Κοροναϊός : Μέσα στον Μάιο θα ληφθούν μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σχέδιο για ελαφρύνσεις σε δυο δόσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τελικά ρότα και αποφάσισε να στηρίξει από φέτος τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη διοικητική απόφαση «κουρέματος» των ενοικίων.

Όπως τόνισε άλλωστε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Σκάι εντός του Μαΐου

θα ληφθούν μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μέσα σε 10 ημέρες ξεκινά η νέα δέσμη μέτρων για τα δάνεια.

Τα σενάρια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν, ως γνωστό, να δεχθούν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και κάποιοι από αυτούς και το Μάιο ενοίκιο μειωμένο κατά 40%. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο εξέτασε φορολογικά μέτρα με τα οποία ισοσκελίζουν ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής:

Να εξαιρεθούν και να μην συνυπολογιστούν στο συνολικό εισόδημα από ακίνητα τα μισθώματα που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ συντελεστής 15%, από 12.001 έως 35.000 με συντελεστή 35% και πάνω από 35.000 με συντελεστή 45%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως να κληθούν να υποβάλλουν δήλωσης «ζημιάς», μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021 (εισοδήματα 2020) καθότι η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους.

Επίσης μελετάται η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%.

Τέλος, μεταξύ των προτάσεων είναι και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%.

Τι ακίνητα αναζητούν οι Έλληνες

Ανεπηρέαστοι από την πανδημία ως προς την πρόθεσή τους για αναζήτηση ακινήτου δηλώνουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι επισκέπτες του Spitogatos.gr, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε 16.000 χρήστες της ιστοσελίδας, με το 85% των ερωτηθέντων να απαντούν πως δεν σκοπεύουν να αναβάλουν τα σχέδιά τους για αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, παρά τις νέες συνθήκες που έχει επιφέρει ο Covid-19.

Για την ακρίβεια, μόνο το 15% των χρηστών που ερωτήθηκαν αν θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αγοράς ή ενοικίασης ακινήτου, σκέφτεται να αναβάλει την απόφασή του, ενώ οι υπόλοιποι κατανέμονται κυρίως μεταξύ εκείνων που ανησυχούν αλλά δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την ιδέα (41%) και εκείνων που αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και συνεχίζουν την αναζήτηση (30%). Τέλος, το 13% δηλώνει πως η κατάσταση δεν επηρεάζει καθόλου την απόφασή τους, ενώ ένα 1% είχε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο 15% των χρηστών που κρίνουν σκόπιμο να αναβάλουν την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, οι προβληματισμοί ποικίλλουν: για το 60,5% των χρηστών αυτών κύριος λόγος αναβολής είναι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης που θα θέσει σε κίνδυνο το χρέος τους, το 20,2% υποθέτουν ότι μπορεί να υπάρξει πτώση τιμών λόγω της πανδημίας, το 12,1% ανησυχούν για τη σταθερότητα της εργασίας τους, ενώ το 7,3% όσων ενδιαφέρονται για αγορά σπιτιού δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν στεγαστικό δάνειο.

Όσον αφορά στα κίνητρα για αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά 59% αφορούν την αναζήτηση πρώτης κατοικίας, κατά 28,2% μετακόμιση από το ενοίκιο και κατά 20,5% μετακόμιση από το πατρικό, ενώ το 12,9% αφορά επένδυση ή εκμετάλλευση, το 9,4% εξοχική κατοικία και το 4,7% άλλο σκοπό.

Αντίστοιχα, κίνητρα για ενοικίαση κατοικίας είναι κατά 22,8% η αλλαγή τοποθεσίας, κατά 19,9% η μετακόμιση από το πατρικό και κατά 19,7% η βελτίωση συνθηκών, ενώ το 18,5% αφορά την αναζήτηση χαμηλότερου ενοικίου και το 17,9% άλλο σκοπό.

Τέλος, σκοπός αγοράς οικοπέδου είναι κατά 47,6% η ανέγερση οικοδομής, 22,4% η επένδυση και 11,8% η γεωργική εκμετάλλευση, ενώ το 6,4% αφορά άλλο σκοπό.

Keywords
Τυχαία Θέματα