθημερινών νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο ανθρώπων. Το ποσοστό εμβολιασμού της τάξεως του 50%, έχει αφήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους απροστάτευτο από τον ιό, ενώ οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πολύ υψηλότεροι από τους δυτικούς γείτονές τους.
Παλεύουν (Strugglers): Οι δύο χώρες που υστερούν περισσότερο στους εμβολιασμούς είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για το τρέχον κύμα του ιού, το οποίο οδηγεί σε υψηλά επίπεδα νοσηλειών.
Επιδημία ανεμβολίαστωνΣύμφωνα με τον επιδημιολόγο Zeeb, πρόκειται για μια «επιδημία των ανεμβολίαστων», όπως φαίνεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις χώρες της πρώτης κατηγορίας και τα πολύ υψηλά σε Ρουμανία και Βουλγαρία.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, «Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες πιέσεις από την πανδημία, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στη Δύση, ο υγειονομικός αντίκτυπος είναι πραγματικός και έντονος».
«Κατά τα άλλα, οι κλιματικές συνθήκες και η εξάπλωση της παραλλαγής Delta του κοροναϊού, είναι λόγοι να είμαστε σε επαγρύπνηση», επισημαίνει ο Βεράν.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Έρευνα για τους «άτρωτους» απέναντι στον ιό – Επικεφαλής ένας Έλληνας επιστήμοναςΦόβοι για τα συστήματα υγείαςΟ Zeeb φοβάται ότι τα συστήματα υγείας δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα άλλο κύμα. Όπως σημειώνει η «έκτακτη» κατάσταση πέρυσι δεν μπορεί να επαναληφθεί καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι τα συστήματα υγείας δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ξανά. Για αυτό επιμένει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τη μεγαλύτερη βοήθεια στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς μπορεί να αποτρέψει σοβαρές λοιμώξεις και θανάτους.
Σαν παράδειγμα φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικότερα, είναι καθησυχαστικά. Η Βρετανία έχει εμφανίσει εκτόξευση κρουσμάτων κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, καθώς τα σχολεία άνοιξαν ξανά και ξεκίνησε η έντονη κινητικότητα. Εντούτοις, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται, δεν έφτασαν σε επίπεδα προηγουμένων κυμάτων.
Παράλληλα όμως, σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, όπου τα κρούσματα αυξάνονται, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν οι νοσηλείες θα αυξηθούν απότομα ή όχι.
Η Ελλάδα στις χώρες που έχουν μείνει πίσωΜεταξύ των χωρών με διαθέσιμα δεδομένα, οι χώρες που έχουν λίγα νέα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν επίσης ποσοστά εμβολιασμού που ξεπερνούν το 30% μεταξύ των ατόμων κάτω των 18 ετών.
Οι Strugglers Βουλγαρία και Ρουμανία, παρουσιάζουν ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 4%. Η Κροατία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ελλάδα, στην κατηγορία Falling Behind, έχουν ποσοστά κάτω από 10% και αντιμετωπίζουν επίσης απότομες διακυμάνσεις στις μολύνσεις.
Επομένως, ενισχύεται η γενική πεποίθηση ότι είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες να φτάσουν όχι μόνο σε αξιοπρεπή επίπεδα εμβολιασμού, αλλά σε ποσοστά που ξεπερνούν το 80%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μετακόμισαν» ήδη στο στρατόπεδο του ΓΑΠ
- Μαζικά SMS στέλνει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους
- Θηριωδίες σε ζωολογικό κήπο της Γερμανίας - Είχαν σε κλουβί τον προπάππου του Κριστιάν Καρεμπέ!
- Πόρισμα – «φωτιά» για την καταδίωξη στο Πέραμα: Τις 32 σφαίρες τις έριξαν οι τρεις αστυνομικοί
- Συζυγοκτονία – Κρήτη: Νοσηλεύεται ο 54χρονος μετά τη δολοφονία της 48χρονης πρώην συζύγου του στην Ιεράπετρα – Σοκαριστικές αποκαλύψεις
- Σενάριο για ηχηρή αποχώρηση στον Ολυμπιακό – Απόφαση Μαρτίνς
- ΙΕΡΑ ΑΜΦΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ: Ποιο άμφιο λέγεται Οράριο και τι συμβολίζει
- Θέλουν τη Θεσσαλονίκη… Μπέργκαμο. Tσιμουδιά ο Ιβάν…
- Προχωρά άμεσα η σιδηροδρομική σύνδεση από τον σταθμό μέχρι την είσοδο του λιμανιού
- Πολεμικό Ναυτικό: Ενδιαφέρον της Αθήνας για τις ολλανδικές φρεγάτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Άστραψε και βρόντηξε ο Βαρθολομαίος κατά της Ρωσίας - «Σκασίλα μου που δεν με μνημνεύει»
- Διεθνές Συμπόσιο για την Επιτέλεση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Τα εισιτήρια του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα της Superleague2
- Κοροναϊός – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αδύναμα συστήματα υγείας δοκιμάζουν τις αντοχές των ευρωπαϊκών κρατών
- Ο Βαρθολομαίος για πρώτη φορά μιλάει για τη διαδοχή του - Πλήρης στήριξη στον Ελπιδοφόρο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κοροναϊός – Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αδύναμα συστήματα υγείας δοκιμάζουν τις αντοχές των ευρωπαϊκών κρατών
- Ο Βαρθολομαίος για πρώτη φορά μιλάει για τη διαδοχή του - Πλήρης στήριξη στον Ελπιδοφόρο
- Διεθνές Συμπόσιο για την Επιτέλεση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Άστραψε και βρόντηξε ο Βαρθολομαίος κατά της Ρωσίας - «Σκασίλα μου που δεν με μνημνεύει»
- Τα εισιτήρια του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα της Superleague2
- Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα – Πώς τον έπεισαν να παραδοθεί - Οι δύο παράγοντες που έπαιξαν ρόλο
- Κασιδιάρης – Ερχεται σκληρός πειθαρχικός έλεγχος για τον αμετανόητο Χρυσαυγίτη
- Σταϊκούρας – Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών δικαιώνει την κυβερνητική πολιτική
- Ζακ Κωστόπουλος – Αλλαγή αίθουσας για τη καλύτερη κάλυψη της δίκης ζητάει η ΕΣΗΕΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θέλουν να στείλουν πίσω στην Τουρκία το πλοίο με τους εκατοντάδες πρόσφυγες
- The Voice: Εμφανίσεις έκπληξη και… μπλοκαρίσματα!
- Κορονοϊός: Δοκιμάζεται η Β. Ελλάδα – Στο «κόκκινο» τα κρούσματα, «ασφυξία» στις ΜΕΘ
- Οι επιδιώξεις και οι προσδοκίες της Αθήνας στη μετά – Μέρκελ εποχή (video)
- Η Σ. Αραβία απέλασε τον Λιβανέζο πρεσβευτή, απαγόρευσε εισαγωγές από Λίβανο λόγω δηλώσεων Λιβανέζου υπουργού για την Υεμένη
- Ρωσία: Το 20% των Ρώσων θεωρούν ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση
- Super League 2-ΑΕΛ: Εξώδικο του Αλέξη Κούγια, ζητάει αναβολή της πρεμιέρας και νέα κλήρωση
- Ιταλία-G20: Όχι μόνον πολιτικές συναντήσεις - Οι ηγέτες θα μεταβούν στα θερμά λουτρά του Διοκλητιανού και στην Φοντάνα Ντι Τρέβι