Κοροναϊός : Κλείσιμο διοδίων, χρονικό όριο μετακινήσεων και πλαφόν στα sms

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της μάχης κατά του κοροναϊού, εισέρχεται η Ελλάδα ενόψει και του Πάσχα, την ώρα που μετράμε 53 νεκρούς και 1.544 κρούσματα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός, ζητά την συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί και προσανατολίζεται στη λήψη νέας δέσμης μέτρων.

Η χώρα μας  βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος  επεκτείνεται μεν αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία

και το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνονται, ωστόσο η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού ώστε να μη δούμε στην Ελλάδα εικόνες ανάλογες με της Ιταλίας και των ΗΠΑ, επί παραδείγματι, ή άλλων χωρών όπου ο ιός καλπάζει εκτός ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό και βλέποντας -παρότι οι περισσότεροι πολίτες είναι πιο προσεκτικοί- ότι κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα, προ των πυλών βρίσκεται νέα δέσμη μέτρων, ύστερα και από τις συστάσεις και εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ.

Δεύτερο κύμα με 10 νέα μέτρα

Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει χρονικούς περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών με SMS κι άλλα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.

Τέλος θεωρείται πιθανόν η κυβέρνηση -μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Εκκλησίας και του Μεγάρου Μαξίμου- να επιτρέψει την Μεγάλη Εβδομάδα τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, όπως το ζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με σαφείς εντολές να μην χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα και να αποτρέπονται στον περίγυρο οι συγκεντρώσεις πιστών.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, έρχεται νέο κύμα μέτρων που περιλαμβάνουν:

Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορίαΝέο όριο συναθροίσεων ( κάτω των 10 ατόμων)Αποκλεισμός δημόσιων χώρωνΕιδικήβεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένουςΠλαφόν εώς 2 sms ημερησίωςΔιαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεωνΑστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείωνΚλείσιμο των διοδίωνΜετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίαςΚλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεωνΜητσοτάκης : Απαιτείται πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε σενάρια καταστροφής.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

«Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι εθνική. Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με μεγαλύτερη ισχύ και μεγαλύτερο μέγεθος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας και παραδείγματα των δεινών που περνούν άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών, ωστόσο υπογράμμισε πως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.

Ενδεικτική του γεγονότος ότι η απόφαση για νέα μέτρα έχει ήδη ληφθεί είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο πολίτης θα «μπορεί να βγαίνει μία – δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός».

Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας

«Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας για τη διασπορά του νέου κοροναϊού, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στη θριαμβολογία και στον εφησυχασμό.

«Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα… Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες… Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα