Κοροναϊός : Μόνιμα μέτρα στήριξης ζητούν οι καλλιτέχνες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στα Προπύλαια οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους, ένας κλάδος που έχει πληγεί από την παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ κι ένα χρόνο λόγω πανδημίας.

Οι καλλιτέχνες ζητούν, μεταξύ άλλων, να ανανεωθεί το επίδομα ειδικού σκοπού «που καταβάλλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκεμβρίου», όπως επίσης «να συνδεθούν άμεσα όλοι οι επιδοτούμενου μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους

εργαζόμενους (επιδότηση ενοικίου κ.ά.)», να ανοίξουν οι καλλιτεχνικές σχολές και ωδεία με όλα τα επιβεβλημένα υγειονομικά μέτρα για τον Covid -19.

Από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν αρχικά στο υπουργείο Εργασίας, όπου κατέθεσαν τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και στη συνέχεια στη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα επειδή ανοίγει, όπως καταγγέλλουν οι δημιουργοί- καλλιτέχνες, «κερκόπορτα» λογοκρισίας και διώξεων, συνδέοντας τον με τον «τρομονόμο».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και η πρωτοβουλία «Support ART Workers».

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α) σε ανακοίνωσή της δηλώνει την «απόλυτη ικανοποίηση της για τη συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή (11/2/2021) κινητοποίηση και ευχαριστεί θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της».

«Αυτή η διαμαρτυρία ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Ενώ ξεκίνησε με το αίτημα για στήριξη των εργαζόμενων του Πολιτισμού μέσα στην πανδημία, ένα αίτημα που μας έχει κινητοποιήσει πολλές φορές και με μεγάλη αγωνιστικότητα τους τελευταίους 11 μήνες, η επικαιρότητα έθεσε δύο ακόμα πολύ σημαντικά επίδικα: την κακοποίηση στους χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση και την απόσυρση του νομοσχεδίου Λιβάνιου και ιδιαίτερα του άρθρου 8.

Κατά την διάρκεια της πορείας ενημερωθήκαμε ότι κάτω από το βάρος των αντιδράσεων η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη 8β, με την οποία θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη και μάλιστα με τον τρομονόμο σε καλλιτέχνες, αν θεωρούνταν ότι το έργο τους εμπεριέχει δημόσια πρόκληση σε βία, ανοίγοντας έτσι μία πολύ επικίνδυνη πόρτα στην λογοκρισία και τις διώξεις καλλιτεχνών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Π.Ο.Θ.Α στην ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα