Κοροναϊός – Μαύρο ρεκόρ πενταμήνου για τους θανάτους

Στην εκπνοή της χρονιάς που όλοι υποδέχτηκαν ως το έτος που θα κέρδιζαν πίσω τις ζωές τους, η πανδημία τρομάζει περισσότερο από ποτέ. Ο αντίκτυπός της πάνω από τα ερείπια του τείχους ανοσίας που ποτέ δεν μπόρεσε να ανεγερθεί, είναι εφιαλτικός για τις ζωές των ανθρώπων, 63 χάθηκαν την Τετάρτη.

Τις παίρνει η ίδια η πανδημία τις ζωές, δεν τις ανακτούν εκείνοι που πίστεψαν πως θα τις ζήσουν.

Πυκνώνουν τα δρομολόγια των ασθενοφόρων, διακομίζοντας συνεχώς ασθενείς. Εφθασαν την Τετάρτη τους 387 οι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι 331 είναι ανεμβολιάστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι 56,

δηλαδή το 14,5% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Και οι θάνατοι στους 15.770 χωρίς καμία τάση εκτόνωσης αυτής της αρνητικής δυναμικής.

Υπάρχει ανησυχία και υπόγεια αμφισβήτηση για το αποφασιστικό ξεπόρτισμα μιας κοινωνίας, της ελληνικής και της ευρωπαϊκής, τη στιγμή που η εξάπλωση του ιού όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά έδειξε ότι διατηρεί την ευχέρεια  να πριμοδοτεί νέες παραλλαγές, οι οποίες δεν διαβιούν ανώδυνα σε κάποιο ξερονήσι αλλά τρέφονται από τις αδυναμίες μας, τη στάση ζωής μας, την ακλόνητη πίστη μας στο εμβόλιο ή την υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του.

Μαζί με τη γρίπη

Ομως οι επιστήμονες, που βλέπουν στην κοντινή μας Κροατία, την εποχική γρίπη και μάλιστα το στέλεχος εκείνο που αρέσκεται να αψηφά τα εμβόλια, να επωάζεται νωρίτερα από την συνηθισμένη της ημερολογιακή έλευση, ανησυχούν ακόμη περισσότερο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, παρακολουθώντας τα προβληματικά αυτά δεδομένα – εξαιτίας και της εξελισσόμενης πανδημίας – εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία ενημερώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο κύριος τύπος του ιού της γρίπης που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα είναι ο Α (και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2), που έχει διαπιστωθεί πως πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα, ενώ συνδέεται και με μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ηδη στη βόρεια Ελλάδα, στη μεγαλύτερη δεξαμενή ανεμβολίαστων στη χώρα, οι επάλληλοι κύκλοι στο νερό μετεξελίχθηκαν σε κύμα το οποίο απειλεί να ξεχυθεί νοτιότερα.

Χάρτης πυρκαγιάς

Σε μία εβδομάδα η Θεσσαλονίκη εμφάνισε 3.500 κρούσματα και τα ασθενοφόρα μετέφεραν στα νοσοκομεία 739 ανθρώπους.

Οι 136 διασωληνώθηκαν.

Την ίδια στιγμή ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας θυμίζει εκείνον της πρόβλεψης πυρκαγιάς, κοκκίνισε ακόμη περισσότερο σε ένα απόγευμα αφού οι επιστήμονες βλέποντας στη Ζάκυνθο, στην Αχαΐα, στην Αρκαδία, στα Ιωάννινα και στη Μεσσηνία, το ιικό φορτίο να ξεπερνά το όριο συναγερμού, εισηγήθηκαν αυτές οι περιοχές, να περάσουν στο Επίπεδο 4, στο βαθύ κόκκινο.

Τρομάζουν οι θάνατοι

Ξετυλίγονται τα στοιχεία στο τραπέζι της επιδημιολογικής επαγρύπνησης της χώρας σαν πάπυρος και αποκαλύπτουν ότι οι ημερήσιοι θάνατοι ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων  μηνών.

Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 63 θάνατοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις 18 Μαΐου, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους πάλι 63 άνθρωποι. Είναι μαύρο ρεκόρ πενταμήνου.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και χθες ανακοινώθηκε «έκρηξη» κρουσμάτων με 4.165 νέες μολύνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον μέσο όριο κρουσμάτων ανά εβδομάδα, το τελευταίο 7ήμερο καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας.

Μαύρη Δευτέρα

Η 25η Οκτωβρίου πέρασε στην ιστορία ως η πιο «μαύρη Δευτέρα» της πανδημίας, αφενός γιατί είναι η ημέρα που καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων δύο μηνών (σε ό,τι αφορά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας) και αφετέρου γιατί είναι η πιο φορτισμένη Δευτέρα τους τελευταίους 18 και πλέον μήνες.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως το άθροισμα των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων που ανακοινώθηκαν τις τέσσερις Δευτέρες του περασμένου Φεβρουαρίου (όταν ξεσπούσε το τρίτο κύμα) υπολείπεται  των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ την 25η ημέρα του τρέχοντος μήνα κατά… 1.138 λοιμώξεις.

Αντιστρόφως ανάλογα, το αρνητικό ρεκόρ της 24ης Αυγούστου – όταν καταγράφηκαν 4.608 κρούσματα σε ένα μόλις 24ωρο – απέχει μόλις 671 θετικά τεστ από τον προχθεσινό αριθμό-σοκ (3.973 επιβεβαιωμένες διαγνώσεις).

Κάπως έτσι, ενώ οι προηγούμενες Δευτέρες εξέπεμπαν ένα πρώτο στίγμα, συχνά υποεκτιμώντας τις εξελίξεις, η τελευταία Δευτέρα λειτουργεί ως κόκκινος συναγερμός για εκείνα που ακολουθούν. Ιδίως, δε, εάν συνυπολογιστεί πως η έκρηξη αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο αριθμό τεστ.

Ομως, μια πιο προσεκτική ματιά στο ημερολόγιο των κρουσμάτων δείχνει ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι εβδομάδες ξεκινούσαν με πιο βαρύ από το συνηθισμένο φορτίο, υπό την έννοια ότι τα κρούσματα ήταν πάνω από 2.000.

Η πρώτη όμως μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στις 18 Οκτωβρίου, όταν ο ΕΟΔΥ κατέγραψε στην ημερήσια έκθεσή του περισσότερες από 3.000 λοιμώξεις (3.164).

Η τάση διατηρήθηκε ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κρούσματα δεν έπεσαν κάτω από τις 3.000 με το… κύμα να συνεχίζει να φουντώνει.

Δεν μπορεί να ελεγχθεί

Η κατάσταση δείχνει πως δεν μπορεί να ελεγχθεί και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμη περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ.

Η κλινική Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, τέθηκε ξανά σε λειτουργία καθώς τα περιστατικά πληθαίνουν και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, λέει κατηγορηματικά ότι οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους.

Επιστροφή περιορισμών και μέτρων;

«Πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα.»

» Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι.»

» Μπορεί να το μεταδώσουν στο παιδί τους και αυτό να τον διασπείρει σε άλλο σπίτι, που έχει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Επομένως το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία, νομίζω ότι είναι επιπόλαιο».

Την Τετάρτη το Λεκανοπέδιο εμφάνισε 721 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 602. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα έξι περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Πρόκειται για τις: Λάρισα με 245, Μαγνησία με 158, Έβρο με 115, Ημαθία με 113, Αχαΐα με 110 και Πιερία με 102.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, θεωρεί πως για κάθε «επιπλέον 1000 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό, θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις».

Εν κατακλείδι, «έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως».

Keywords
Τυχαία Θέματα