Κοροναϊός : Εξετάζεται παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Το ενδεχόμενο παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου που ολοκληρώνεται, λόγω των συνεπειών που αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κοροναϊού, βρίσκεται στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σε ότι αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση, είπε ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στο τέλος Απριλίου. Ας προχωρήσουμε προς τα εκεί και θα

δούμε».

Τα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται, για τις περιπτώσεις εκείνων των πελατών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις δανειακές τους υποχρεώσεις, να υπάρξει μια άτυπη παράταση που θα επιτρέπει την μετάθεση πληρωμών με βάση πάντα τις ανάγκες που θα προκληθούν και το μέγεθος των συνεπειών του κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή, παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την έννοια της διατήρησης του υφιστάμενου πλαισίου και όχι αυτού που θα ισχύσει από τον Μάιο, έχουν ζητήσει και ο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Οι αναστολές των δόσεων

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority – EBA) δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για γενικευμένες αναστολές δόσεων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς «παγώνει» τον χρόνο για όλα τα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

Η απόφαση αφορά τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αποπληρώνονταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2019, αλλά λόγω του κοροναϊού κινδυνεύουν να μπουν σε καθυστέρηση. Για τα δάνεια αυτά οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να αναστείλουν την πληρωμή των δόσεων ανάλογα και με τη διάρκεια της κρίσης, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ικανότητά τους να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αποφασίσει 6μηνο μορατόριουμ –έως τα τέλη Σεπτεμβρίου– σε όλα τα τοκοχρεολυτικά δάνεια επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού, με έμφαση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου.

Για το διάστημα αυτό θα καταβάλλονται μόνο τόκοι και όχι κεφάλαιο, ενώ για τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, έχει αποφασιστεί 3μηνη αναστολή δόσεων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σε ότι αφορά τις τράπεζες σημείωσε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο μέτωπα: τις καταθέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, καθώς και τα κόκκινα δάνεια, «που δεν πρέπει να διογκωθούν εν μέσω αυτής της κρίσης», σημειώνοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και στηρίζουμε».

«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο, με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα. Η εικόνα στην οικονομία είναι κάθε ημέρα και χειρότερη. Περιμένουμε να δούμε, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών για τα μέτρα, πώς θα κινηθεί η οικονομία τον Απρίλιο και πως τον Μάιο. Πολύ περισσότερο όταν ακούγεται ότι θα υπάρχει και νέο κύμα στο τέλος του χρόνου, ένα υπεύθυνο υπ. Οικονομικών, πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών

Keywords
Τυχαία Θέματα