Κοροναϊός : Φόρος τιμής στον κινέζο γιατρό που σήμανε συναγερμό για την πανδημία

Χιλιάδες Κινέζοι απέτισαν χθες φόρο τιμής μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον γιατρό Λι Γουενλιάνγκ, έναν από τους πρώτους που σήμαναν συναγερμό για την επικινδυνότητα του νέου κοροναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας, με αφορμή την πρώτη επέτειο του θανάτου του από την Covid-19 τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Λι, οφθαλμίατρος στο κεντρικό νοσοκομείο της Ουχάν, είχε μοιραστεί με συναδέλφους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ανησυχίες του για την μετάδοση ενός νέου κοροναϊού όμοιου με τον SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) τον Δεκέμβριο του 2019. Είχε

κληθεί τότε στην αστυνομία, η οποία τον είχε κατηγορήσει ότι διαδίδει «φήμες».

Ο θάνατός του από επιπλοκές της Covid-19, από την οποία προσβλήθηκε αφότου μολύνθηκε από έναν ασθενή, είχε προκαλέσει λύπη και κύμα οργής στη χώρα. Οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου είχαν επικρίνει με αυτή την αφορμή τη διαχείριση της κρίσης από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες κατηγορήθηκαν για έλλειψη διαφάνειας.

Η προσωπική σελίδα του Λι στο Weibo, το αντίστοιχο κινεζικό του Twitter, παραμένει ένας από τους ελάχιστους χώρους όπου οι χρήστες του Διαδικτύου αναφέρονται στο τραύμα που προκλήθηκε στις αρχές της επιδημίας όταν χιλιάδες κάτοικοι της Ουχάν και της επαρχίας Χουμπέι είχαν υποβληθεί σε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα.

Χιλιάδες μηνύματα

Χιλιάδες μηνύματα κατέκλυσαν χθες τη σελίδα του, κατά την 1η επέτειο του θανάτου του νεαρού γιατρού, με πολλούς χρήστες να διηγούνται τον δικό τους τρόπο ζωής τους, όπως αυτός εξελίχθηκε με την πανδημία.

«Γιατρέ Λι, ο καιρός σήμερα είναι πολύ καλός εδώ όπου ζω. Ο καθένας στο κύκλο μου κάτι ό,τι καλύτερο μπορεί στη ζωή του, όλα πάνε καλά, ευτυχισμένο το νέο σεληνιακό έτος» έγραψε ένας χρήστης στο Weibo, σε ένα σχόλιο στην τελευταία ανάρτηση του Λι, η οποία είχε προκαλέσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντιδράσεις, οι περισσότερες μετά τον θάνατό του.

«Πίστευα ότι όλοι θα σας είχαν ξεχάσει ένα χρόνο αργότερα» πρόσθεσε άλλος χρήστης. «Είχα άδικο, θα ζείτε πάντα στην καρδιά των Κινέζων».

Αντίθετα, ουδεμία ένδειξη κάποιας εκδήλωσης μνήμης υπήρξε μπροστά από το νοσοκομείο της Ουχάν, εκεί όπου πριν από έναν χρόνο κάτοικοι είχαν αφήσει λουλούδια και φωτογραφίες αποτίοντας φόρο τιμής στον 34χρονο θανόντα.

Η πόλη υποδέχτηκε αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πήγε να διενεργήσει έρευνα για την προέλευση της πανδημίας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την αγορά θαλασσινών προϊόντων στη Χουανάν, όπου εργάζονταν ασθενείς οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους πρώτους που διαγνώστηκαν ότι είχαν προσβληθεί από την Covid-19.

Οι ειδικοί επισκέφθηκαν επίσης το πολύ αμφιλεγόμενο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωριών συνωμοσίας για την προέλευση της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα