Κοροναϊός : Είναι επικίνδυνη η απόφαση της Αγγλίας να… συνδυάσει διαφορετικά εμβόλια;

Η Βρετανία έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής σε παγκόσμιο πρωτοπόρο των εμβολιασμών, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους ρυθμούς με τους οποίους εγκρίνει τα υποψήφια εμβόλια, όμως παρά το γεγονός ότι ο υπόλοιπος πλανήτης έχει τα μάτια του στραμμένα επάνω της, δεν είναι όλοι έτοιμοι να ακολουθήσουν το δικό της μοντέλο, που φαίνεται να στηρίζεται περισσότερο σε ένα είδος πραγματισμού γύρω από τη δημόσια υγεία, παρά στην αυστηρή συμμόρφωση στα στοιχεία.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε και χρησιμοποίησε το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca,

όπως συνέβη νωρίτερα και με εκείνο των Pfizer/BioNTech. Η μεγαλύτερη καινοτομία της, όμως είναι η απόφαση να προσφέρει την πρώτη δόση οποιουδήποτε από τα δύο διαθέσιμα εμβόλια, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται με καθυστέρηση στις 12 εβδομάδες αντί για τις τρεις ή τέσσερις εβδομάδες που πρέπει υποχρεωτικά να μεσολαβούν μεταξύ των δύο δόσεων.

Συνδυασμός εμβολίων;

Και πλέον έχει έρθει στο φως μια νέα πληροφορία: Το προσωπικό του NHS έχει την άδεια, σε περιορισμένες περιπτώσεις, να… συνδυάσει αυτά τα δύο εμβόλια. Από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά εμβόλια και δεν είναι βέβαιο ότι οι προμήθειες θα αποδειχθούν επαρκείς (ιδιαιτέρως στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, η ζήτηση για το οποίο είναι υψηλή σε όλο τον κόσμο) το αγγλικό σύστημα υγείας έχει ανακοινώσει ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν αποκλείεται να λάβουν άλλη δόση τη δεύτερη φορά, αν αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο. Επομένως, εκείνοι που εμβολιάστηκαν με το προϊόν της Pfizer μπορεί την επόμενη φορά, αν δεν υπάρχουν αρκετές προμήθειες ή αν δεν έχει καταγραφεί ο τύπος εμβολίου που έλαβαν την πρώτη φορά, να λάβουν εκείνο της AstraZeneca, σύμφωνα με το εγχειρίδιο του Αγγλικού Συστήματος Υγείας για το προσωπικό. Η Σκωτία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αγγλίας, όμως η Ουαλία έχει ανακοινώσει ότι θα το αποφύγει.

Όμως σε αρκετές χώρες, και ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, που ήδη τηρούσαν επικριτική στάση απέναντι στη βρετανική προσέγγιση στο θέμα των εμβολίων, επικρατεί σκεπτικισμός απέναντι σε αυτή τη στρατηγική.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές για συνδυασμό εμβολίων, αν και έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον. Στους Times της Νέας Υόρκης, ο Τζον Μουρ του Πανεπιστημίου Cornell σχολίασε ότι οι βρετανοί αξιωματούχοι «μοιάζουν να έχουν εγκαταλείψει πλήρως την επιστήμη πλέον και προσπαθούν απλώς να βρουν στην τύχη μια έξοδο από το χάος».

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών έχουν αναφέρει ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια κοροναϊού «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ένα το άλλο» και ότι «η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ανάμειξης των προϊόντων δεν έχουν εκτιμηθεί. Και οι δύο δόσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν με το ίδιο προϊόν».

Το άρθρο των Times προκάλεσε υπερατλαντικές αντιδράσεις, με το επιστημονικό περιοδικό BMJ να απαιτεί την αφαίρεση ενός τίτλου που υπονοεί ότι ο συνδυασμός των εμβολίων έχει εγκριθεί επισήμως. Αυτό είναι «εξαιρετικά παραπλανητικό», τόνισε η αρχισυντάκτρια του BMJ, Δρ. Φιόνα Γκόντλι.

«Δεν πρόκειται για επίσημη πολιτική», επισήμανε και η Δρ. Μέρι Ράμσεϊ, επικεφαλής εμβολιασμών του Συστήματος Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. «Δεν συστήνουμε τον συνδυασμό εμβολίων κοροναϊού. Αν η πρώτη δόση που θα λάβεις είναι της Pfizer, δεν θα πρέπει η δεύτερη να είναι της AstraZeneca, και το αντίθετο».

Όμως σε «εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», στις οποίες το «σωστό» εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο ή δεν είναι γνωστό ποιο εμβόλιο έχει λάβει ο ασθενής, είναι «καλύτερο να λάβει δεύτερη δόση από το άλλο εμβόλιο, παρά να μην εμβολιαστεί καθόλου».

Τόσο αυτή η απόφαση όσο και η απόσταση 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις είναι οι αντιδράσεις σε μια κρίση επικών διαστάσεων στον πραγματικό κόσμο, μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιος βαθμός ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ιδιαιτέρως όταν κυκλοφορεί και ένα νέο, πολύ πιο μεταδοτικό, στέλεχος κοροναϊού.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη τις αμφιβολίες τους απέναντι στη βρετανική προσέγγιση. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη βιάζονται να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Και οι δύο φαίνονται να περιμένουν περισσότερα στοιχεία από την κλινική μελέτη ευρείας κλίμακας που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Και οι δύο εκφράζουν σκεπτικισμό και για τη βιασύνη της Βρετανίας να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, παρά το γεγονός ότι λίγο αργότερα εγκρίθηκε και από εκείνες. Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει σχεδιαστεί και παραχθεί εξ ολοκλήρου στη χώρα, με σημαντική χρηματοδότηση από την Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός. Μοιάζει αρκετά με εκείνο της Pfizer και αναμένεται να επιταχύνει τον εμβολιασμό.

Διαφορές στο σχεδιασμό, ομοιότητες στους κινδύνους

Η Ευρώπη έχει παραχωρήσει έγκριση έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Pfizer. Η ταχύτερη διαδικασία που ακολούθησε η ρυθμιστική υπηρεσία της Βρετανίας συνεπάγεται ότι κάθε νέα παραλαβή δόσεων θα πρέπει να αξιολογείται και να εγκρίνεται εκ νέου αμέσως μετά την παραλαβή. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο της AstraZeneca, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το NHS έχει λάβει μέχρι στιγμής μόλις 530.000 δόσεις αντί των 4 εκατ. που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Η διαθεσιμότητα φιαλιδίων και συριγγών σε όλο τον κόσμο ενδέχεται επίσης να αποτελέσει πρόβλημα. Καθώς τα εμβόλια εγκρίνονται και η παραγωγή τους επιταχύνεται, η ζήτηση για αυτά τα αναγκαία προς τον εμβολιασμό προϊόντα θα εκτιναχτεί. Είναι πιθανό ότι και άλλες χώρες ενδέχεται να αναγκαστούν να λάβουν αποφάσεις όπως αυτή της Αγγλίας.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα