Κοροναϊός – Μεξικό : Προσπάθειες για «ανοσία της αγέλης» ή εγκληματική αμέλεια;

Πριν ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του μήνα, ο Μεξικανός πρόεδρος υποβλήθηκε σε τεστ για τον νέο κοροναϊό.

Μέχρι τότε, ο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ δεν είχε εξεταστεί ποτέ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει – παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη της κυβέρνησής του είχαν βρεθεί θετικά στον φονικό ιό.

Ο πρόεδρος, γνωστός και ως Άμλο, έκανε δεύτερο τεστ φτάνοντας στις ΗΠΑ.

Και τις δύο φορές βρέθηκε αρνητικός.

Γιατροί πεθαίνουν χωρίς να εξεταστούν

Όμως τα τεστ είναι σπάνια υπόθεση στο Μεξικό, ακόμη και για εκείνους που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα κοροναϊού ή νοσηλεύονται, όπως επίσης και για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που τους φροντίζουν.

«Ο ΠΟΥ έχει πει «τεστ, τεστ, τεστ», όμως ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά», τονίζει ο Ραφαέλ Σότο, νοσηλευτής και εκπρόσωπος των υγειονομικών εργαζομένων που διαμαρτύρονται αιτούμενοι βελτιώσεις του συστήματος υγείας. «Πολλοί συνάδελφοι έχουν πεθάνει χωρίς να εξεταστούν ποτέ».

Το Μεξικό πραγματοποιεί μόλις τρία τεστ ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Το 66,9% των αποτελεσμάτων ήταν θετικό στις 15 Ιουλίου, την τελευταία μέρα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ένα τόσο υψηλό ποσοστό θετικών τεστ συνεπάγεται ότι «η κυβέρνηση εξετάζει μόνο τους πιο άρρωστους ασθενείς που αναζητούν ιατρική περίθαλψη, πράγμα που δεν είναι αρκετό», όπως αναφέρει το Τζονς Χόπκινς.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν 168 τεστ ανά 100.000 άτομα.

Μπερδεμένοι οι ειδικοί

Οι λόγοι για τους οποίους το Μεξικό αρνείται να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους έχει προκαλέσει σύγχυση στους ειδικούς δημόσιας υγείας.

Ορισμένοι υποψιάζονται ότι ο πρόεδρος αντιμετωπίζει τα τεστ ως περιττό έξοδο. Ο Άμλο έχει «προβλέψει» πολλές φορές ότι η πανδημία θα τελειώσει πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύεται και έχει χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει ένα πακέτο μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

«Πρόκειται για μια στρατηγική που στηρίζεται στην ιδέα της υψηλότερης δυνατής αποταμίευσης – και δεν είναι αποτελεσματική», εξηγεί ο Μαλάκιας Λόπεζ-Θερβάντες, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό (Unam).

Προσπάθειες για ανοσία της αγέλης;

Άλλοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Μεξικού προσπαθεί να αντιγράψει την σουηδική προσέγγιση των ελάχιστων δυνατών μέτρων, προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις. Η άποψή τους φαίνεται να επιβεβαιώνεται και σε παλαιότερη δήλωση του Λόπεζ Ομπραδόρ ότι η μη επιβολή lockdown είναι πολύ σημαντική σε μια χώρα όπου περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό εργάζονται στην παραοικονομία.

«Η αρχική στρατηγική του Μεξικού ήταν σίγουρα η προσπάθεια για ανοσία της αγέλης», πιστεύει η Λόρι Αν Χιμένεζ-Φιβιέ, επικεφαλής του εργαστηρίου μοριακής γενετικής του Unam. «Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, όμως, η στρατηγική φαίνεται να έχει αποτύχει. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 360.000 κρούσματα και 41.000 θανάτους από κοροναϊό. Οι τραγικοί αριθμοί των νεκρών έχουν πλέον ξεπεράσει εκείνους της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, και πλέον βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνους της Βρετανίας.

Μετά από μια σύντομη – και όχι υποχρεωτική – καραντίνα, το Μεξικό έχει ήδη αρχίσει να επανεκκινεί την οικονομία του, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι θάνατοι ξεπερνούν διαρκώς τα προηγούμενα ρεκόρ.

«Χάσιμο χρόνου» τα τεστ

Ο αρχίατρος του Μεξικού, Χιούγκο Λόπεζ-Γκατέλ, είναι ανοιχτά αντίθετος στα εκτεταμένα τεστ, τα οποία αποκαλεί «χάσιμο χρόνου, κόπου, και πόρων». Επιπλέον, έχει παραδεχτεί ότι τα κρούσματα υποκαταγράφονται, όμως έχει δηλώσει ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο εν μέσω μιας πανδημίας.

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική έχει αφήσει το Μεξικό να προχωρά στα τυφλά. αντί για τα τεστ, η χώρα στηρίζεται σε μαθηματικά μοντέλα που προκύπτουν από δείγματα που λαμβάνονται από 475 κλινικές σε όλη τη χώρα.

Δήμοι της (χαμένης) ελπίδας

Ο Λόπεζ-Χερνάντες τονίζει ότι αυτό το σύστημα δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. Τον Μάιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πλάνο, στο πλαίσιο του οποίου 324 «δήμοι της ελπίδας», όπου υποτίθεται ότι δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα κοροναϊού, θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι.

Όμως μια ανάλυση της δεξαμενής σκέψης του Μεξικό, ¿Cómo Vamos?, ανακάλυψε ότι τα δύο τρίτα των δήμων που άνοιξαν δεν είχαν πραγματοποιήσει ούτε ένα τεστ. Οι περισσότεροι δήμοι στη συνέχεια είδαν τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά.

Ο Λόπεζ-Θερβάντες προέβλεψε ότι με τη συνεχιζόμενη επανεκκίνηση της μεξικανικής οικονομίας, «τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η πιο σημαντική μας διαφορά με την Ευρώπη, είναι ότι εκεί άρχισαν να επιστρέφουν στις δουλειές τους όταν είχαν ελάχιστα ή καθόλου κρούσματα. Το Μεξικό ξεκίνησε να ανοίγει και πάλι όταν η επιδημία βρισκόταν σε ανοδική πορεία».

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα