Κοροναϊός : Κώδωνας κινδύνου από τους επιστήμονες, ενώ οι έμποροι ετοιμάζονται

Από… επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί είναι οι επιστήμονες, όσον αφορά στο άνοιγμα της οικονομίας στη χώρα, το οποίο, όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδα, τη στιγμή που το lockdown ουσιαστικά παρατάθηκε μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τα φαινόμενα συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, με αποκορύφωμα τον συνωστισμό που επικράτησε στο Harrods το απόγευμα του Σαββάτου, προκαλούν έντονο προβληματισμό

στους επιστήμονες οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Αυτό είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε»

Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μείωση των τεστ.

Παράλληλα, εξήγησε πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα.

«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τόνισε.

«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής, κι επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».

Κλείνοντας, ανέφερε πως πρέπει «ο κόσμος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του».

«Eικόνες Harrods αν ανοίξουμε εκκλησίες»

Σε… εικόνες Harrods αναφέρθηκε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι κινδυνεύουμε να δούμε εικόνες συνωστισμού αλά Harrods αν ανοίξουν οι εκκλησίες, αλλά και αλά Euro 2004 αν ανοίξει το λιανικό εμπόριο χωρίς κανόνες.

O κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των ναών, καθώς όπως επισήμανε «δε νομίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών με ασφάλεια». «Αυτό που έγινε στο Harrods στη Βρετανία με το που άνοιξε (συνωστισμός) τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα γίνει από τους θρησκευόμενους Έλληνες όταν θα ανοίξουμε την εκκλησία και θα θέλει να πάει να ανάψει το κεράκι του;» διερωτήθηκε.

«Τα Χριστούγεννα φέτος θα τα κάνουμε με ευλάβεια και προσεκτικά για να προστατέψουμε εαυτό μας και συνανθρώπους μας. Ο Θεός είναι παντού, ακόμα κι αν δεν έχουμε δυνατότητα επίσκεψης της εκκλησίας η διαδικασία επικοινωνίας με το Θείο δεν διακόπτεται» υπογράμμισε.

Για το λιανικό εμπόριο εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού. Ειδάλλως, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τη μέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει, που ήταν σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω, κάπως έτσι, πανηγύριζαν ότι θα γίνει η καραντίνα όποτε ‘’να προλάβουμε για την τελευταία βόλτα’’».

Μεγάλος κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια

Παράλληλα, ακόμα και το άνοιγμα των κομμωτρηρίων

Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις των ειδικών. Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα κομμωτήρια.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού στο MEGA.

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα